Weekend-ul acesta, arta iese în strada la Festivalul „fatzaDa“

În Piaţa Sfatului începe mâine o nouă ediţie a Festivalului de Artă şi Cultură Urbană „Fatzada“. Ajuns la cea de-a patra ediţie, despre care organizatorii de la Depoul de Artă spun că va fi „cît celelalte trei la un loc“, evenimentul îşi doreşte să implice cît mai mulţi braşoveni. anunță Monitorul Expres.

Printre momentele de atracţie de la „Fatzada“ se numără o paradă a bicicletelor şi skateboard-urilor, dar şi mai multe experimente de pictură şi grafitti. Cei care se vor afla în Piaţa Sfatului pot participa la ateliere de creaţie de ceramică şi pictură pe ceramică, accesorii şi bijuterii, pot opta pentru expoziţiile de fotografie, grafică, grafitti, street art şi fotoinstalaţii sau pot admira animaţiile stradale cu jonglerii, acrobaţii şi dans. În Piaţa Sfatului va fi şi o paradă de modă vintage, dar şi demonstraţii şi jocuri de „padelas“- un fel de tenis de cîmp sud-american, în care se utilizează palete de lemn, confecţionate manual, în locul rachetelor de tenis. Acesta este un sport care a început ca un surogat al tenisului în cartierele sărace din oraşele sud-americane. Tot în Piaţa Sfatului vor fi organizate mai multe concerte, iar duminică şi luni vor fi proiecţii de film în aer liber.
„«Fatzada» nu este un eveniment dedicat unui anumit tip de artă şi consumatorilor clasici de artă, specializaţi. Ci aduce în stradă arta, adaptînd-o pentru toată lumea“, spune Dan Oprea de la primăria municipiului Braşov, care se ocupă de organizarea Festivalului de Artă şi Cultură Urbană „Fatzada”, împreună cu Asociaţia Depoul de Artă.

Arta, adusă în stradă

Propunîndu-şi ca de fiecare dată să atragă atenţi asupra problemelor arhitecturale din „cetate“, Festivalului de Artă şi Cultură Urbană „Fatzada“ va îmbina arta stradală, concertele, proiecţiile de film în aer liber, teatrul stradal, sportul, atelierele de creaţie şi arhitectura. Printre momentele de atracţie de la „Fatzada“ se numără o paradă a bicicletelor şi skateboard-urilor, dar şi mai multe experimente de pictură şi grafitti.
„Experimental, vom încerca să facem pe bidoane din plastic, grafitti cu motive româneşti. În acest an, grafitti-urile care se vor face la festival vor avea o temă vintage, fiind reali-zate numai în alb, negru şi gri”, a declarat Dan Oprea, dezvăluind cîteva dintre atracţiile Festivalului de Artă şi Cultură Urbană „Fatzada“.
Cei care vin în Piaţa Sfatului pot participa la ateliere de creaţie de ceramică şi pictură pe ceramică, accesorii şi bijuterii, pot opta pentru expoziţiile de fotografie, grafică, grafitti, street art şi fotoinstalaţii sau pot admira animaţiile stradale cu jonglerii, acrobaţii şi dans. În Piaţa Sfatului va fi şi o paradă de modă vintage, dar şi demonstraţii şi jocuri de „padelas”- un fel de tenis de cîmp sud- american, în care se utilizează palete de lemn, confecţionate manual, în locul rachetelor de tenis. Acesta este un sport care a început ca un surogat al tenisului în cartierele sărace din oraşele sud-americane.

Concerte şi filme în aer liber

În Piaţa Sfatului vor fi organizate mai multe concerte, iar duminică şi luni vor fi proiecţii de film în aer liber. Filmul ales pentru duminică este „Australia”, povestea echipei naţionale de fotbal a persoanelor fără adăpost din România care a participat la Homeless World Cup din Melbourne – Australia, iar pentru luni, „Circul Vesel” – povestea uneia dintre cele mai vechi familii de artişti de circ din ţară, descendenţi ai fondatorului Circului Globus, Toma Zdrebschi. Ambele filme vor fi prezentate la Braşov de regizorul Claudiu Mitcu. Programul complet al Festivalului de Artă şi Cultură Urbană „Fatzada” şi detalii despre artiştii care vor fi prezenţi în Piaţa Sfatului de sîmbătă pînă luni pot fi găsite pe www.fatzada.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.