Braşovul, locul al doilea pe ţară, după prima probă de Bac

Cei mai mulţi dintre absolvenţii braşoveni de liceu stăpânesc foarte bine limba română. Potrivit raportului final realizat de Ministerul Educaţiei pe baza datelor de la inspectoratele şcolare, candidaţii la Bac din judeţul Braşov au avut rezultate peste media naţională, ocupând locul al doilea, fiind în număr mare apreciaţi de profesorii examinatori ca utilizatori experimentaţi în utilizarea limbii române. Potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, la nivel naţional, 19.021 de candidaţi reprezentând 11,91% din totalul de 159.622 de candidaţi evaluaţi au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 40.157, adică 25,15% au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 96.973 adică 60,74% cel de utilizator experimentat.

Prin raportarea numărului de utilizatori experimentaţi la numărul total de elevi evaluaţi în fiecare judeţ în parte, a rezultat următorul top al judeţelor cu procente peste 70%: Prahova (75,16%), Braşov (73,73%) şi Brăila (73%).

Ilfovul, cea mai slabă poziţie

În schimb, candidaţii din judeţul Ilfov au reuşit contraperformanţa de a avea 31,15% utilizatori experimentaţi, sub cei din Harghita (38,23%) şi Covasna (33,92%), care au scuza de a avea drept limbă maternă maghiara.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE.

Următoarea probă din această primă sesiune vizează evaluarea competenţelor digitale (proba D) şi se va desfăşura în această săptămână.

Autor: Olimpiu Filip

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.