Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cum face noua majoritate din Consiliul Local legea: înfiinţează posturi pentru prieteni şi taie atribuţiile primarului

14 consilieri locali braşoveni din grupul USL-PPDD au convocat ieri o şedinţă extraordinară, pentru a dezbate un proiect de hotărâre privind modificarea organigramei aparatului de specialitate din subordinea primarului George Scripcaru, cu scopul restrângerii atribuţiilor acestuia.
Dintre cei 27 de membri ai plenului Consiliului Local, la dezbateri s-au prezentat doar cei 14 iniţiatori, unul dintre consilierii FDGR, Werner Braun – care ulterior a părăsit sala, declarându-se nemulţumit de modul cum a fost convocată şedinţa – şi primarul George Scripcaru. Cei 9 consilieri PDL şi cei 2 ai UDMR nu au participat la şedinţă. 

Post rezervat pentru şeful PP-DD

„Una dintre atribuţiile Consiliului Local este de a organiza aparatul de specialitate al primarului. Prin noua organigramă dorim să eficientizăm activitatea administraţiei locale şi a instituţiilor şi regiilor din subordinea Primăriei Braşov. Prin aceste atribuţii vor exista pârghii de control asupra cheltuirii banului public şi va exista transparenţă în cheltuirea banilor. Astfel, Consiliul Local va avea putere de decizie în ceea ce priveşte cheltuirea unor sume mari de bani de la buget“, a precizat consilierul local PP-DD Adina Durbacă. Proiectul de organigramă a fost iniţiat de PP-DD tocmai pentru a se crea un nou post de conducere în Primărie, care să fie rezervat şefului formaţiunii, Ovidiu Fodor (foto dreapta), aşa cum au bătut palma cu USL.

O hotărâre ilegală

Secretarul municipiului, Nicolae Paraschiv, a ţinut să precizeze în debutul şedinţei că demersul celor 14 consilieri contravine legislaţiei în vigoare, arătând că „plenul Consiliului Local dezbate şi aprobă modificarea organigramei aparatului de specialitate subordonat primarului doar la iniţiativa acestuia. Această prevedere nu poate fi interpretată”.
Consilierul PPDD Alexandrina Durbacă (de profesie avocat) l-a contrazis pe secretarul oraşului, afirmând că „în legislaţie nu se menţionează expres «numai la propunerea primarului», ceea ce înseamnă că şi forul deliberativ municipal poate veni cu o astfel de propunere”. Pentru a putea fi pusă în aplicare, hotărârea Consiliului Local aprobată ieri, va trece prin filtrul altor două instituţii care sunt în măsură să se pronunţe dacă este legală sau nu şi va fi pusă în aplicare, respectiv Prefectura Braşov şi ANFP.

Cum vor să îl lase pe primar pe tuşă

Conform noii organigrame ar urma să fie înfiinţat un post de director general care să monitorizeze Direcţia Generală Economică, Relaţii Externe şi Gestionarea Patrimoniului, nou înfiinţată şi aceasta, iar celor doi viceprimari să le revină mai multe atribuţii, în acest sens ei urmând să preia o parte din direcţiile şi serviciile cheie coordonate până acum de primar.

Astfel, primarul George Scripcaru îi va avea în subordine pe cei doi viceprimari, dar şi pe directorul general al Direcţiei Generale Economice, Relaţii Externe şi Gestionarea Patrimoniului. Tot el va coordona alte cinci birouri şi servicii, respectiv Biroul Audit Intern, Serviciul Autoritate Tutelată, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Public Poliţia Animalelor şi Poliţia Locală.

Viceprimarul Răzvan Popa ar urma să aibă în subordine întreaga Direcţia Tehnică (cu Compartimentul de Implementare şi Derulare Proiecte, Compartimentul Transport, Serviciul Amenajare Drumul Publice şi Siguranţa Circulaţiei şi Serviciul Amenajare Zone de Agrement), dar şi Direcţia Relaţii Comunicare (care include Serviciul Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari, Biroul de Informaţii Publice şi Mass Media, Biroul Cultură Evenimente şi Biroul Resurse Umane). Conform noii organigrame, viceprimarul Adrian Atomei va avea în subordine Arhitectul Şef, care include Biroul Autorizări Construcţii, Serviciul Amenajarea Teritoriului şi Gestiune date Urbane, Servicul Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial, Serviciul Cadastru, Registru Agricol şi Fond Funciar şi Compartimentul Salvamont, dar şi întreaga Direcţie Juridică şi secretarul municipiului, Nicolae Paraschiv.

„O iniţiativă năstruşnică”

La şedinţă a asistat şi primarul George Scripcaru care, după încheierea acesteia, a catalogat propunerea celor 14 aleşi ca fiind „o iniţiativă năstruşnică, prin care, de fapt, se doreşte blocarea activităţii primarului, căruia i-ar reveni potrivit noii organigrame atribuţiile unui viceprimar. Mai rămâne ca actuala majoritate să îmi schimbe şi secretara. În procesul de aprobare a acestei hotărâri nu au fost respectaţi toţi paşii prevăzuţi de lege. Vom face toate demersurile necesare pentru ca administraţia publică braşoveană să funcţioneze în condiţii normale. Din punctul meu de vedere nu aşa trebuie să se procedeze, dar încă mai am disponibilitatea să colaborez cu noua majoritate din Consiliul Local”.
Sursa citată a precizat că noua organigramă nu are suport procedural nici din punct de vedere al eficienţei, „ci este elaborată de nişte consilieri care confundă administraţia publică cu firma personală a cuiva. Nu poţi schimba, cum şi când vrei, o organigramă vizând o persoană sau alta”.
Cum a motivat majoritatea decizia de schimbare

Viceprimarul Adrian Atomei, a precizat că întotdeauna se va face o diferenţă între politică şi administraţia publică, iar decizia luată a fost tocmai pentru a îmbunătăţi activitatea Primăriei. „Am studiat mai multe organigrame din alte primării şi la Braşov exista o încărcare în ceea ce-l priveşte pe primar, de aceea am decis, de exemplu, să înfiinţăm şi un post de director general care să se ocupe strict de partea economică şi să numim în această funcţie o persoană specializată în acest domeniu. Cu alte cuvinte, derogarea acestor atribuţii direct prin organigramă este un fel de filtru înainte ca orice decizie să fie aprobată de primar, fiindcă oricum, acesta pune semnătura finală. Astfel, ne respectăm promisiunea de a exista transparenţă în ceea ce priveşte cheltuirea banului public şi a exista un control mai mare asupra deciziilor care se iau în cadrul Primăriei”, a punctat Atomei.

„Orice consiliu local şi orice primar nou vine cu propria organizare, iar aşa am văzut noi  lucrurile acum”, a subliniat şi vicperimarul Răzvan Popa.

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...