Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Copacul cu nupuri

„Am nup! Pe data de șapte martie, anul acesta, mi s-a dat nup. Mai aveam încă un nup de acum cinci ani de zile”, explica omul la postul de televiziune al cărui proprietar este. Rezonanța sughițurilor unei doamne care cică modera tocșoul, încercând să-și completeze șeful cu fraze neterminate, era îngrozitor de obositor. Așa că am închis sonorul. Buzele țuguiate ale femeii îmbrăcate într-o rochiță roșie cu volănașe sorbeau fiecare remarcă astringentă a interlocutorului. De altfel, fața zbârcită de grimase acre a bărbatului de pe micul ecran semăna aproape perfect cu o lămâie stoarsă.

Până la urmă am închis și televizorul. Este greu de privit așa ceva.

În tăcerea camerei rezona însă în continuare, sacadat: „nup… nup… nup…”. Suna ciudat! Asemeni bufniturilor seci ale nucilor care cad pe un acoperiș de tablă. Poate chiar există un copac cu nupuri, m-am gândit.

Dar oare cum or fi arătând nupurile ăstea? Or fi rotunde și lucitoare asemeni unor monezi sau grele și înfoiate asemeni unor dosare? Și unde crește arborele care face nupuri. Să poată fi, oare, plantat direct pe Parchet? Sau poate este doar un arbust micuț care crește într-un ghiveci pe pervazul geamului din biroul politicianului… Numai că, la câte nupuri face, sigur este copac cu tulpină puternică și coroană generoasă, care crește în curtea ranch-ului unde își petrece proprietarul lui timpul liber.

Sigur că aproape toți din cei câțiva telespectatori ai postului de televiziune nu au priceput ce e ăla un nup. Eu însă știu.

E o formulă juridică folosită atunci când este închis un dosar penal. Când nu s-au „găsit” probe pentru acuzațiile din dosarul întocmit de niște procurori scrie: Neînceperea Urmăririi Penale. Asta e un nup! Iar nupurile stau într-un fișet, nicidecum într-un copac. Numai că, atunci când ele sunt așa de numeroase, fantezia mea o ia razna.

Și cum imaginația mea e foarte bogată, îmi închipui că, într-o bună zi, se va găsi cineva să scuture puțin copacul ăsta care, în loc de frunze are bani.

Nu de alta, dar din el s-ar putea să cadă și vreun hoț care-și umple desaga de nupuri…

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...