O feldioreancă este dantelăreasă pentru Paris

CLICK PE SĂGEATĂ PENTRU GALERIE FOTO

Guleraşe, colane, bijuterii, evantaie, globuri, icoane sau ouă îmbrăcate în dantelă sunt produse unice, create de Violeta Karmen Roman. Creatoarea popu­lară din Feldioara realizea­ză, de peste 40 de ani, adevărate ope­re de artă prin tehnica „frivolite” şi este singura din ţară care lucrează cu mătase şi fir de aţă de papiotă, fire ce respectă linia de execuţie a dantelei, relatează ziarul Brașov 100%.

„Dantela reginelor“

„Este cunoscută ca şi dantela reginelor, chiar Regina Maria a României se ocupa cu aşa ceva. Ca şi tehnică de execuţie face parte din categoria dantelelor de lux, a dantelelor de Bruges, iar ea se realizează mai mult prin jocuri de cercuri şi arcuri de cerc”, explică doamna Violeta Karmen Roman.

A „furat” tehnica frivolitelor de la o săsăaică din Agnita.  În fiecare zi, îşi dedică aproximativ 10 ore dantelelor şi este mulţumită că una dintre nurori şi o fiică de-a ei i-au călcat pe urme.

Colecția de modă a meșterilor populari

În 2011 a început colaborarea cu designerul francez Phillipe Guillet în cadrul proiectului „100%.ro – Prejudecăţi”. Designerul francez este directorul artistic al Ambasadei Franţei la Bucureşti şi pentru această colecţie a avut sprijinul a peste 50 de meşteşugari, artişti şi designeri români din Maramureş, Bucovina, Braşov, Bistriţa şi Bucureşti. Pentru această prima colecţie de modă realizată cu participarea meşterilor populari români, Violeta Roman a executat două ţinute, „Constantina” – prelucrare după costumul popular de Gorj, purtat de marele sculptor Constantin Brâncuşi şi „Luminiţa 9” sau „Rochia Schelet”.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.