Aristotel Căncescu este cercetat de DNA

Felul în care Aristotel Căn cescu, cel mai bogat președinte de Consiliu Județean din țară,  a câștigat milioanele de euro din tranzacțiile cu licențe radio a intrat în atenția Fiscului, care a cerut DNA să recupereze aproape șase mi lioane de lei de la   Căncescu, bani cu care acesta ar fi „fentat” statul. Datoria ar urma să fie  recuperată prin sechestru pe averea președintelui Consiliului Judetean Brașov. De  asemenea, mogulul presei    brașovene este acuzat de înșelăciune de către coacționarii săi la firmele care dețineau licențele radio tranzacționate. Ancheta realizată de „Gazeta Brașovului” prezintă în facsimil calculul expertului DNA, Iulian Chinzerschi, care a identificat sumele cu care Căn cescu a „fentat” statul prin firmele sale, SC Canaris, SC Radio Tâmpa și SC Radio.  Căncescu deține în Brașov două radiouri, „Radio Brașov” și „Su – per FM”, trei televiziuni, „Mix1”, „Mix2”, „MIX 3”, precum și cotidianul gratuit „Brașovul Tău”. Toate sunt folosite, în principal, în scop propagandistic.

ANAF a cerut DNA să instituie sechestru pe averea președintelui Consiliului Județean pentru o datorie la bugetul statului de 5.989.399 lei

Aristotel Căncescu a fost desemnat, anul trecut, cel mai bogat preşedinte de Consiliu Judeţean, având, în principal, un depozit bancar de 4.300.000 euro, rezultat în urma vânzarii unor licenţe audiovizuale.

Pe lângă suma amintită, conform ziarului www.gandul.info, acesta mai deţine două case în Braşov, una de 70 mp, cealată de 360 mp, un teren intravilan în acelaşi oraş de 2.500 de mp şi o vilă de vacanţă, „dotată” cu teren de tenis şi minigrădină zoologică, construită pe un teren de câteva mii de metri pătraţi pe Valea Glăjăriei, în apropiere de Râşnov.

El este unic acţionar la SC Canet Radio SRL, care administrează reţeaua media Mix. Felul în care Căncescu a câștigat milioanele de euro din tranzacțiile cu licențe radio este pus însă la îndoială chiar de către Fisc, care a cerut DNA să recupereze aproape șase milioane de lei de la Căncescu, bani cu care acesta ar fi „fentat” statul. Datoria ar urma să fie recuperată prin sechestru pe averea președintelui Consiliului Judetean Brașov.

Vânzare „pe sub mână”

În data de 22.01.2007 a fost încheiat contractul de cesiune de licenţe audio­vizuale autentificat sub nr. 222/22.01.2007 prin care S.C. Canaris SRL vindea 24 de licenţe către SC Canet Radio SRL. Preţul stabilit prin acest contract a fost de 100 de euro pentru fiecare licenţă. În data de 02.03. 2007 Aristotel Căncescu a cesionat toate părţile sociale deţinute în SC Canet Radio SRL către SBS Broadcasting Media SRL şi SC Media Office Services SRL cu suma de 5.952.380 euro. În condiţiile în care SC Canet SRL, societate care a fost înfiinţată în data de 27.12. 2006, avea în patrimoniu doar licenţele cumpărate cu o lună de la SC Canaris SRL, în fapt au fost vândute licenţele, fiecare dintre ele la un preţ de 248.000 euro. Practic, în numai 39 de zile, din data de 22.01.2007 până în data de 02.03.2007, preţul unei licenţe a crescut de la 100 de euro la 248.000 euro?!

Fals în declaraţii făcut de Aristotel Căncescu?

Acest mod de vânzare a licenţelor n-a rămas neobservat. Primii care au acţionat au fost cei de la CNA care au formulat în 2007 un denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care au cerut cercetarea lui Aristotel Căncescu pentru fals în declaraţii. Pentru a putea cumpăra licenţele de la S.C. Canaris SRL, Aristotel Căncescu, în calitate de unic acţionar al SC Canet Radio SRL trebuia să primească avizul CNA. Amândouă societăţile erau obligate să depună la CNA un set de documente pe baza cărora această instituţie să se pronunţe dacă vânzarea respectă legislaţia audiovizualului. Astfel, SC Canet Radio SRL era obligată să depună printre altele declaraţii notariale prin care societatea și fiecare asociat sau acţionar care deţinea o cotă mai mare de 20% din capitalul social declarau pe proprie răspundere dacă sunt investitori sau acţionari, direct ori indirect la alte societăţi comerciale de comunicaţie audovizuală, cu precizarea procentului deţinut din capitalul social al acestora.

Aristotel Căncescu a depus o declaraţie notarială datată la 15.01.2007, în care acesta menţionează, sub sancţiunea prevăzută de art. 292 Cod Penal, că nu mai este investitor sau acţionar direct ori indirect la alte societăţi de comunicaţie audiovizuală.

Pe baza acestei declaraţii, CNA a aprobat cedarea licenţelor de la S.C. Canaris SRL, la SC Canet Radio SRL în şedinţa publică din 18.01.2007.

Păienjenișul acțiunilor

Ulterior, CNA a descoperit că Aristotel Căncescu era asociat cu un procent de peste 20% şi în alte societăţi având ca obiect de activitate comunicarea audiovizuală, fapt care nu era menţionat în declaraţia notarială dată în 15.01.2007! Astfel, în SC Radio SRL, figura în structura acţionariatului, alături de două persoane fizice (care deţineau împreună 42% din capitalul social), şi o persoană juridică, respectiv SC Cinel SRL care deţinea 58% din capitalul social. În SC Cinel SRL, Aristotel Căncescu era acţionar direct cu un procent de 60%. În şedinţa publică din 15 februarie 2007, CNA, a constatat că acţionarul majoritar al SC Canet Radio SRL, Aristotel Căncescu, depăşeşte cota de 20% prevăzută de Legea Audiovizualului. În urma acestei constatări, CNA a dispus prin decizia nr. 127/15.02. 2007 ca SC Canet Radio SRL să intre în legalitate în termen de 14 zile.

Cedare de acțiuni neînregistrată

Aristotel Căncescu a prezentat CNA o adresă prin care încerca să dovedească faptul că ar fi cedat părţile sociale deţinute la SC Cinel SRL fratelui său, Antonin Viorel Căncescu.

Însă, conform regulilor de publicare instituite de Legea privind Registrul Comerţului, orice modificare adusă actului constitutiv al SC Cinel SRL trebuia înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului şi publicată în Monitorul Oficial. Certificatul de Înregistrare cu menţiuni privind modificarea acţionariatului SC Cinel a fost prezentat CNA abia în 06.03.2007 având data de eliberare 21.02. 2007!

Evaziune fiscală de 5.989.399 lei?

Falsul în declaraţii reclamat de CNA l-a ajutat pe Aristotel Căncescu să cumpere licenţele cu 100 de euro bucata de la S.C. Canaris SRL şi să le cesioneze mai departe pentru 248.000 de euro bucata. De ce nu a vândut direct S.C. Canaris SRL licenţele către SBS Broadcasting Media SRL şi SC Media Office Services SRL cu suma de 5.952.380 euro? De ce a trebuit să le vândă către SC Canet Radio SRL cu 100 de euro bucata ca apoi aceasta să le cesioneze după doar o lună de zile celor două firme cu 248.000 euro bucata?

Răspunsul poate fi găsit în investigaţiile DNA şi ANAF. Dacă licenţele ar fi fost cedate direct, fără intermediarul SC Canet Radio SRL, însemna că se realizează o vânzare şi trebuiesc plătite anumite impozite la stat: impozit pe profit de 16%, impozitul pe dividende 16% şi TVA! Statul a încasat doar 952,380 euro, impozit pe venit rezultând un prejudiciu de 5.989.399 lei, aproximativ 1.6 milioane de euro, prejudiciu calculat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi DNA.

Măsuri asiguratorii

ANAF a început o investigaţie privind această vânzare şi a decis ca statul roman să se constituie parte civilă cu suma totală de 5.989.399 lei în dosarul 190/P/2007 deschis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca urmare a plângerii făcute de CNA. Direcţia Generală Coordonare inspecţie Fiscală – Unitatea de Investigaţii Fiscale din Cadrul ANAF a trimis adresa nr. 865641/ 03.10.2011 către Direcţia Juridică ANAF prin care comunicau faptul că statul român s-a constituit parte civila în cauza nr. 190/P/ 2007 cu suma totală de 5.989.399 lei, (aproximativ 1.5 milioane euro). Direcţia Juridică ANAF a trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adresa nr. 835.895/04.10. 2011 prin care solicitau înfiinţarea măsurilor asiguratorii, iar în cazul în care acestea au fost dispuse, solicita menţinerea lor! Greu de explicat cum o persoană publică, așa cum este Aristotel Căncescu, a ales să facă o asemenea „inginerie” doar pentru nu a plăti impozitele la bugetul statului. Până la închiderea ediţiei acesta a refuzat să răspundă întrebărilor noastre adresate în scris.

 În consecinţă faţă de succesiunea în timp a modului în care s-au derulat aceste operaţiuni, declaraţia notarială a d-lui Aristotel Căncescu din data de 15.01.2007 este anterioară modificărilor actelor constitutive ale SC Cinel SRL motiv pentru care, la acest moment, declaraţia notarială trebuia să cuprindă menţiuni şi cu privire la participarea domnului Aristotel Căncescu ca acţionar indirect într-o altă societate de comunicaţie audiovizuală, respectiv, SC Radio SRL

Extras din plângerea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Referitor la dosarul de urmărire penală nr.190/P/2007, vă comunicăm: În baza art.15 Cod proc. Penală, Agenția Națională de Administrare Fiscală în calitate de reprezentant legal al Statului Român, se constituie parte civilă în dosarul mai sus menționat, cu suma de 5.989.399 lei reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat. Menționăm că, la această sumă, urmează să se calculeze și obligațiile fiscale accesorii (majorări, penalități și dobânzi) în conformitate cu legislația fiscală, obligații fisclae ce urmează a fi calculate de la data de când obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății. În conformitate cu articolul 16 din Codul de proc. Penală, solicităm introducerea în cauză, ca părții responsabile civilmente, a societăților comerciale. În baza art.163 Cod proc. Penală, Agenția Națională de Administrare Fiscală solicită înființarea măsurilor asiguratorii, iar în cazul în care acestea au fost dispuse, solicita menținerea lor.

Extras din adresa trimisă de Directia Generală Juridiciară a ANAF către Ministerul public, DNA, secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție

Căncescu a cumpărat licențele BBC România

Aristotel Căncescu a preluat recent și cele patru licenţe ale BBC în România. În septembrie 2011, CNA a fost informat că acţionariatul BBC România SRL ar urma să se modifice, în sensul în care părţile sociale pe care British Broadcasting Corporation din Marea Britanie le deţinea în societatea BBC România SRL urmau să fie preluate de Canaris SRL (99,64%) şi Antonin Viorel Căncescu (0,36%). Asociatul unic al Canaris SRL este Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Ulterior, la CNA au fost depuse şi documentele potrivit cărora noii acţionari au intrat în acţionariatul BBC România SRL. Astfel, SC BBC România SRL şi-a modificat denumirea în Viocan Mixmedia SRL. Potrivit documentelor de la Oficiul Registrul Comerţului, societatea BBC România SRL s-a transformat, pe 5 ianuarie 2012, în Viocan Mixmedia SRL. Viocan Mixmedia are sediul în Braşov. Acţionarii Viocan Mixmedia sunt Canaris SRL – 99,64% (asociat unic Aristotel Căncescu) şi Antonin Viorel Căncescu (0,36%). Președintele CJ nu a dorit să facă publică suma cu care a achiziţionat cele patru licenţe, pe motiv că că cei de la BBC ar fi solicitat confidenţialitate. În plus, el a mai spus că oricum vrea să vândă licențele pentru că piața media nu merge foarte bine în această perioadă.

BBC, transformat în post de manele

Potrivit www.turnulsfatului.ro, Radio Viocan, care va emite pe fostele licenţe ale BBC România, de la Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Sibiu – în urma preluării lor de către Aristotel Căncescu – va difuza programe de divertisment, dar şi muzică populară şi manele. Documentele depuse la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) arată că noul post de radio va avea un format generalist. Grila va cuprinde programe de divertisment (96,03%) şi programe de informare (3,97%). Radio Viocan va difuza programe producţie proprie (2,97%) şi producţii ale altor producători (72,03%) şi va retransmite programe de la postul de radio Super FM din Braşov (25%).

Comments

comments

15 thoughts on “Aristotel Căncescu este cercetat de DNA

 • Feb 29, 2012 at 7:05 am
  Permalink

  Omul asta n-o sa faca niciodata puscarie , atata vreme cat coruptia din Romania functioneaza din plin.
  Da banu si scapa basma curata.
  Asa functioneaza Justitia ,pun in libertate chiar si criminalii daca le da banu.
  Halal de Tara Romania , mie rusine ca traiesc in tara asta.

  Reply
 • Feb 29, 2012 at 7:17 am
  Permalink

  Vedeti ce alte asociatii, agentii, (neinregistrate ca fiind de utilitate publica), societati comerciale,etc. si cine sunt “presedintii” sau administratorii acestora ; toate sunt inregistrate in Brasov, str. Ecaterina Varga nr. 23 – fosta “Casa de oaspeti a Consiliului Judetean” si actual domeniul public al Jud. Brasov (sunt 2 hotarari, de guvern fara nici o legatura intre ele, si care se refera la imobilul respectiv). Cei care detin ilegal spatii in Brasov, str. Ecaterina nr. 23 sunt de regula persoane din conducerea C.J.Brasov, care sunt si in conflict de interese.

  Reply
 • Feb 29, 2012 at 8:36 pm
  Permalink

  Cand o sa urmeze Grapa – acest excroc nenorocit al Fagarasului – copie fidela la caracter cu Canciovici (numele de refugiat al parintilor lui Cancescu) om ce nu are in dictionar calificativ – HOIT e prea putin spus. Cand se vor destepta oare si pensionarii din Fagaras din betia ce le-o organizeaza lunar la Cantina furata de la fostul Combinat Chimic ce l-a ingropat pe banii furati impreuna cu Canciovici. RUSINE FAGARAS. RISINE PENSIONARI FAGARASENI. UNDE VA E DEMNITATEA CE NE DEFINESTE!!!

  Reply
 • Mar 1, 2012 at 6:56 am
  Permalink

  DACA CELE DE MAI SUS SINT ADEVARATE IN CITEVA ZILE AR TREBUI SA IL VEDEM CU CATUSE LA MINI PE ACEST SUPORTER AL AEROPORTULUI DE LA BRASOV, CARE VREA SA TRANSFERE AFACERILE BUCURESTENILOR LA BRASOV( LUCRU GRAV PT. BUC. AMATORI DE TRAI BUN PE BANI ROM.) DACA NU E ELECTORALA FARA REZULTAT CONCRET….

  Reply
 • Pingback:(DOCUMENT) ANAF a cerut sechestru pe averea lui Aristotel Cancescu pentru un prejudiciu de 5.989.399 lei adus bugetului de stat! « wikibrasov

 • Mar 1, 2012 at 3:47 pm
  Permalink

  Pe cand si prefectul penal de la Brasov?De asta n-a auzit nimeni ?apoi primarelul “saracut”si toata sleatha de pedelei care le este rusine sa calatoreasca cu autoturismle luandu-si elicoptere>?Va fi vai de mama lor cand se va intoarce anul ’87.

  Reply
 • Mar 1, 2012 at 5:10 pm
  Permalink

  Cercetati si ilegalitatie comise cu firma SC Sanari Exim SRL pe care a falimentat-o. Eu i-am facut o plangere penala pentru asta, insa procurorii l-au ,,scos”…

  Reply
 • Mar 2, 2012 at 5:57 am
  Permalink

  Florine,batranul meu tata are o vorba-cand fura dreapta tipa stanga si cand fura stanga tipa dreapta.Toti sunt la fel.Sa-nu imi spui ca celor de la celelalte partide nici usturoi nu au mancat si nici gura nu le miroase

  Reply
 • Mar 2, 2012 at 6:44 am
  Permalink

  Buna ziua.
  Dar cum ramane cu aeroportul ? proect care a costat pana acum milioane de euro si ramane in continuare blocat de dm Cancescu si prieteni acestuia care detine terenurile din zona ? cum ramane cu licitatiile incheiate in mod fraudulos de consiliul judetean de care stie toata lumea gen (autobuzul) benerele propagandiste, (drumuri,scoli,cladiri)reabilitate doar in acte de consiliul judetean ? rude neamuri prieteni angajati pe functi publice ? etc… Ar mai fi foarte mult de scris dar tre sa plec repede sa platesc taxele la stat sa nu vina astia sa ma execute

  Reply
 • Mar 2, 2012 at 9:00 am
  Permalink

  IN sfarsit s-a ajuns si la acest mogul, mogul de care Brasovul s-ar scapa definitiv; cand presa locala, a incercat sa arate modul cum face averi a ripostat imediat si a improscat in toti de la guvernare ca a pus fiscul pe urmele lui.
  Prin televiziunea ,radioul si presa ce le detine are grija mereu sa manipuleze populatia, sporovaind nimicuri si adresand amenintari celor ce indraznesc sa-l atace. Vezi situatia creata cu Gazeta de Transilvania , numirea in fruntea Comp.APA,in urma cu cativa ani, si multe altele
  Herr Cancescu ! Nu iese foc fara fum !
  Si bine ar fi sa se mai sesizeze DNA, cum si-a permis ani de zile, sa profaneze Cancescu cladirile de patrimoniu si sa agate esarfe publicitare cu numele lui, cum isi permite Cancescu sa scrie pe tot soiul de panouri aflate pe aleile Tampei, Sub Cetate ,patinoar etc, ca s-au reabilitat cladirile cu sprijinul lui, EL PRESEDINTELE CONSILIULUI JUDETEAN BRASOV ! Daca ati avea minimul de bun simt ati scrie, undeva discret, mic ca din partea dvs. “ca umila dvs persoana sub oblanduirea lui Dumnezeu si cu binecuvantarea lui ati sprijinit(sponsorizat) acest lacas de cultura ,spre a nu se pierde in vecie….etc.etc… cam cum faceau inaintasii nostrii care ne-au lasat aceasta istorie,aceste constructii.Nu dvs. herr Cancescu!
  Cum va permiteti din banii nostri, din spatiul nostru sa va faceti expozitie de panouri, esarfe, expuneri stradale etc. pe toate
  gardurile si edificiile istorice punand la vedere “Consiliul Judetean Brasov in frunte cu ………a facut ce a facut. Doar de aceea sunt pe postul acela, ca altfel nu ar avea rost acel post
  Vai, unde esti tu Tepes Doamne ???

  Reply
 • Mar 2, 2012 at 9:42 am
  Permalink

  cancescu este cel mai bogat borfas din orasul brasov. trebuie sa spuna ce a facut cu banii platiti de noi la bugetul judetean? si trebuie confiscata averea iar personajul la puscarie.

  Reply
 • Mar 4, 2012 at 10:59 am
  Permalink

  sa ne spuna domnul cancescu , ce a facut timp de 12 ani cu banii judetului. sa ne arate o investitie. plinge ca nu are bani si ca atunci cind premier era tariceanu a avut bani si ca acum nu are. ce a facut cu banii de la tariceanu???? nici cu bani multi nici cu bani putini nu face nimic. rusine ARISTOTEL CACANCESCU

  Reply
 • Mar 4, 2012 at 12:11 pm
  Permalink

  Si asta este doar un mic copil ,o simpla unealta de la Brasov,ganditi-va la ,Nicolae, Butuza,Scripcaru etc., se cearta toti pe la emisiuni televizate ptr. fraieri si in spatele camerelor fac “afaceri” intre ei…..ii doare la bascheti!!!

  Reply
 • Mar 6, 2012 at 12:29 pm
  Permalink

  Ce limbaj are mariana.Daca la ea in casa locuiesc borfasi are impresia ca peste tot e la fel.Oricum are dreptul, castigat la revolutie,la minutele de oligofrenie zilnice.Presupunand ca ea le stie pe toate ar vrea conform spuselor ei, sa-l vada pe A.Cancescu, la puscarie.Pentru cultura generala, a respectivei, banii stransi din taxe si impozite, urmeaza calea institutionala,spre bugetul patriei pazit cu strasnicie de guvernul barcagiului chior.De la bucuresti, vin banii, prin atribuiri sau rectificari bugetare la judete inapoi. Cum brasovul are ghinionul sa fie in opozitie politica, banii tai, mariana se duc unde vor pdl-istii, cap de gaina ce esti.Nu ti-a furat Cancescu,ca sa asfalteze cu de zece ori pretul pietei in brasov sau sa-ti faca trotuar in fata blocului sa te dai cu capul de el, ciudato.

  Reply
 • Mar 8, 2012 at 8:07 am
  Permalink

  Felicitari domnule Felix Negro. Se vede clar in ceea ce spui ca nu esti decit unul ce il stimeaza foarte tare pe cancescu si argatii lui. te intreb ce a facut cancescu in 12 ani cu banii de la guvern veniti pentru judetul brasov. spune tu un proect inceput si terminat de cj brasov. iti spun eu 0 proecte. nici atunci cind a avut mult nici acum cind are putin nu a facut nimic. sti ca judetul brasov este penultimul judet din Romania la accsesari de fonduri europene?
  pentru ca iubitul tau presedinte de consiliu judetean , nu este interesat de judetul brasov, putin il doare. daca i-ar fi pasat citusi de putin s-ar fi zbatut sa faca ceva sa acceseze niste fonduri , dar cum? daca el nu are un proect, nu are nimica. asa ca dute cu el cu tot.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.