Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Tatăl lui Căncescu, milițianul care a terorizat Țara Făgărașului (vol. 2)

Dosarul 770, vol 45, fila 598

Rog să binevoiți a se aproba, recrutarea ca informator pe linie de bande, pe numitul

Comănici Victor, născut în comună Drăguș, satul Sâmbăta de Sus, cu ultimul domiciliu în comună Lisa, unde s-a stabilit prin căsătărie. Numitul a fost punctat ca informator, și  recrutat la data de 16 Februarie 1953, și până în prezent a dat o serie de informații privitor pe banditul Pop Ioan, zis Jean, care după soție îi este rudenie. Deși membru de  partid, este considerat (de lume) ca element dușmănos al regimului, și atât familiile bandiților, cât și rudele lor au avut o absolută încredere în el. Aceste lucruri se dovedesc prin aceia că în anul 1952, banditul Moldovan Dumitru, azi prins, a mers noaptea la el acasă și i-a cerut pâine. Acest caz a fost adus la cunoșţinta Miliției, și a doua seară, în urma unei pânde făcute la locul unde a cerut întâlnirea cu el, a fost prins banditul, care a  rămas pe loc, grav rănit. Este un element care poate pătrunde în orice societate, fiind  foarte inteligent, și se poate descurca foarte repede, cu atât mai mult cu cât este și  curajos. Este materialist, și pentru profituri, este în stare să-și pună viața în pericol. Față  de activitatea desfășurată până în prezent, și cercurile pe care le frecventează, ne  promite că ne va duce în mod sigur pe urmele banditului Pop Ioan, zis Jean, în cazul că  acesta și-ar mai face apariția pe raza postului.  Șeful zonei III, bande Lisa Slt. Căncescu Alexandru NOTA NOASTRĂ

Deci, se șţie cine l-a vândut pe tânărul luptător Moldovan Dumitru, care a făcut greșeala de a-i cere lui Comănici Victor, pâine. În loc de pâine a primit gloanțe.

Martie 1953

Raport privind recrutarea Informatorului LEU (vol 45, fila 602)

Recrutarea numitului Comănici Victor din Lisa, (informatorul „Leu”), a decurs normal. Este un element atașat din 1951 clasei muncitoare și regimului de democrație populară. Cu tragere de inimă, ne-a dat informații folositoare, cu privire la prinderea bandiților. Este punctual la întâlniri. Are posibilitatea de a face legături de prietenie cu elementele de sprijin ale banditului Pop Ioan, și chiar cu banditul personal, fiind considerat ca om de mare încredere, și situat în marginea comunei, în apropierea pădurii. Recrutarea s-a făcut pe baza consimțământului patriotic. Este pătruns de înaltă datorie de a ne da ajutor, în depistarea bandiților.  Instructor de zonă Slt. de miliție Căncescu Alexandru

Martie 1953 Caracterizarea Informatorului „Leu“ (Comanici Victor)

De la data recrutării lui, ne-a furnizat cinci note informative, care au avut drept rezultat demascarea unor elemente de sprijin ale banditului Pop Ioan, zis Jean. Promite a fi un bun informator. Instructor de zonă Căncescu Alexandru

Martie 1953

Fișa personală a informatorului „Leu“ (Comănici Victor) (vol. 45, fila 605)

Comănici Victor, născut în Sâmbăta de Sus, comună Drăguș, țăran mijlocaș, are o casă, 4 hectare pământ, este căsătorit, fără copii, membru P.M.R., domiciliat în Lisa, nr. 162, raionul Făgăraș. Instructor de zonă Căncescu Alexandru

Martie 1953

Notă informativă (vol 45, fila 607)

Să se facă percheziții la:

1.Moldovan Savu, zis Bambu, din Lisa, fost bun prieten cu Pop Jean. În 1946- 1947, făceau negoț cu oi prin Muscel.

2.Șerban Gheorghe, zis Todorel, a cărui nevastă este rudă cu banditul Pop Ioan, este foarte înstărit, crește o fată a lui Alexandru Văcaru, zis Lați, cel mai bun prieten al banditului. Are la casă 4 camere, pivniță, grajd, fân mult.

3.Văcaru Alexandru, cel mai bun prieten al banditului, cu care a luat masa în casă secretarului de partid, la plecare. Poate adăposti pe bandit. Propunem ca înainte de percheziția domiciliară să se facă răpirea lui Moldovan Savu.

Sursa „Leu”

Martie 1953

Notă informativă (vol 45, fila 610)

Propunem să se facă percheziție la:

1.Tarac Ion, din Breaza, care a vorbit cu Pop Jean

2.Pădurarul Pleșa Gheorghe, care a fost la familia banditului, și a vorbit cu soția acestuia.

3. Cațavei Cornel,

4. Broscățan Cornel.

Sursa „Leu”

Martie 1953

Notă informativă

Socrul lui Pop Jean, zis Cornilă, a fost în satul Rucăr, la unul Nicoară, și altul Noian. Pop Jean are un prieten în comună Nucșoară, raionul Câmpulung Muscel, pe Ulea Ioan, care făcea vizite la familia banditului.

Informator „Leu”  NOTA NOASTRĂ

Precum se vede informatorul „Leu”, (Comănici Victor) s-a dovedit plin de râvnă, trimițându-și consătenii la moarte și închisoare. La ce vă fi folosit oare banii primiți pe cap de om?

Către Securitatea raională Făgăraș (vol 26, fila 470)

Informatorul nostru, spune că, Maria Greavu, soția lui Greavu Teofil, l-a întrebat dacă nu șţie undeva niște penicilină, pentru soțul ei care este bolnav pe moarte, din cauza bătăii pe care a primit-o de la securitate. Își manifesta teamă ca să nu moară și soțul ei cum a mai murit și femeia Alexandrina, din aceeași cauză. A mai adăugat: „ar fi bine dacă ar rămâne Lisa numai cu atâta…”

Lt. de Miliție Căncescu

NOTA NOASTRĂ

În puține locuri în documentele securității, se face referire la bătăile securității. Cei bătuți, erau aruncați noaptea, în fața casei lor, spre a înfrica oamenii, cu amenințarea de a nu spune nimănui ce au pățit, și dânduli-se ordinul de a nu se duce la medic. Mulți au murit astfel, neștiindu-se pricina morții lor. Așa au murit: Victor Nistor și Niculae Dateș, din Gură Văii, zdrobiți la securitate cu saci de nisip. Numiții, erau nepoți de-ai ministrului din perioada comunistă Aurel Vijoli. Noi nu am avut legătură cu ei.

Plan de acțiune privind măsurile ce se fac pentru distrugerea bandei Hașu-Gavrilă (vol 43, fila 193)

Începând din 15 mai 1953, orele 20, Postul de miliție Berivoi, va fi cu întregul efectiv pe teren. La post rămâne un singur militar, la telefon. Informativ: întregul aparat informativ va supraveghea rudele și elementele de sprijin ale bandiților. Dacă rudele pleacă din sat, se va face filaj. Operativ: 2 posturi de pândă vor bară părăul Racovița, vor supraveghea terenul până la orizont, pentru a semnala ivirea bandiților. În timpul nopții vor intercepta drumurile. Armamentul purtat permanent vânătorește. La apariția a ceva suspect, pânda se transformă în patrulă ascunsă ce se va deplasa spre obiectiv.

Slt. de miliție Căncescu Alexandru

Lt. de securitate Gergely Francisc

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...