Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Bolnavii de cancer îi cer lui Ponta să oprească genocidul din sănătate şi să finanţeze sistemul

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) şi ai altor asociaţii din ţară care apără drepturile pacienţilor cu cancer, copii şi adulţi, s-au întrunit la finalul săptămânii, în Poiana Braşov, la cea de-a IV a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC.
Potrivit preşedintelui FABC, braşoveanul Cezar Irimia, scopul conferinţei a fost acela de a lămuri o serie de probleme grave cu care pacienţii cu cancer se confruntă: lipsa tratamentelor uzuale, accesul la monitorizare şi la investigaţii. La eveniment au participat medici oncologi, medici hematologi, psihologi şi alte asociaţii invitate, pe diferite patologii. „Cei responsabili de sănătatea noastră, Ministrul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, au lipsit însă, dovadă a nepăsării şi a iresponsabilităţii”, i-au sancţionat bolnavii de cancer. Concluziile dezbaterilor au fost că programul de oncologie este în continuare subfinanţat, iar pacienţii oncologici nu au acces la medicamente şi la tratament, „fiind condamnaţi la moarte cu cinism”.

„Nu s-a luat nici cea mai mică măsura de protejare a acestora, prin accesul, firesc şi legal, la tratament, la investigaţii, la monitorizare, la evaluare periodică, la asigurarea continuităţii tratamentului, astfel cei peste 98.000 de pacienţi tratament au fost trimisi direct în faţa «plutonului de execuţie», cum se poate numi deja sistemul de sănătate publică din România. Mai mult, pacienţii care nu mai răspund terapiilor convenţionale şi cărora li se recomandă terapii inovatoare sunt puşi de către CNAS pe o listă a morţii, numita de aceasta «listă de aşteptare»”, au declarat participanţii la conferinţa naţională.

Medicamente dispărute

Bugetul alocat acestei patologii este foarte mic faţă de nevoile reale, iar medicii sunt puşi în faţa unor situaţii imposibile de a-şi ţine în viaţă pacienţii, în condiţiile în care medicamentele necesare schemelor de tratament au dispărut de pe piaţa românească, din cauza politicii de preţuri şi de taxare impuse de statul român.
Tot mai mulţi oameni mor din lipsă de medicamente sau pentru că nu îşi permit să cumpere tratamentele recomandate de medici. În acest context, asociaţiile de pacienţi cer public premierului României, Victor Ponta, să intervină şi „să oprească genocidul din sănătate, prin finanţarea, cel puţin la limita de avarie, a sistemului public de sănătate din România”.

Autor: Olimpiu Filip

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...