Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

În premieră, la alegerile de duminică, buletinele de vot mâzgălite vor fi considerate valabile

Biroul Electoral Central a hotărât să schimbe puţin regulile la alegerile locale din 2012 şi să considere valabile şi buletinele de vot pe care alegătorii fac „observaţii“ sau pun mai multe ştampile.

Astfel, în premieră, buletinele „cu mesaje“ vor fi considerate totuşi, valabile, dacă vor avea ştampila „votat“ amplasată corect într-un singur patrulater. De asemenea, vor fi valabile şi buletinele cu mai multe ştampile, cu condiţia ca acestea să fie încadrate doar într-un patrulaterul destinat candidatului.

Decizia Biroului Electoral Central reprezintă o premieră, pentru că în anii trecuţi buletinele de vot pe care alegătorii găseau de cuviinţă să lase diferite mesaje, mai mult sau mai puţin ortodoxe, sau să scrie numele altor candidaţi erau anulate, la fel şi cele cu mai multe ştampile. Totodată, se consideră valabil exprimat şi votul în care ştampila cu menţiunea „votat“ depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulater, dar nu atinge altul.
Potrivit BEC, este valabil exprimat votul şi în cazul în care ştampila cu menţiunea „votat“ este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile, fără să atingă vreun alt patrulater.

Care sunt voturile considerate nule

BEC a mai stabilit că sunt considerate voturi nule când pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare sau când buletinul are alt model decât cel legal aprobat. Vot nul este şi atunci când nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „votat“ în nici un patrulater sau când aceasta este pusă în două sau mai multe patrulatere. Dacă ştampila a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi aceasta atinge două sau mai multe casete, votul este, de asemenea, nul.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...