Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

15 milioane de dolari pentru prima reţea electrică inteligentă

Prima reţea electrică inteligentă din România, Micro Smart Grid, ce va fi implementată în Parcul Industrial Ghimbav a fost lansată în prezenţa ambasadorului SUA, dl. Mark H. Gitenstein, a primarului Braşovului, George Scripcaru, şi a candidatului independent la şefia Consiliului Judeţean, Nicolae Ţucunel, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie.

Investiţia realizată de Gurpul ICCO, prin ICCO Solar Energy, în parteneriat cu o companie americană, aduce pentru prima dată în România conceptul de Smart Grid. Proiectul este unul 100% eco şi va diminua semnificativ amprenta de carbon, fiind o premieră absolută pentru România. Smart Grid este un concept promovat în piaţa nord americană şi în piaţa vest europeană şi nu numai, care pune la dispoziţia consumatorului informaţii despre energie în timp real, dându-i astfel posibilitatea să facă alegeri inteligente. Smart Grid este astăzi una dintre priorităţile mondiale pentru că economiseşte bani şi protejează mediul înconjurător prin detectarea imediată a eventualelor scurgeri de energie sau avarii, protejează reţeaua în faţa atacurilor şi căderilor de tensiune, introduce forme alternative de producere a energiei electrice, astfel reducând semnificativ emisiile de CO2.

50.000 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice

Investiţia totală, realizată printr-un proiect promovat de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA în Bucureşti şi susţinut de Excelenţa Sa, ambasadorul SUA, se va ridica la 15 milioane de dolari şi va fi derulată în două etape. În prima fază, care se va încheia în toamna acestui an şi pentru care se vor investi 12 milioane de euro, se vor monta panouri fotovoltaice pe acoperişul celor cinci hale întinse pe 50.000 de mp, dar şi la sol, pe alte 10.000 de mp. Se va ajunge la producerea unei energii de 4,8 MWp. „Acest proiect este o premieră pentru România, care are un enorm potenţial energetic, insuficient valorificat. Pot să spun că atunci când talentul specialiştilor de la Braşov se împleteşte cu tehnologia americană, limita este doar cerul”, a declarat E.S. Mark H. Gitenstein.

Atât preşedintele CCI, cât şi primarul Braşovului au salutat acest proiect, felicitându-i pe investitori. Ei au apreciat investiţia pentru că aduce beneficii comunităţii, contribuind la dezvoltarea durabilă.

„Este ceea ce dorim şi noi să implementăm pentru municipiul şi judeţul Braşov. Componenta energetică este o problemă care mă preocupă, vrem să generăm proiecte în administraţie care să asigure eficienţa energetică, să protejeze mediul şi să creeze şi locuri de muncă”, a declarat Scripcaru.

Din al zecelea an, profitabilă

Reprezentanţii Grupului ICCO estimează că investiţia se va amortiza în nouă ani, iar din al zecelea an va deveni şi profitabilă. „Suntem în permanenţă preocupaţi de investiţia în tehnologii de ultimă generaţie care ne asigură, în acelaşi timp, dezvoltarea sustenabilă. Proiectul de faţă este unul major, dar şi o premieră în piaţa românească, ţinând cont de faptul că este prima dată când putem implementa un sistem care nu numai că produce şi livrează energie în reţeaua proprie, dar poate fi şi controlat în mod eficient“, a declarat Călin Costan, directorul general al grupului.

Autor: Olimpiu Filip

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...