Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Puţinele culturi de pe câmp, compromise de secetă. Vom avea preţuri mai mari

40% din culturile de cartof din judeţ sunt distruse. Dacă precipitaţiile ne vor ocoli în continuare probabil că producţia medie va fi mai mică de 10 t/ha, faţă de 22 t/ha în mod normal.

Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă dă serioase bătăi de cap fermierilor braşoveni ale căror culturi încep să se usuce. Practic, după aproape două luni fără ploi abundente, recolta de cartof din judeţ este de departe cea mai afectată. În anumite zone ale judeţului lujerii cartofului au început să se îngălbenească sub soarele torid, fapt care împiedică maturarea bulbilor din pământ.

Şi păşunile sunt afectate

În aceste condiţii, oficialii Direcţiei braşovene estimează că recolta de cartof este deja compromisă în proporţie de 40%. Probabil că vom obţine o recoltă medie de 14-15 tone de cartof/ha, ceea ce este o producţie foarte mică. Dacă nu plouă serios în următoarea săptămână pierderile vor fi mai mari. În aceeaşi situaţie de stres termic se află şi culturile de sfeclă de zahăr şi porumb. În ultimul caz, tulpinile ar fi trebui să depăşească înălţimea de 1,5 m, însă în cele mai multe cazuri plantele nu sunt mai mari de 40 cm. Mai mult decât atât, ştiuleţii se usucă de la o zi la alta căpătând forma unei semilune. Seceta care s-a instalat în judeţ afectează şi păşunile care după prima coasă nu au mai avut în pământ umiditatea suficientă care să asigure şi a doua recoltă, adică otavă şi în aceste condiţii crescătorilor de animale le va fi foarte greu la iarnă să asigure furajele, ale căror preţuri vor creşte destul de mult dacă nu plouă imediat. Şi celelalte culturi din judeţ sunt afectate mai mult sau mai puţin în funcţie de capacitae fermierului de a asigura necesarul de apă cu ajutor instalaţiilor de irigat. Chiar şi aşa, spun agronomii, instalaţia de irigare nu poate suplini în totalitate apa de ploaie care are proprietăţi extraordinare.

Preţuri mai mari

Seceta nu este o veste proastă numai pentru fermieri, ci şi pentru populaţia din mediul urban care va fi nevoită să cheltuiască mai mult pentru a-şi face cumpărăturile. Asta pentru că este deja demonstrat faptul că producţiile agricole mici atrag după sine scumpirea produselor alimentare finite. Practic, dacă în toamna anului trecut, preţul cartofului abia trecea de un leu/kg, dar de cele mai multe ori se vindea cu 50-60 de bani/kg, în 2012 situaţia se va schimba.

Autor: Olimpiu Filip

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...