Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

S-au deblocat posturile în învăţământ. Universitatea vrea 63 de dascăli

Ministerul Educaţiei a anunţat ieri deblocarea angajărilor care au dus, în ultimii trei ani, la un deficit de personal didactic şi de cercetare de 42%. Conducerea Universităţii Transilvania speră că i se vor aproba cele 63 de posturi cerute.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre privind scoaterea la concurs, în acest an, a posturilor didactice şi de cercetare vacante din instituţiile de învăţământ superior de stat. Astfel, universităţile de stat vor putea organiza concursuri în vederea ocupării posturilor didactice şi de cercetare vacante, posturi blocate începând cu anul 2009, decizie care a condus în ultimii trei ani la un deficit de cadre didactice titulare de 42,76% potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Pot fi ocupate posturile vacante de asistent universitar, lector universitar, şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar, asistent cercetare şi cercetător ştiinţific gradele I, II şi III.

„Ocuparea celor 2.381 de posturi se face în condiţiile legii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pe anul 2012, în conformitate cu solicitările instituţiilor de învăţământ superior de stat înaintate MECTS în luna septembrie a anului 2011. O altă condiţie ce trebuie respectată este încadrarea într-o politică de resurse umane echilibrată, astfel încât scoaterea posturilor la concurs să nu genereze majorarea numărului total de posturi ocupate pe fiecare instituţie de învăţământ superior de stat. Prin excepţie, pot fi ocupate prin concurs posturile didactice şi de cercetare care s-au vacantat prin ieşiri din instituţia de învăţământ superior de stat în anul universitar 2011-2012″, a declarat ieri ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

Prorectorul de Relaţii Publice şi Imagine al Universităţii Transilvania, prof. dr. Liliana Rogozea, a precizat că instituţia a solicitat ministerului deblocarea a minimum 63 de posturi: „Am încercat să facem o strategie, pentru a reuşi, în prima etapă, să acoperim minimul necesar pentru ca activitatea didactică şi de cercetare. Încă nu am văzut nimic oficial, sperăm să fie valabile angajările din toamnă”. Prof. Rogozea a precizat că cele 63 de posturi sunt îm principal pentru lectori – 52, cinci fiind pentru asistenţi, iar alte şase, pentru conferenţiari.

Autor: Olimpiu Filip

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...