Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Procuror sibian după gratii, după ce a fost denunțat pentru luare de mită de un afacerist brașovean

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Berghezan, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de influență, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie evz.ro.

Completul de trei judecători a dat dreptate procurorilor DNA Brașov, care l-au acuzat pe Berghezan că ar fi cerut 40.000 de euro mită, pentru a interveni pe lângă instanțe în favoarea unui om de afaceri brașovean.

Decizia Înaltei Curți, pronunțată azi, nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători.

Condamnat pentru fapte din 2006
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Berghezan încă din aprilie 2008, pentru fapte petrecute în 2006. Potrivit rechizitoriului DNA, Ioan Berghezan ar fi cerut 40.000 de euro mită de la brașoveanul Marian Nicolae Matei. În schimbul acestor bani, Berghezan – care atunci deținea funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba – ar fi promis că îi va determina pe judecătorii din Alba să ridice măsura interdicției de a părăsi țara, dispusă împotriva lui Marian Matei.
Demersul a avut, inițial, succes: în mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea
condamnatului Marian Nicolae Matei de a-i fi ridicată interdicția de a părăsi țara, permiţându-i condamnatului să plece în Germania, în perioada 25 iunie 2006 – 25 septembrie 2006. Cu toată străduința procurorilor, ridicarea interdicției a fost menținută și de Curtea de Apel Alba. Abia în iunie 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție, judecând recursul, a admis cererea procurorilor de a-i fi interzisă părăsirea țării lui Nicolae Matei. Acesta este și cel care l-a denunțat, apoi, pe Berghezan.

Cine este Marian Nicolae Matei?

Falsul general SIE, Nicolae Marian Matei, este un apropiat al șefului pesedistilor brașoveni, Constantin Niță. Ambii având legături strânse cu mafia italiană. Dintre toți, doar Matei a picat pe mâna anchetatorilor, fiind în pușcărie acum pentru trafic de influență în încercarea de a-l scăpa pe mafiotul italian Orlandino de dosarele penale. Matei este și nasul de cununie al omului de afaceri Ori Zinger.

 

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...