Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Nicolae Țucunel a lăsat sportul pentru afaceri și politică

Obișnuit să fie primul la toate, președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov a fost primul dintre candidații la președinția Consiliului Județean Brașov a care și-a depus candidatura la BEJ.

 Copilăria și-a petrecut-o în cartierul Tractorul, foarte aproape de complexul sportiv al cărui proprietar este în momentul de față. Locuia pe strada Progresului, între cele două parcuri. Era nebun după fotbal. La finalul orelor de curs, încingea partide „într-o veselie“ cu prietenii și colegii de clasă. „Aveam și idoli printre vedetele acelor vremuri, Gheorghe Constantin, «vârful» Stelei, dar și portarul Ghiță, al «stegarilor»“, povestește Nicolae Țucunel.

Junior pe Tractorul

Când s-a înființat centrul „Luceafărul“, actualul Club Sportiv Școlar Brașovia, ca junior, a încăput pe mâna apreciatului antrenor Alexandru Muta. Antrenamentele le făcea pe terenul de zgură de la Tractorul. În 1968 s-a transferat la Politehnica Brașov (actualul CSU) în campionatul regional. Un fel de Divizia C. Un an mai târziu a intrat la facultate.

Fundaș la Steagul Roșu

În 1974 echipa a promovat în B. Atunci, a intrat în atenția lui Nicolae Proca. Antrenorul formației Steagul Roșu căuta un fundaș central puternic. Așa a pășit în lumea fotbalului mare. Și-a caștigat rapid simpatia colegilor, devenind prieten cu Gică Șerbănoiu, coleg de cameră în cantonamente, Petre Cadar, Adrian Hârlab, Nicolae Pescaru, Györffy Csaba și Vasile Papuc.

Turneu la Teheran

Alături de „galben-negrii“, a făcut prima ieșire în străinătate cu prilejul unui turneu la Teheran. „Întâi am făcut o escală la Atena. Metropola greacă era un adevărat viespar de lume. Atunci când la noi era ora culcării, acolo se dădea startul petrecerilor, încheiate la răsăritul soarelui. Teheranul era într-o perioadă de largă deschidere față de Occident. Am văzut, pe străzi, destule femei fără celebrul voal pe față. Dar la câteva luni după vizita noastră s-a schimbat regimul…“, își amintește omul de afaceri. Atunci a făcut și ceva cumpărături din bazar. Mărunțișuri: o haină, câteva cosmetice și un inel de aur pe care-l are și acum. „Era tare ieftin. Un gram de aur de 14 karate costa un dolar jumate! Din păcate, acolo m-am accidentat la spate, astfel că am intrat în primul «11» abia după vreo șase luni“.

Hotărâre decisivă

La 25 de ani, licențiat fiind, cu ajutorul secretarului economic pe județ, un anume Matei, a fost angajat la IFET Brașov. „Aveam scoatere din producție, însă n-am putut accepta acest compromis. Am purtat o discuție cu mine însumi și în final am ales serviciul, renunțând definitiv la cariera de fotbalist. N-am regretat niciodată decizia luată. Am «pătruns» în meserie, am acumulat rapid experiență în noul domeniu de activitate și am evoluat în ierarhia instituției. În câțiva ani am fost numit șef de secție, după care am devenit șef al producției pe întreg IFET-ul“.

Spirit de competiție

Sportul i-a inoculat spiritul de competiție, dorința permanentă de victorie, rezistența la piedicile de tot felul pe care le-a întâmpinat. Primii bani i-a făcut în Germania, lucrând ca muncitor forestier. „Șansa a făcut să fiu remarcat, am infiintat propria firma, iar din 1995, după ce am aflat ce înseamnă cu adevărat sistemul capitalist, am învățat regulile acestuia, am avut acces la cea mai bună tehnologie din lume pentru exploatarea și prelucrarea lemnului, mi-am focalizat atenția strict spre România“. Spune că se bazează 100% pe modelul german.

Este președintele Camerei de Comerț și Industrie

În 2006 a devenit președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov. În ziua când a fost ales a promis să devină un adevărat „ministru de externe“ al judeţului pentru a promova Braşov în străinătate. A păstrat legături bune cu Germania şi în special cu landul Bavaria. A organizat numeroase întâlniri între oameni de afaceri germani şi oameni de afaceri braşoveni. A promovat judeţul prin prezentări la Ministerul Economiei, Industriei, Transportului şi Cercetării de la Munchen şi la o altă structură guvernamentală Bayern Innovativ de la Nurenberg.

 

Preşedinte ASFOR

În 2011 a fost ales Preşedinte al Asociaţiei Forestierilor din România. Este organizaţia patronală care reprezintă societăţile comerciale din domeniul exploatării forestiere şi a prelucrării lemnului din întreaga ţară. Este o recunoaştere a activităţii sale profesionale şi a capacităţii sale de lider şi de moderator.

Schi și pescuit

În puținul timp liber, patronul Forexului schiază. „În străinătate sunt condiții foarte bune. Acum avem insa si la noi un domeniu schiabil exceptional. Anul acesta am schiat la Poiana Brasov, absolut asemanator ca in Austria“. Are și pasiunea pescuitului. „Cea mai mare captură a fost un crap de vreo două kilograme, prins în Delta Dunării. Țin minte, însă, o zi spectaculoasă. Eram student în vacanță la Maglavit, unde m-am născut. Seara m-am întors acasă de pe malul Dunării cu 20 de kilograme de pește, multe exemplare din toate speciile, dar mărunte“.

Călătorește foarte mult

Omul de afaceri se relaxează ascultând muzică, în special jazz. Zilnic face revista presei și analiza buletinelor de știri, fiind „acaparat“ în special de viața internațională. Prin natura profesiei, călătorește foarte mult. „Îmi place. Prin călătorii, omul dobândește foarte multe cunoșţinte, învățăminte, dar niciodată nu m-am gândit să părăsesc locurile natale. N-am ajuns încă în Japonia, țin neapărat să vizitez acele meleaguri. Ca țară, m-a impresionat China, iar orașele preferate ar fi Viena, Roma, Paris, München, fiecare cu specificul lui. America, în schimb, oferă o paletă foarte largă de imagini. Unele locuri sunt ca la noi“.

Echilibru sufletesc

Omul de afaceri  brașovean n-a visat niciodată să nu mai aibă griji. „Dacă te preocupă ceva, atunci când vin bucuriile le poți trăi mai cu patos. «O zi fericită» a fost când s-au născut cei trei copii mei, dar și atunci când, nepoteii, am patru, au văzut lumina zilei“. A avut parte și de dezamăgiri. N-a reținut însă vreuna care să-l fi influențat într-un fel.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...