Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Festival de film, pe modelul celui de la Cannes, la Braşov

Prima ediţie a festivalului „Braşov Internaţional Film Festival Market” se va desfăşura în perioada 19-29 iulie, la Teatrul „Sică Alexandrescu” şi în Piaţa Sfatului, a declarat Daria Trifu, directorul festivalului, producător canadian de origine română. În competiţie vor intra nouă pelicule în care protagonişti sau producători sunt nume mari din filmografia mondială, inclusiv de la Hollywood: „Being Flynn” (USA) 2012, „Zoe” (Italia) 2011, „Conspi­rator” (USA) 2011, „Jane Eyre” (UK) 2011, „Rabbit Hole” (USA) 2010, „California Solo” (USA) 2012, „Another Year” (UK) 2010, „Green­berg” (USA) 2010 şi „Demain?” (Franţa/ Portugalia) 2012. De asemenea, în afara festivalului, vor fi prezentate 19 filme. Tot în timpul festivalului, în perioada 19-22 iulie, în Piaţa Sfatului se va desfăşura ediţia de vară a Târgului de Carte şi Muzică Braşov, iar în 13 iulie, Filarmonica Braşov va susţine în Piaţa Sfatului un spectacol cu muzică de film.

Sunt aşteptate şi vedete hollywood-iene

Braşovul este gazda festivalului pentru că organizatorii au rămas fascinaţi de frumuseţea oraşului. De altfel, în deschidere va fi proiectat un documentar „Braşov, probabil cel mai bun oraş din lume”, realizat tot de BFC.

„În festival vor fi unele dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut şi sunt sigur că publicul braşovean va fi încântat. Am venit aici pentru a produce un film, dar când am văzut cât de extraordinar este oraşul, mi-am zis că trebuie să fac documentarul. Am întrebat dacă aveţi un festival internaţional de film şi când mi s-a răspuns că nu, atunci am zis că trebuie să fie, pentru că este locul potrivit. Aşa în Franţa, festivalul nu e în Paris, ci la Cannes, sau în Italia – festivalul nu este în Roma, ci în Sanremo. Deja s-a auzit în lume de festival şi sper să ajungem în top 10”, a declarat Bruno Pischiutta, regizor, producător şi membru al juriului.

Ceilalţi membri ai juriului sunt actriţa Alexandra Epure, scenarista şi poeta italiancă Elisabetta Errani Emaldi, profesoara şi creatoarea de film Susan Johnston din USA, jurnalistul, scriitorul şi producătorul de film Doru Munteanu. Potrivit organizatorilor, în perioada festivalului ar putea ajunge la Braşov vedete de primă mărime de la Hollywood.

Afişul festivalului a fost realizat de Irina Birt, în timp ce trofeul este realizat, după designul prof. Nicolae Daicu, de Denisa Barbălată, ambele eleve ale Liceului de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch”, în urma unui concurs în care au fost înscrise 64 de lucrări.

Toate vor face obiectul unei expoziţii care va fi amplasată în holul Teatrului „Sică Alexandrescu” pe perioada festivalului. 10% din încasările obţinute din documentarul care are ca subiect prima ediţie a festivalului de film vor ajunge în contul liceului.

Autor: Olimpiu Filip

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...