Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Respingerea „Transilvania Motorland“ în Consiliul Local ar duce la pierderea altor 74 de milioane de euro din fonduri europene

Consiliul Local va dezbate astăzi proiectul Centrului de Dezvoltare şi Cercetare Aplicată „Transilvania Motorland”, după ce a amânat aprobarea unor documentaţii ce urmează a fi trimise la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, de la Alba Iulia. Amânarea aceasta pune în pericol obţinerea finanţării europene, deoarece există un termen-limită pentru trimiterea dosarului complet.

O eventuală nerespectare a termenului ar putea avea consecinţe negative asupra tuturor proiectelor de dezvoltare integrată finanţate prin Polul de Creştere Braşov. Este vorba despre 25 de proiecte, pentru care finanţarea europeană depăşeşte 74 de milioane de euro.
Centrul de Dezvoltare şi Cercetare Aplicată „Transilvania Motorland” este un proiect al administraţiilor locale din Braşov şi Tărlungeni, având drept obiectiv realizarea unui centru interdisciplinar dedicat industriei vehiculelor rutiere şi domeniilor conexe. În afară de Centrul de Cercetare Aplicată (care va fi dezvoltat în parteneriat cu instituţii de învăţământ superior din Braşov şi cu entităţi private implicate în cercetare), de Centrul de Dezvoltare (dedicat producţiei de serie mică şi medie a componentelor şi subansamblelor vehiculelor rutiere), proiectul prevede şi construirea unei piste care are ca funcţiune principală testarea avansată a prototipurilor, ansamblurilor şi subansamblurilor auto. Există posibilitatea ca, ulterior, această pistă  să fie omologată pentru diverse alte activităţi, dacă se va considera necesar.

Care sunt avantajele „Transilvania Motorland“

Proiectul „Transilvania Motorland” va beneficia de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, Axa 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. Oportunităţile pe termen scurt şi mediu oferite de realizarea acestui proiect sunt multiple: revitalizarea unui segment industrial – vehicule rutiere – cu mare tradiţie în regiunea Braşov; încurajarea dezvoltării industriei şi a microîntreprinderilor legate de industria auto.
Atragerea tineretului către discipline tehnice aplicate, lucru extrem de greu de realizat până acum, în lipsa unei platforme în cadrul căreia să se poată manifesta; acoperirea nevoii de cercetare aplicată a învăţământului tehnic, pentru formarea viitorilor specialişti; avantajul localizării în imediata apropiere a Braşovului este dat de existenţa secţiei de Autovehicule Rutiere la Universitatea Transilvania (cea mai performantă din România), de existenţa Campusului Universitar Genius (cu proiecte deja demarate în domeniul soluţiilor moderne de transport rutier) şi de capacitatea de inovare/cercetare oferită de Universitate, crearea în mod direct a aproximativ 400 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă o şansă importantă pentru viitorii absolvenţi ai învăţământului tehnic braşovean;  asigurarea reconversiei unor terenuri virane (mirişti, maluri de râu, terenuri nisipoase şi pietroase) în terenuri cu capacitate productivă; crearea unor noi unităţi direct productive în industria turistică şi manufacturieră, contribuţie însemnată la dezvoltarea turismului în zonă, prin organizarea unor evenimente de nivel internaţional.

Riscul: sistarea tuturor finanţărilor
Nerespectarea calendarului de depunere a cererilor de finanţare poate duce la sistarea tuturor finanţărilor. Proiectul „Transilvania Motorland” este inclus în lista de proiecte prin care se implementează Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Creştere Braşov. Orice modificare a acestei liste necesită procedură de reavizare. Iar potrivit reglementărilor în vigoare, în cazul în care se cere reavizarea listei de proiecte „se acceptă eliminarea proiectelor ce sprijină dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri (n.n. – cum este cazul „Transilvania Motorland”) sau a celor de agrement doar în cazuri temeinic justificate şi dacă se înlocuiesc cu minim un proiect similar ca valoare”. Or, dacă se decide renunţarea la „Transilvania Motorland”, nu se poate prezenta o justificare temeinică şi nici nu există un proiect similar ca valoare care să poată fi inclus în listă. În data de 12 iulie 2012, pe axa 1 a Programului Operaţional Regional, Polul de Creştere Braşov avea 12 proiecte în implementare şi alte 13 proiecte depuse, din care 4 în proceduri de contractare. Alocarea de fonduri europene pentru cele 25 de proiecte este de 74,3 milioane de euro. Aceste fonduri sunt, în majoritate, pentru proiecte cu un procentaj de 98% finanţare europeană, spre deosebire de proiectul „Transilvania Motorland”, care are 50% finanţare europeană. Practic, prin respingerea acestui proiect de către majoritatea din Consiliul Local Braşov, există pericolul pierderii întregii sume alocate de Uniunea Europeană, respectiv cele 74,3 milioane de euro, adică riscul abandonării celorlalte 24 de proiecte

Autor: Olimpiu Filip

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...