Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Numărul alegătorilor din Braşov a crescut cu peste 37.000

Faţă de datele preliminare ale recensământului populaţiei din 2011, la Biroul Electoral Judeţean figurează cu cu peste 25.400 de persoane cu drept de vot în municipiul reşedinţă şi cu 11.608 de persoane cu drept de vot în plus în restul judeţului. Statisticienii explică diferenţele prin „migraţia externă, populaţia legală fiind cea care declară că va rămâne pe teritoriul României timp de 12 luni”. 

În 30 aprilie 2012, potrivit datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) şi comunicate la Biroul Electoral Judeţean, în judeţul Braşov erau înregistraţi 517.008 de alegători, dintre care doar 461.053 aveau cărţi de identitate. Cei mai mulţi alegători sunt în municipiul reşedinţă de judeţ, respectiv 253.438.

Comparativ cu aceste date, în anul 2008 pe listele electorale erau înregistrate 523.944 de persoane în judeţ. Potrivit legislaţiei, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale pot vota cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. Cetăţenii pot vota doar în localitatea unde îşi au domiciliul sau unde şi-au stabilit reşedinţa cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor.

Dacă cifrele furnizate de instituţia amintită sunt comparate cu datele parţiale ale recensământului populaţiei din 2011, când numărul locuitorilor judeţului Braşov a fost stabilit la 505.400 de persoane cu vârsta între 0 şi peste 18 ani, rezultă o diferenţă de 11.608 de persoane cu drept de vot. De asemenea, în municipiul Braşov, potrivit datelor obţinute de recenzori anul trecut erau 227.961 de locuitori, în timp ce la Biroul Electoral figurează 253.438 de alegători, diferenţa fiind de 25.477 cu drept de vot.

Explicaţia: indicatorii diferiţi

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), diferenţele, prezente şi la nivel naţional, sunt explicabile prin faptul că indicatorii cu care operează cele două instituţii au rol diferit în evaluarea populaţiei. Mai precis, este vorba despre populaţia legală (care cuprinde toţi cetăţenii cu domiciliul legal în România la un moment dat) şi populaţia stabilă (calculată de către Institutul Naţional de Statistică şi care cuprinde cetăţenii care au o reşedinţă şi sunt prezenţi sau au declarat că vor fi prezenţi 12 luni neîntrerupt pe teritoriul României).

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...