Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Castelul Bran este a doua cea mai scumpă proprietate din lume

În timp ce multe conace şi proprietăţi medievale din Transilvania sunt lăsate în paragină, Castelul Bran, intrat în proprietate privată în urmă cu trei ani, în a devenit o adevărată mină de aur.

Actualii proprietari au primit castelul într-o stare deplorabilă: clădirea era neîngrijită şi puţini turişti îi călcau pragul. „Am preluat un castel jefuit, un castel căruia i s-a răpit chiar şi demnitatea. Ploua în castel în şiroaie“, își amintește Lia Doru Trandafir, administratorul Castelul Bran. „Am primit doar ziduri, un castel foarte foarte frumos cu fire care atârnau din tavan. Iar oamenii care au venit în vizită în acea zi, din zonă, au zis că îl vom face frumos din nou, îl vom face frumos din nou. Asta înseamnă totul“, a spus, pentru Știrile ProTv, Emanuela de Habsburg.

Renovat şi administrat așa cum trebuie, Castelul Bran aduce acum încasări de peste un milion de euro, atât din biletele plătite de turiști, cât și din alte evenimente ce se organizează aproape săptămânal aici.

Zilnic, aproximativ 5000 de turişti trec pragul castelului. Un bilet costă 25 de lei pentru un adult. Taxa de filmare este de 20 de lei. Iar la ieşire, mulţi se opresc în librăria castelului, unde pot găsi albume despre Bran sau diverse cărţi în engleză, aduse special pentru străini, dar şi vinuri, obiecte de artizanat sau produse bio. Toate acestea rotunjesc încasările castelului.

În urmă cu trei ani, la preluarea de către familia de Habsburg, Castelul Bran avea încasări de 500.000 de euro. Anul trecut, încasările au ajuns la 1,2 milioane de euro, o sumă fabuloasă, pe care nu a mai reușit să o adune niciun obiectiv turistic din România.

Asșa de face că acum Castelul Bran a fost evaluat la 140 de milioane de dolari, ajungând astfel pe locul doi în clasamentul Forbes pentru cele mai scumpe proprietăţi din lume.

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...