Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Lucrările Companiei Apa, finanţate din fonduri europene, avansează în ritm de melc

Peste o treime dintre proiectele UE asumate ca prioritate de Guvern au avansat extrem de slab în primul semestru, în multe cazuri cu un ritm de execuţie de nici măcar jumătate de procent, existând şi lucrări pentru care gradul de realizare este indicat acum chiar în scădere faţă de începutul anului.

Datele analizate de Mediafax reflectă evoluţia proiectelor pe parcursul primelor şase luni ale acestui an, în perioada mandatelor Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta.

O evoluţie foarte slabă a fost înregistrată şi în primăvara acestui an, autorităţile justificând atunci situaţia prin faptul că lucrările nu au putut avansa din cauza iernii.

Lista proiectelor cu finanţare UE considerate ca prioritare de către Executivul român, în valoare totală de 14 miliarde euro, a fost convenită de Guvern cu oficialii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional la sfârşitul anului trecut, majoritatea fiind atunci la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, Executivul s-a angajat să ridice gradul de execuţie aproape de 50%, dacă termenul de finalizare nu expiră chiar în acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015.

Termen până în iulie 2013

În categoria lucrărilor pentru care ritmul de execuţie a fost extrem de modest se află cele pentru reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Braşov (o investiţie de 189 milioane euro, cu un ritm de execuţie care a avansat în primul semestru de la 5% la 6,93%).

Valabilitatea Contractului de finanţare este până la 17.07.2013. Proiectul este finantat in cadrul Axei prioritare 1 a Programului Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) – extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare. Investitiile se realizeaza in parteneriat prin implicarea factorilor-cheie titulari ai investitiei: Consiliul Judetean Braşov, Consiliul Local al Municipiului Brasov si Consiliile Locale ale localitatilor Codlea, Sacele, Rupea, Ghimbav, Feldioara, Harman, Homorod, Hoghiz, Moieciu, Prejmer si Sanpetru. Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea infrastructurii in sectorul de apa potabila si apa uzata in judetul Brasov, in vederea alinierii la standardele prevăzute in Tratatul de Aderare şi atingerii obiectivelor POS Mediu.

La începutul acestei luni, reprezentanţii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE că au constatat că planul de măsuri prioritare pentru creşterea capacităţii de absorbţie de fonduri europene a eşuat, că autorităţile de execuţie refuză asistenţa instituţiilor financiare şi că administraţia este “paralizată” în actualul context naţional, se arată într-un document oficial.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...