Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Mâine se dă startul la Zilele Brașovului!

Cea de a IX-a ediție a Zilelor Brașovului încep joi după-amiaza și se vor încheia duminică, cu parada junilor atât de așteptată, an de an, de brașoveni. Timp de patru zile, brașovenii și turiștii care ne vizitează orașul vor avea parte de concerte, piese de teatru, expoziții, dar și târguri ce vor fi organizate în centrul orașului.

Joi după-amiază, se deschid toate târgurile care se vor închide duminică seara. În Piața Sfatului va fi un târg de flori, iar pe strada Diaconu Coresi ONG-urile își expun ofertele. Aleea din fața Parcului Nicolae Titulescu va fi, din nou, ocupată de meșteșugari din toate colțurile țării care vin să își vândă podusele făcute cu multă măiestrie chiar de ei. De la ora 13.00, la Centrul Cultural Reduta are loc vernisajul expoziției „Art Connections“, la care participă artişti din Rishon Le Zion (Israel) şi Limassol (Cipru).

Joi seara, la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“ se va juca, de la ora 19.00, piesa „Colonelul și păsările“, în regia lui Alexandru Dabija.

Concerte Ana Lesko și Mandinga

Programul de vineri este ceva mai încărcat. Cele mai așteptate momente vor fi, cu siguranță, concertele susținute pe scena din Piața Sfatului de Mandinga și Ana Lesko, care vor urca pe scenă începând cu ora 18.00.

Până atunci, însă, în oraș vor avea loc și multe alte activități. Tot pe scena din Piața Sfatului, de la ora 11.00, elevi de la mai multe licee din Brașov vor pune în scenă piesele „Căldură mare“, „Un pedagog de școală nouă“ și „O noapte furtunoasă“, de I.L.Caragiale, având în vedere că anul acestaa fost decretat „Anul Cargiale“. De la ora 17.00, la Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu se va juca piesa „Sectorul S“ de Emanuel Pârvu.

Filarmonica Brașov va susține, de la oa 19.00, la Cercul Militar, un concert intitutal „Musashino – Braşov 20 de ani de prietenie“. Dirijor va fi Daisuke Soga (Japonia), la pian va interpreta Fuko Ishii, iar la vioară Dănuț Manea.

Concerte, operă și teatru

Ziua de sâmbătă le este dedicată celor mici. De la ora 12.30, pe scena din Piața Sfatului, Corul de Copii „Unison“ va susține un concert de o oră. De la ora 13.30, artiștii Teatrului de Păpuși Arlechino vor prezenta, tot aici, spectacolul „Galoșul fermecat“. De la ora 18.00, în Piața Sfatului încep concertele. Atmosfera va fi încinsă de Alex Velea, Fly Project și Elly White.

Amatorii de operă sunt așteptați, de la ora 18.30, la Teatrul Liric, la „Traviata“, în regia lui Dumitru Tăbăcaru. Dacă nu vreți operă, de la ora 19.00 sunteți invitați la teatru. La „Dramatic“ se joacă „Absint“ în regia lui Claudiu Goga.

Junii ies la paradă în Duminica Tomii

De departe cea mai așteptată zi din cadrul Zilelor Brașovului este ziua de duminică, când junii din Șcheii Brașovului vor ieși la paradă. Manifestarea începe la ora 11.00, când cele șapte cete se vor întâlni în Piața Unirii de unde vor începe să coboare pe străzile din centrul orașului ca să îi salute pe spectatori cu tradiționalul „Hristos a-nviat!“. Traseul junilor este același ca în fiecare an: Piața Unirii, str. Brâncoveanu, Str. G. Bariţiu, str. Mureşenilor, Bd. Eroilor, Str. Republicii, Piaţa Sfatului, Str. Apollonia Hirscher, str. Poarta Schei, str. Prundului, Piaţa Unirii, Pietrele lui Solomon.

De la ora 13.00, pe scena din Piața Sfatului vor susține spectacole artiști aparținând tuturor comunităților etnice ce conviețuiesc în Brașov. Zilele Brașovului se vor încheia cu un spectacol folcloric susținut de artiștii Lena Miclăuș, Alexandru Recolciuc, Lucian Drăgan, Claudia Ionaș, Veta Biriș și Ansamblul Folcloric „Cerbul Carpatin“.

 

În Joia Luminată, junii de aruncă în țol

În fiecare zi din Săptămâna Luminată, Junii au diferite activități. Luni, în prima zi de Paște, Junii Tineri ies la stropit și la strâns de ouă. Zilele următoare prilejuiesc desfăşurarea altor obiceiuri cu caracter ritual: „Aruncarea în ţol”, „Îngroparea vătafului”, „Căţeaua”. Deşi este un ritual de iniţiere, de la an la an, tot mai puţini sunt cei care primesc „botezul“ cetei. „De obicei, în Joia luminată, după amiază, junii se adunau la vătaf, apoi mergeau Sub Tâmpa, unde petreceau cu plăcinte, pentru ca seara să facă petrecere la armaşul mic, sau la vătaf. După petrecere, ca o distracţie, fiecare june era „aruncat în ţol”: mai mulţi juni, cel mult zece, ţineau capetele unei cerge („ţol”) şi fiecare era aruncat de trei ori în sus la o înălţime impresionantă. Se ştie că junele care nu este dat joi din ţol, fiindcă refuza, se temea sau pur şi simplu absenta, era dat în ţol drept pedeapsă a doua zi, în Piaţa Prundului”, explică profesorul Vasile Oltean.

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...