Pațachinele politice

de Alexandru Ghiza

În timpul facultății am avut un coleg foarte chipeș. Înalt, zvelt, cu păr negru, creț, cu ochi mari, albaștri și un zâmbet cu­ceritor. Toate fetele erau moarte după el. Tipul însă avea o meteahnă. Își făcea prietene fel de fel de dudui dubioase și cu aspect țipător… Cu părul vopsit roșu sau tuns cu creastă, cu inele băgate în nas sau cu tatuaje în cele mai nepotrivite locuri. Și asta nu e tot. Fermecat de bizarele arătări cu care se afișa și provenind dintr-o familie cu stare, junele curtezan ajungea să cheltuiască sume impresionante pentru a le întreține.

Nimeni nu a înțeles vreodată preferințele lui, dar, de față cu pațachinele, nimeni nu comenta. Doar atunci când se nimerea să vină singur la o bere, devenea ținta celor mai mușcătoare ironii. Nu-i păsa. Ba chiar îi privea zâmbind superior pe așa-zișii prieteni care se aratău consternați de aspectul „iubitei” cu care se afisase. „Bine, băi, e nașpa. Da’, mie așa îmi place!”, le-o tăia cârcotașilor de fiecare dată.

În problemele de gust, așa cum bine se știe, e bine să nu te bagi. Doar că, atunci când peferințele îndoielnice devin o problemă statistică, atât ca amploare cât și ca durată, lucrurile tind să devină greu de acceptat. Treaba asta se petrece de o bună bucată de timp cu cei care conduc Brașovul. Aceleași figuri ciudate cu aceleași comportamente discutabile.

Aceleași pațachine politice ne conduc de mai bine de aproape un deceniu și toți ne facem că nu vedem.

Chiar dacă nu toți au părul vopsit ca iubitele ami­cului de care povesteam, oamenii de felul ăsta sunt ușor de recunoscut. Ei sunt cei pe care tot alegân­du-i să ne conducă, i-am înțepenit în niște scaune pe care nu le merită. Și ce e mai grav, cheltuim cu ei cât nu face.

Știu sigur că amicul de care vă vorbeam este acum un domn serios cu o soție respectabilă. Cu timpul, până și cei mai excentrici indivizi se maturizează. urizează.

Tocmai de aceea sunt convins că și brașovenii, la alegerile locale de peste câteva luni, vor face o alegere mult mai matură.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.