Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Festivalul culinar international Cluj Napoca 2012

Festivalul culinar care a avut loc la Cluj Napoca cu ocazia Zilelor municipiului a fost unul dintre cele mai de succes evenimente in randul clujenilor si a celor care au fost prezenti in perioada 27 mai – 3 iunie.

Daca la inceputul acestui festival se estima ca 30% din clientii zilnici vor prefera meniuri din oferta internationala, numarul celor care s-au lasat tentati sa guste din mancarurile traditionale ale altor popoare a fost de circa 80% dintre clientii care au mancat la „Memo 10” in saptamana trecuta.

Topuri si cifre

In Ziua Ungariei – 27 mai – cel mai bine vandut produs a fost placinta Hortobagyi (placinta cu piept de pui). in ziua Indiei cel mai cautat preparat a fost Tikka Masala (pui in sos tomat, orez si sofran). in 30 mai, la Ziua Coreana recordul de vanzari a fost batut de bibimbap (orez, legume si carne de vita), iar in 31 mai, la Ziua Japoniei, s-a vandut foarte bine meniul sushi (orez, peste, legume). in 1 iunie a fost Ziua Italiei la “Memo 10”, iar clujenii au preferat sa deguste Lasagna (paste, carne si sunca), in 2 iunie la Ziua Olandei, recordul fiind al Chiftelelor cu ceapa. Ultima zi, Ziua Frantei a fost de departe ziua pentru boeuf bourguignon (Tocanita de vacuta), desi supa de ceapa a fost la mare cautare.

Retetele au fost realizate de catre personalul restaurantului MEMO 10 impreuna cu resaturantele partenere cu specific interational din Cluj-Napoca: Club Italia, Indigo (India), Spritz Cafe (Ungaria), Casa Japonia – Yamatoya (Japonia) si patiseria frantuzeasca „La croissanterie francaise”.

Promovare pentru restaurantele partenere

Primaria fost deschisa si ramane in continuare deschisa cu partenerii acestui festival carora le-a promovat restaurantele clujene, cu specific international. Tot festivalul culinar de la MEMO 10 a fost inedit atat pentru primarie si partenerii ei, cat si pentru clujeni, care nu au mai avut parte de asa ceva pana acum.

Show gastronomic coreean in Piata Muzeului – BIBIMBAP a avut cea mai mare trecere

De asemenea, au fost prezenti 3 bucatari din Coreea si cate unul din Olanda si Franta. Bucatarii coreeni au facut show gastronomic in Piata Muzeului, dupa ce au pregatit intr-o tava imensa mancarea traditionala BIBIMBAP. Sute de clujeni au asistat la prepararea produsului si au gustat din deliciosul BIBIMBAP. in ziua culinara coreeana s-a inregistrat cel mai mare flux de clienti la restaurantul MEMO 10 , de circa 100 de clienti/ora.

Va prezentam 3 dintre cele mai solicitate gustari internationale preferate de clujeni:

Boeuf bourguignon (Tocanita de vacuta – bucataria franceza)

Ingrediente pentru 100 portii:

  • Carne de vita fara os, taiata cuburi -15 kg
  • Morcovi -3 kg.
  • Ceapa -1 kg.
  • Faina -500 g.
  • Usturoi -80 g.
  • Ciuperci “champignon” -2 kg.
  • Piept de porc afumat (nefiert) -2 kg.
  • Vin rosu sec -5 sticle
  • Sare si piper

Placinte hortobagyi (placinta cu piept de pui – bucataria ungureasca)

Ingrediente pentru 20 portii:

  • Clatite sarate (oua -5 g, faina -0.500 g, lapte -1 l, sare -15 g, ulei -200 ml)
  • Piept de pui -1 kg.
  • Smantana 250 g.
  • Morcovi -300 g.
  • Ceapa -300 g.
  • Ardei gras -200 g.
  • Ardei kapia -200 g.
  • Patrunjel frunze 100 g.
  • Vegeta 60 g.
  • Boia -3 g.
  • Sare -5 g.
  • Piper -2 g.

Chiftele cu ceapa (bucataria olandeza)

Ingrediente pentru 10 portii:

  • Carne de vita si porc -1,400 kg.
  • Ceapa -400 g.
  • Lapte -300 ml.
  • Paine -300 g.
  • Oua -4 buc.
  • Sare -20 g.
  • Piper -5 g.

Unul dintre cele mai frecventate locuri a fost strada Potaissa, unde a avut loc o prezentare de mancaruri traditionale romanesti.

This slideshow requires JavaScript.

Adrian Neag – corespondent Gazeta Brasovului

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...