Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Grădina Zoologică se va închide până în septembrie

În anul 2011, grădina a primit 124.131 de vizitatori. Foto: Andrei Paul

Începând cu 11 iunie şi până la începutul lunii septembrie, lucrările de reabilitare a Grădinii Zoologice din Braşov vor intra într-o nouă etapă, motiv pentru care obiectivul va fi închis. Potrivit primarului Braşovului, George Scripcaru, „măsura se impune pentru a păstra în siguranţă publicul şi pentru a putea muta animalele. Grădina Zoologică va fi redeschisă la toamnă, când proiectul de reabilitare va fi finalizat. Prin această investiţie vom trece de la o simplă grădină zoologică unde poţi vedea nişte animale, la un spaţiu de agrement şi instruire. Cred că va fi cea mai frumoasă şi cea mai vizitată din România”.
Proiectul prevede mai multe categorii de lucrări, fie în completarea celor existente, fie noi construcţii. În afara ţarcurilor clasice cu animale, principalele puncte de atracţie ale Grădinii Zoologice vor fi „Casa cu ocol”, foarte asemănătoare unei gospodării ţărăneşti din zona Rucăr Bran (care va fi „populată” cu găini, raţe, curci, gâşte, prepeliţe, bibilici, iepuri, nutrii, oi, vaci şi porci), un planetariu – unde va fi amenajat şi sediul administrativ, o cofetărie şi un spital veterinar. De asemenea, va fi amenajat un loc de joacă special pentru copii, care le va oferi şi posibilitatea de a organiza diferite evenimente sau orele de botanică, zoologie şi geografie.

Spaţiu extins

Majoritatea animalelor vor beneficia pe viitor de un spaţiu extins. Lucrările vor aduce şi noi elemente de siguranţă, pentru a evita accidentele vizitatorilor. Barele padocurilor vor fi înlocuite cu un material transparent, la fel ca şi o parte din adăposturile animalelor, astfel încât vizitatorii să le poată observa. La finalul proiectului, grădina se va întinde pe zece hectare, faţă de 4,5 ha înainte de demararea proiectului.
Potrivit normelor europene, obiectivul va fi prevăzut cu filtre de dezinsecţie şi dezinfecţie pentru vizitatori, cu scopul de preveni epidemiile, atât în interiorul, cât şi în exteriorul Grădinii Zoologice. Intrarea şi ieşirea se face prin puncte speciale, unde vizitatorii vor călca pe nişte covoraşe impregnate cu substanţe dezinfectante.

Lucrările finalizate în proporţie de 70%

 
Grădina Zoologică Braşov a intrat în reabilitare în 2010, fiind inclusă în Programul „Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice”, finanţat de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) din fondul alocat pentru implementarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.
Investiţia se ridică la 29,83 milioane de lei, din care MMP suportă 22,23 de milioane de lei. Studiul de fezabilitate pentru proiect a fost finalizat în anul 2007, iar în anul 2008 ministerul de rersort a aprobat alocarea fondurilor, Braşovul fiind atunci printre puţinele oraşe din ţară care pregătiseră un astfel de proiect. În momentul de faţă lucrările de reabilitare sunt finalizate în proporţie de 70%.

„Mai trebuie finalizate construcţiile începute, precum şi corpul de clădire pentru păsări exotice şi reptile, care se va realiza prin supraetajarea şi extinderea clădirii existente. La final vor fi realizate lucrările de amenajare a exterioarelor  – alei, iluminat public, spaţii verzi”, a afirmat primarul George Scripcaru.

Grădina a adus profit

Grădina Zoologică Braşov găzduieşte în prezent aproximativ 760 de animale, păsări şi reptile, din peste 60 de specii. În anul 2011, grădina a primit 124.131 de vizitatori plătitori de bilet, realizând venituri de aproximativ 520.000 de lei. Anul acesta, până în prezent, numărul vizitatorilor plătitori de bilet a fost de 43.013, în ciuda lucrărilor care s-au desfăşurat fără întrerupere. Încasările au fost de aproape 175.000 de lei, în condiţiile în care estimarea pentru anul acesta, calculată şi în funcţie de întreruperea programului de vizitare, a fost de 160.000 de lei.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...