Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Afacere în stil „Gotic”

Ion Diniţă, președintele filialei locale a Partidului Conservator, a luat în concesiune mai multe terenuri de la Primăria Ghimbav, fără să se știe nici în momentul de față pentru ce. Unii spun că acolo trebuia să fie amenajat un lac de agrement, dar destinația concesiunii nu apare în niciun act oficial. Diniţă s-a apucat să exploateze o balastieră, plătind sume derizorii pentru concesiune. Apoi, după 10 ani, perioadă în care a exploatat milioane de metri cubi de pietriş, epuizând rezervele de balast al concesiuni, terenul a fost inclus în proiectul aeroportului.

Abuz sau escrocherie?

Practic, Aristotel Căncescu, colegul de coaliție al lui Diniță, a schimbat cu de la sine putere proiectul aeroportului astfel încât să cuprindă şi balastiera lui Diniţă. Și, bineînțeles, pe terenul cu pricina au înceaput lucrări „abuzive”, comandate de administrația județeană. Asta, la prima vedere. Pentru că multă lume suspectează că, în spatele acestor așa-zise abuzuri, ar sta niște înțelegeri între Diniță și Căncescu, extrem de bine calculate. Argumentul acuzatorilor este cât se poate de concret: Diniță nu l-a chemat pe Căncescu într-un proces penal, ci într-unul civil. În cazul unui proces penal, Căncescu ar trebui să facă puşcărie pentru tulburare de posesie. Într-un proces civil, însă, nu Căncescu va plăti despăgubirile! Vor plăti braşovenii. Iar ca despăgubiri, Diniţă doreşte nici mai mult nici mă puțin decât  860.000 de euro în condiţiile în care el plăteşte doar 163 de dolari şi 318 euro anual pentru terenurile luate în concesiune! Dar să vedem cum a început toată această istorie…

Concesiune pe un preț de nimic

În 13 noiembrie 2002 SC Gotic SRL, patronată de Ion Diniţă preşedintele PC Braşov a încheiat cu Primăria Ghimbav un contract de concesiune (nr 3528) pe 49 de ani, prin care a luat în concesiune două parcele de teren. Un teren în suprafaţă de 39.000 metri pătraţi, pentru care plăteşte 150 de dolari anual şi un teren de 11.000 de metri pătraţi pentru care plăteşte 13  dolari anual. La obiectul contractului, punctul 2.3, se specifică: „Terenurile se concesionează pentru, conform planului urbanistic general aprobat în condiţiile din ofertă care a stat la baza adjudecării licitaţiei”. Nu se spune clar pentru ce a luat în concesiune aceste terenuri. Interesant este faptul că s-a organizat o licitaţie pentru această concesiune. Bănuim că a fost o luptă acerbă între competitori dacă s-a ajuns la fabuloasa sumă de  13 dolari pentru concesionarea unui teren de 11.000 metri pătraţi. Se pare că nimeni nu a avut bani să liciteze mai mult de 14 dolari!

Al doilea contract

În 17 septembrie 2003 Ion Diniţă, prin SC Gotic a mai încheiat un contract de concesiune pe 49 de ani nr 3667, cu primăria Ghimbav pentru alte două terenuri. De această dată sumele au fost în euro dar la fel de derizorii. 128 de euro pentru 19.000 de metri pătraţi şi 189 de euro pentru 31.000 metri pătraţi. La obiectul contractului stă scris că „terenurile se concesionează conform planului urbanistic general aprobat în condiţiil din ofertă care a stat la baza adjudecării licitaţiei”. Nici în acest contract nu scrie explicit pentru ce au fost luate în concesiune aceste terenuri.

Încă un tun?

În fapt, timp de 10 ani, Ion Diniţă a exploatat o balastieră din care a câştigat sume colosale. A exploatat milioane de metri cubi de pietriş pentru 163 de dolari şi 318 euro anual, cât a plătit concesiunea pentru cele două terenuri! Dacă în contractele de concesiune ar fi fost scris că ia terenurile pentru exploatarea de balastieră atunci ar fi trebuit să plătească redevenţe de cel puţin 30 % din încasări nicidecum sumele derizorii de 163 de dolari şi 318 euro! După 10 ani, perioadă în care a strâns o avere frumuşică pe seama locuitorilor din Ghimbav, Diniţă e la un pas să mai dea un tun, de data asta  pe spatele braşovenilor. Altfel nu s-ar putea explica următoarea succeesiune de evenimente.

Căncescu mută terenurile

Balastiera lui Diniţă se află în apropierea terenului pe care Aristotel Căncescu ne promite de 12 ani că va construi Aeroportul Braşov. În 2007, Consiliul Judeţean a primit de la Guvern 200 de hectare de teren pentru construcţia aeroportului. Însă Căncescu a decis de la sine putere să nu construiască aeroportul pe terenul gratis de la Guvern ci pe terenuri private, pentru care trebuie să plătească milioane de euro despăgubiri. Tot în 2007 a întocmit un proiect de  amplasarea aeroportului, pe baza căruia a început procedurile de expropiere a terenului pe care se găsea stana unui cioban. În 2011, Aristotel Căncescu s-a răzgândit, şi a mutat amplasamentul aeroportului cu câteva sute de metri către malul Bârsei. Fără să facă expropierile, s-a apucat de nivelat şi construit un gard pe mai multe terenuri private. Printre acestea se află – culmea coincidenței! – și terenurile luate în concesiune de Diniţă de la Primăria Ghimbav.

Diniță dă în judecată Consiliul Județean

În 12 august 2011 SC Gotic prin reprezentant legal Ion Diniţă a chemat în judecată, la Tribunalul Braşov, SC Kasim Emaka, firma care a executat lucrările, Judeţul Braşov prin Consiliul Judeţean Braşov prin Preşedinte Aristotel Căncescu, Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Comună Ghimbav prin primar (dosar numărul 10478/62/2011). În acest dosar, ce are ca obiect expropierea, Ion Diniţă îl acuză pe Aristotel Căncescu că a executat lucrări pe terenurile concesionate el fără să existe o decizie de expropiere: „Învederăm instanţei că în urma acestei adrese societatea noastră nu a mai fost contactată în nici un fel, iar Consiliul Judeţean Braşov, fără nicio notificare prealabilă şi fără a fi parcurs procedura statuată imperativ prin lege, a purces la efectuarea lucrărilor pentru realizarea proiectului mai sus indicat pe terenul nostru. Astfel, nu avem cunoştinţă de vreo decizie de expropiere, nu ni s-a dat posibilitatea a depune cererea de despăgubire” se arată în cererea de chemare în judecată.

Prejudicii la balastiera

Cu toate că Diniţă i-a cerut lui Căncescu să înceteze lucrările până se face expropierea, acesta l-a tratat „cu sictir” şi a continuat lucrările abuzive. „Faţă de această situaţie, fiind în faţa unui veritabil abuz exercitat de către pârâta Judeţul Braşov prin Consiliul Judeţean Braşov de convinenta cu societatea antreprenoare, am înaintat acestora adrese prin care le-am solicitat încetarea oricăror lucrări până la parcurgerea procedurii de expropiere.. Acest demers a rămas fără nici un efect, pârâta continuându-şi nestingherită lucrările”. Din cererea de chemare în judecată depusă de Diniţă aflăm şi scopul pentru care a luat în concesiune terenurile, ceea ce ni s-a ascuns în contractele de concesiune: exploatarea de pietriş cu o balastieră. „Menţionăm că societatea noastră are amplasată pe aceste terenuri balastiera în stare de funcţionare cu toate utilajele aferente exploatării, astfel că o atare intervenţie bruscă, inopinantă de efectuare a lucrărilor de eliberare a coridorului de expropiere, ne cauzează prejudicii imense şi irecuperabile”.

Fără proces penal

Un necunoscător al subtilităților politico-financiare ale administrației județene brașovene ar fi tentat să creadă că există o ceartă puternică între cei doi copreşedinţi ai USL Braşov, Ion Diniţă (PC) şi Aristotel Căncescu (PNL). Aşa ar fi normal, având în vedere că un reprezentant al statului român a intrat abuziv pe terenuri aparţinând unei firme private şi i-a blocat activitatea. Şi totuşi, şmecheria este destul de străvezie. Există un indiciu puternic care induce ideea că este vorba despre o escrocherie din care braşovenii urmează să piardă sume importante: nu există plângere penală pentru executarea de lucrări abuzive pe terenul altuia. În mod normal, în astfel de cazuri, cel afectat face o plângere la poliţie pentru a se constata fapta. Apoi face o cerere de chemare în judecată la Tribunal, la secţia civilă. Fără să cheme poliţia dar fugind repede la Tribunal să dea în judecată, Diniţă demonstrează fără echivoc că nu urmăreşte decât să ia bani de la Consiliul Judeţean.

Ce spune Diniță în chemarea în judecată

„Este evident că fără a avea nici un drept asupra terenurilo noastre, pârâtele au început lucrările obsrtucţionându-ne activitatea şi cauzându-ne prejudicii incomensurabile.
Pentru aceste considerente considerm că suntem îndrituiţi a solicita onoratei instanţei, ca ţinând seama de probatoriul ce îl vom administra:
Să dispună suspendarea lucrărilor pe terenurile ai căror concesionari  suntem până la consemnarea despăgubirii aferente expropierii.
Să constataţi dreptul de despăgubire al societăţii noastre
Să stabiliţi cuantumul despăgubirii pentru expropierea terenurilor noastre
Să obligaţi pârâta Judeţul Braşov  – prin Consiliul Judeţean Braşov- Preşedinte Aristotel Căncescu – la consemnarea şi eliberarea sumei ce i veţi stabili cu titlu de despăgubire pentru expropiere ”

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...