Cea mai modernă clinică de oncologie se va deschide, luna aceasta, la Braşov

Este prima investiție privată din România, construită de la zero, într-un centru integrat de chirurgie, chimioterapie și radioterapie în domeniul oncologic

Centrul Regional de Diagnostic și Tratament Oncologic este o adevărată uzină, unde echipamentele medicale par desprinse din filmele science-fiction. Unele dintre ele sunt greu de găsit chiar și în clinicile private din Europa.

Construcția clinicii de pe strada Carierei a început în noiembrie 2010 şi cel mai probabil, până la sfârșitul lunii, îşi va deschide porţile, în prezent, lucrându-se la partea de finisaje. Are o suprafață construită de 8.000 de metri pătraţi, pe cinci niveluri, fiind de altfel, prima investiție greenfield din România, după 1990. Clinica are capacitatea de 100 de paturi, iar saloanele au de la unul până la patru locuri, fiind amenajate în conformitate cu normele cerute de Uniunea Europeană pentru 2011 – 2012.

Gheorghe Duţu, unul dintre acţionarii proiectului, ne-a precizat că dotările tehnice sunt de cel mai înalt nivel și permit diagnosticarea tuturor leziunilor maligne, precum și tratamentele necesare unui pacient diagnosticat cu cancer pe toată perioada de evoluție a bolii. Investiţia a depăşit 24 de milioane de euro, mai mult de jumătate din sumă fiind costul efectiv al celor 42 de tone de echipament aduse la Braşov.

Specialişti de top în echipa clinicii

Fiecare pacient va fi tratat fie cu un protocol terapeutic standard pentru afecțiunea sa, conform ghidurilor de terapie internaționale, fie este inclus într-un trial clinic, dacă aceasta este o opțiune preferabilă standardului pentru cazul respectiv.

Cazurile speciale, de mare complexitate, vor fi însă, prezentate prin intermediul unui sistem de telemedicină şi experților internaționali din structura de  „tumor board”, din care fac parte prof. dr. Șerban Costa, unul dintre primii specialiști în chirurgie mamară din lume, prof. dr. Anca Ligia Grosu, decanul Universității de Medicină din Freiburg, dar și prof. Thomas Czerny, președintele Societății Științifice de Oncologie din Elveția. „După părerea mea, clinica de la Braşov va fi între primele 15 din Europa, din punct de vedere al echipamentelor. Sunt foarte puţine spitale care au tot ceea ce avem noi aici şi de accea am încercat să cooptăm medicii români care au plecat peste hotare, să-i aducem înapoi acasă. Vrem să fim un centru de referinţă pentru tratamentul oncologic“, a precizat dr. Aurel Tudose, care face parte din managementul Centrului.

Echipamente medicale unice

Nivelul de dotare cu echipamente medicale este la standarde europene, majoritatea fiind produse în anul 2012. Totodată, personalul medical a fost specializat în Germania, Turcia şi Italia, din echipă făcând parte totodată şi fizicieni, iar clinica poate să acopere necesitățile de diagnosticare și tratament pentru o populaţie de un milion de locuitori.

Centrul Regional de Diagnostic și Tratament Oncologic are în dotare un departament integrat de diagnostic imagistic format dintr-o platformă completă de medicină nucleară cuprinzând echipamente goldstandard în diagnosticarea și urmărirea pacienților cu cancer, precum și diagnostic de finețe în afecțiuni cardiologice. Aparatele utilizate reduc doza de iradiere cu 40% și cresc calitatea imaginii cu performanțe deosebite în investigațiile de colonoscopie virtuală, bronhoscopie virtuală, coronarografie virtuală, decelarea și interpretarea leziunilor pulmonare.

Cel mai modern sistem de radioterapie

În cadrul departamentului de radioterapie a fost achiziţionat un aparat ce permite efectuarea tuturor tipurilor de tratamente practicate pe plan mondial. „Aparatul este produs în SUA, chiar anul acesta, şi mai sunt doar trei la fel în lume. Practic, este un accelerator care înlocuieşte cobaltoterapie şi iradiază punctual zonele bolnave fără să afecteze şi celulele sănătoase“, a explicat Duţu. Aparatul crește nivelul de precizie al tratamentelor radio-chirurgicale ceea ce facilitează practic tratamentul tuturor tumorilor înconjurate de organe sănătoase critice: tumori cerebrale, ale sferei ORL, pulmonare sau hepatice.

Timp de tratament redus

Toate acestea reduc în final timpul de tratament cu până la 50% față de procedurile standard. În cadrul departamentului de radioterapie există şi sisteme de determinare permanentă a poziției tumorii cu posibilitatea  iradierii de foarte mare precizie a organelor cu grad mare de mobilitate cum ar fi prostata. Lipsa acestora fie crește gradul de afectare a țesuturilor sănătoase sau reduce eficiența iradierii organului afectat.

Laborator de ultimă generaţie

De altfel, şi laboratorul de analize este foarte complex şi permite efectuarea de investigaţii speciale, care nu pot fi efectuate la niciun alt laborator din Braşov. De exemplu, laboratorul clinicii a fost dotat cu un echipament de ultimă generație pentru  diagnosticarea leucemiilor acute și a sindroamelor proliferative cronice. Laboratorul mai dispune de un departament de microbiologie dotat cu echipament automat, de ultimă generație, pentru identificarea infecțiilor  microbiene  și  monitorizarea tratamentului  antibiotic, dar şi unul de biologie moleculară pentru determinarea și tipizarea infecțiilor cu HPV și a modificărilor genetice specifice pentru diagnosticul și monitorizarea tratamentului afecțiunilor oncologice.

De asemenea, laboratorul de citologie și histopatologie este dotat cu echipamente performante pentru investigațiile uzuale  și de imunohistochimie, iar ca noutate este metoda de diagnostic prin hibridizare in situ cu fluorescent.

 Andrei Dinu

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply