Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

CNSC a blocat licitaţia pentru consultanţă la autostrada Braşov-Comarnic

Licitaţia lansată de CNADNR pentru consultanţă la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, în valoare estimată de 23,6 milioane lei fără TVA, a fost suspendată de CNSC pentru probleme privind documentaţia de atribuire.

Decizia a fost luată miercuri de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), după ce casa de avocatură “Boştină şi Asociaţii” a depus o contestaţie faţă de documentaţia de atribuire emisă de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi a solicitat suspendarea procedurii de atribuire până la soluţionarea fondului cauzei, potrivit Mediafax.

În baza documentelor depuse de părţi, CNSC a admis cererea de suspendare a licitaţiei. Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii casei de avocatură au afirmat că au iniţiat demersul deoarece au apreciat că parte din cerinţele autorităţii sunt în afara cadrului legislativ aplicabil procedurii şi proiectului propus.

Poriect abandonat în 2010

La începutul acestui an, Ministerul Transporturilor a anunţat că va revizui studiul de fezabilitate a autostrăzii Comarnic-Braşov, proiect abandonat în 2010, iar la începutul lunii mai CNADNR a lansat licitaţia, valoarea estimată a contractului fiind de 23,6 milioane lei, fără TVA, pentru o durată de 20 luni. Proiectul este finanţat din bugetul de stat.

Consultantul va actualiza studiul de fezabilitate, va elabora analizele necesare, precum şi documentaţia de atribuire a contractului de concesiune şi va recomanda structura financiară care va atrage oferte competitive din sectorul privat.

Totodată, câştigătorul licitaţiei va asigura asistenţa tehnică, juridică şi financiară în pregătirea, lansarea şi atribuirea contractului de concesiune, precum şi asistarea în etapa de închidere financiară, şi va întocmi documentaţia aferentă contractului dintre sectorul privat şi autoritatea contractantă.

Încercări repetate eşuate

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa)-Aktor (Grecia), a renunţat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie a autostrăzii pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...