Nu-l mai alegeți pe ceaușescu!

În anii ’90 era o obișnuință ca numele fostului dictator, împușcat în 1989, să nu mai fie scris cu majusculă, ca la oricare alt substantiv propriu. De atunci, ceaușestii sunt omniprezenți. Însă, pentru că este democrație și  pluralism, nu mai este suficient un singur ceaușescu. A fost prin primăriile și consiliile județene de pe tot întinsul țării.

Dintr-unul mort, rămas doar ca o amintire urâtă, s-au clonat zeci. Îi văd deseori la televizor sau citesc despre realizările lor în ziare. La fel ca pe vremuri.

De câte ori n-am auzit despre realizările mărețe ale nu știu cărui ales între aleși? Unele scrise cu litere mari, asemeni celor de pe pancartele de la defilările comuniste: „Această măreață realizare a fost înfăptuită prin grija președintelui… (urmează numele ceaușescului)”.

Câte omagii pe pagini întregi de ziar n-am văzut în ultimul timp? Cu poze frumos retușate, ca omul să pară mai tânăr și mai frumos, chiar dacă în unele cazuri demersul necesită eforturi uriașe din partea fotografilor și tehnoredactorilor. Cât despre emisiunile omagiale de la televiziunile locale, care nu se deosebesc cu nimic de lungile telejurnale de acum mai bine de 20 de ani, nici nu mai are rost să amintesc.

Unul dintre ceaușeștii contemporani, mare colecționar de fotografii și obiecte vechi, și-a cumpărat de la o licitație șapca originală care a aparținut defunctului dictator. Mă rog, una din multele care au aparținut adevăratului Ceaușescu. O ține expusă într-o vitrină din biroul său, de unde se vede vag din cauza semiobscurității. Nu știu dacă într-un moment de intimidate n-a fost tentat să și-o pună în cap. Sau poate chiar a făcut-o. Chiar dacă actul de fetișism nu a fost cu adevărat consumat, se vede clar că șapca aceea îi stă demult pe cap, reflectată prin geamul întunecat.

Din păcate, mulți dintre cei care votează, nu au un simț de observație atât de ascuțit, încât să vadă cum stau fantomele trecutului pe capul celor care se vor tot timpul realeși.

Alexandru Ghiza

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.