Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

„Partidul Duplex ’91” are trei reprezentanți în conducerea Brașovului

După toate aparențele, amfitrionul ședinței de constituire a noului consiliu local, care a avut loc săptămâna trecută, nu a fost primarul Scripcaru, ci omul de afaceri Petrică Hogea, primul care a apărut în sala de ședințe, dirijându-i cu voce tare atât pe consilierii din PP-DD cât și pe o parte dintre consilierii PSD. Secondat de fostul consilier Emil Niță, membru de vază al PSD, Hogea a dat indicații în stânga și în dreapta pe tot parcursul ședinței (foto, de la stânga la dreapta, Hogea, Niță și Fodor, la ședința CL).

Interesele afaceristului Hogea

Prin trocul făcut între PSD și partidul lui Dan Diaconescu , noua majoritate ar urma să-l propulseze pe președintele local al PPDD, Ovidiu Fodor în postul de city-manager al Primărie, deși, legal, o astfel de funcție nu depinde votul CL, funcţia fiind deja ocupată legal. În spatele înțelegerii stau, conform mai multor surse, interesele principalului finanțator local al respectivului partid, omul de afaceri, Petrică Hogea. În anii ’90, Petrică Hogea a devenit cunoscut în Braşov după afacerea „Duplex”, când, în plin centrul oraşului, lângă Piaţa Star, s-a înălţat o construcţie masivă. După ce au fost descoperite nereguli în acte, Consiliul Local de atunci a decis demolarea construcţiei, dar decizia nu a fost pusă atunci în aplicare, chioșcurile rămânând în picioare până în ziua de azi.

Omul de încredere al lui Hogea, șef peste Primărie

Ovidiu Fodor, viitorul city manager al municipiului, este, de altfel, omul de încredere al milionarului, conducându-i de-a lungul timpului mai multe afaceri, printre care se numără ziarul „Bună ziua Brașov!”, depozitele „Duplex2” și hotelul Ramada. De menționat că, reprezentanţii PP-DD, Ovidiu Fodor şi Dan Chivu, au cedat locul în forul deliberativ supleanţilor Maria Simiona Antoanela (asociat în mai multe firme cu Petrică Hogea) şi Alexandrina Adina Durbacă (jurist la Duplex ‘91). Astfel, toți reprezentanții Partidului Poporului – Dan Diaconescu aleși în Consiliul Local sunt angajați ai Duplex ’91. „Prin urmare, Partidul Duplex ’91 va avea trei reprezentanți în conducerea administrativă a Brașovului”, comentează www.brasovnews.blogspot.com

Extinderea Pieței Star ar urma să fie blocată

Conform www.brasovnews.blogspot.com, prima decizie pe care ar urma să o ia alianța USL-PP-DD va fi anularea Hotărârii CL nr.298 din 31 mai 2012, prin care chioșcurile Duplex ar urma să fie demolate. Terenul pe care se afla complexul este al Primariei, iar consilierii au anulat înțelegerea cu Duplex ’91. Primarul Scripcaru are în plan modernizarea zonei din preajma Teatrului „Sică Alexandrescu” și extinderea Pieței Star, proiecte care, în cazul în care demolarea chioșcurilor Duplex va fi blocată de noul Consiliu Local, nu se va mai putea realiza.

Cine este finanțatorul PP-DD

Milionarul Petrică Hogea, eminența cenușie a noului Consiliu Local s-a aflat, de-a lungul timpului, în centrul mai multor scandaluri. „Gazeta Brașovului” le trece mai jos în revistă, așa cum au apărut ele în presa vremii:
AFACEREA DUPLEX. Prima afacere a lui Petrică Hogea, de care s-a auzit în târg, a fost cea cu chioșcurile-mamut Duplex. Pe nesimțite, în centrul Brașovului, lângă Piața Star, s-au tăiat câțiva copaci și s-a înălțat o construcție masivă. Presa a început să scormonească și a aflat că un oarecare Hogea s-a asociat cu Primăria, ca să construiască un lanț de magazine. Câțiva consilieri municipali, mai curioși, au descoperit, cercetând actele, o serie de nereguli. Conducerea Primăriei a fost silită de Consiliul Local să facă plângere penală împotriva firmei lui Hogea, pentru nerespectarea autorizației de construire. Consilierii au decis demolarea magazinelor. Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. În ciuda consilierilor, primarul de atunci, Ioan Ghișe, a tăiat cu mare pompă panglica magazinelor Duplex, care nu aveau, în ziua inaugurării, nici măcar autorizație de funcționare. Dosarul penal a fost îngropat într-un sertar, iar demolarea a ieșit din discuție, până la începutul acestui an. De-a lungul timpului, Hogea avea să ia credite de la mai multe bănci, garantând cu magazinele Duplex, pe care le-a supraevaluat.
AFACEREA ZAHĂRULUI. La sfârșitul anilor ’90, a fost cercetat, după ce a ipotecat un bun al statului, Secţia Cicoarea a Fabricii de Zahăr Bod, pentru a obţine un credit de 9 miliarde de lei. Afacerea s-a lăsat cu destituirea și arestarea unui prefect. Petrică Hogea a ipotecat, la bănci, un bun al statului, o secție a Fabricii de Zahăr Bod, pentru a obține credite în valoare de aproape nouă miliarde de lei. Doi dintre cei care l-au ajutat, directorul fabricii, Mircea Gherghe, și prefectul de atunci al Brașovului, Ion Nicolae Opriș, au fost arestați și judecați. Amândoi au plătit scump favoarea pe care i-au făcut-o lui Hogea.
ARESTAT  ÎN 2001. Miliardarul brașovean a cumpărat, prin firma Erebia SRL, pachetul majoritar de acțiuni de la Ectransport SA. La scurt timp, a reușit să vândă, pe la spatele celorlalți acționari, bunurile societății către firme pe care tot el le patrona. În mai 2001, Petrică Hogea a fost reținut de Departamentul Anticorupție de la Inspectoratul Județean de Poliție Brașov. Apoi a fost cercetat, în stare de arest, pentru înșelăciune în formă deosebit de gravă și pentru folosirea, cu reacredință, a creditelor și activelor societății Ectransport. La anchetă și-a recunoscut faptele. A declarat, însă, că nu este vorba de înșelăciune sau reacredință.
CONDAMNAT PENTRU „ȚEPE” BANCARE. Petrică Hogea a fost condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare pentru că a ţepuit cu 8,7 miliarde de lei Bancorex şi Banca Internaţională a Religiilor. El nu a stat nici măcar o zi după gratii, beneficiind de protecția unor importanți lideri politici ai momentului: Vasile Bran, la vremea aceea deputat și președinte PD Brașov (astăzi membru de vază al PNL și prieten apropiat al președintelui PNL, Aristotel Căncescu), alături de Vasile Babiuc, fost ministru al apărarii, ambii fiind nași de cununie ai afaceristului. Dat în urmărire generală, Poliția Brașov s-a facut că-l caută timp de mai bine de doi ani de zile, până ce Petrica Hogea a obținut un certificat medical care spune că nu poate fi încarcerat.

Foto: Petrică Hogea ridicat de procurori în 2001, cu cătușe la mâini

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...