30% din suprafaţa agricolă cultivată, compromisă. Preţul cartofului riscă să explodeze

Cele 264.962 de hectare cultivate în judeţ au un grad de calamitate de peste 30%, din cauza căldurii şi secetei excesive. Şi păşunile sunt arse, iar animalele nu mai au ce să mănânce, iar asigurarea nutrţului pentru iarnă este o problemă şi mai spinoasă.

Un raport întocmit de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care a fost transmis şi ministerului de resort, evidenţiază faptul că seceta a lovit 31.440 ha cultivate cu cereale (12.990 ha-grâu de toamnă, 820 ha-grâu de primăvară, 450 ha-secară de toamnă, 3.275 ha-triticale de toamnă, 600 ha-orz, 4.700 ha-orzoaică de primăvară, 600 ha-ovăz de primăvară şi 8.520 ha-porumb), 13.415 ha-cartofi, 1.550 ha-plante uleioase, 710 ha-legume de câmp, 37.260 ha-plante de nutreţ, 118.327 ha – păşuni naturale şi 59.025 ha-fâneţe naturale. Din păcate, numai 2,98% dintre aceste suprafeţe sunt asigurate, pentru restul pierderile trebuind suportate de fermieri.

Un kg de cartofi, un euro?!

Seceta va lovi şi în buzunarele consumatorilor, preţurile urmând să crească alarmant. Practic, dacă în toamna anului trecut preţul cartofului nu a trecut de un leu/kg şi s-a vândut cu 50-60 de bani/kg, în 2012 preţul ar putea fi de-a dreptul exorbitant. „În mod normal preţul cartofului ar trebui să fie mai mare decât în 2011. Din păcate, autorităţile române tolerează importurile masive de cartof din Siria şi Egipt care odată intrate pe piaţă scad preţul şi eu ca producător dacă vreau să-mi vând marfa trebuie să practic acelaşi preţ. Aşa s-a întâmplat şi în această primăvară când preţul cartofilor timpurii a ajuns la 50-60 de bani/kg din cauza aceloraşi importatori. În acest timp, în toată Europa unde asemenea practici nu sunt tolerate un kg de cartof costă un euro. Acesta este preţul corect al cartofului, în condiţiile în care fermierii primesc de la UE o subvenţie de câte 350-400 de euro/ha”, a declrata pentru mytex.ro Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România.

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply