Doar 22 de localităţi braşovene au consilii locale cu majoritate clară

După alegerile locale din 10 iunie, în cele mai multe dintre localităţile judeţului Braşov, respectiv în 36 din cele 58, primarii vor fi nevoiţi să negocieze cu reprezentanţii partidelor politice care au obţinut mandate în consiliile locale pentru a avea majorităţi.

Dintre cele 762 de mandate de consilier în cele 58 de consilii locale din judeţul Braşov, 211 sunt deţinute de PDL, care, a câştigat şi 18 primării. PNL-ul, care a obţinut 11 primării, are şi 115 consilieri locali, iar PSD are 10 primari şi 155 de consilieri locali. ACD-ul (compus din PNL şi PC) a obţinut nouă primării şi 71 de mandate de consilier local, iar USL-ul cinci primării şi 62 de mandate de consilier local. UDMR a obţinut patru primării şi 44 de mandate de consilier local, iar UNPR a obţinut o primărie şi 13 mandate în consiliile locale. Dintre partidele care nu au câştigat nici o primărie, PP-DD a obţinut, însă, 33 de posturi de consilier local, urmat de PC, care a obţinut 21 de mandate.

Alianţele rămân singura soluţie

În privinţa susţinerii primarilor, în cazul a 18 primării câştigate de PDL, în şase localităţi (Crizbav, Drăguş, Homorod, Prejmer, Recea şi Vulcan), aceştia au majoritate în consiliile locale, în celelalte 12 localităţi însă noii aleşi la conducerea primăriilor ar putea obţine susţinere doar dacă fac alianţe.

Dintre cele nouă  localităţi unde primarii sunt membri ai ACD (alianţa PNL-PC), la Făgăraş, Comăna şi Şercaia majoritatea în forurile deliberative locale este constituită, dar în celelalte şase este necesar sprijinul consilierilor PSD.

Dintre cele 11 localităţi cu primari liberali, la Râşnov, Caţa, Fundata, Şinca Nouă există majoritate, iar dintre cele 10 cu primari PSD, doar trei (respectiv cei din Zărneşti, Vama Buzăului şi Viştea) se pot baza pe o majoritate formată doar din colegii de partid deveniţi aleşi locali.

USL „curtează” partidele mici

Ca alianţă politică, USL a obţinut cinci primării, dar numai în trei ei deţin jumătate plus unu în plen, iar dintre cei patru primari UDMR, doar unul, cel din Racoş, va putea controla Consiliul Local.

În restul localităţilor, USL va fi nevoit să spere în respectarea înţelegerii cu partidele din alianţă, iar ceilalţi vor trebui să negocieze posibile alianţe, în general cu UDMR, PP-DD şi Forumul Democrat al Germanilor din România care au obţinut unul sau două mandate.

Autor: Olimpiu Filip

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.