Cronica neagră: autorii celor mai cumplite asasinate din Brașovul ultimilor ani nu au fost încă prinși

Județul Brașov a fost în ultimii 20 de ani scena unor teribile crime, fapte comise cu o violență extremă. Cele mai teribile omoruri au fost săvârșite cu arme de foc, iar în alte cazuri victimele au fost maltratate de către agresori. Cutremurător este însă faptul că după ani în șir de „cercetări“, anchetatorii nu au reușit să dea de urma unora dintre agresorii care și-au ucis fără milă victimele. Dosarele au rămas înregistrate cu rezoluția AN  (Autor Necunoscut).

Crimele nu se mai prescriu

Noul Cod Penal prevede însă ca faptele de omor să nu se mai prescrie după 15 ani, cum era legea până acum, astfel că anchetatorii mai au șanse să bage după gratii vechii criminali pe care îi vor găsi. „Poliția Brașov are în lucru șase cazuri dificile, care au rămas deocamdată cu autori necunoscuți. Cel mai vechi caz este «Gaboreanu», din 1998, urmat de uciderea soților Fătulescu, dispariția Elodiei Ghinescu, crima de la Farmacia Thea, uciderea celor doi soți de la Șirnea și jaful armat de la casa de schimb valutar de pe B-dul 15 Noiembrie, din 2009. Din fericire, Codul Penal s-a schimbat, iar din această primăvară crimele nu se mai prescriu după 15 ani, cum era până acum, astfel că autorii pot fi condamnați, dacă sunt găsiți, și după 20 de ani sau mai mult“, a spus comisarul șef  Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov.

Cazul șefului valutiștilor, măcelarit în 1998, dublul asasinat al soților Fătulescu din 2002, executarea unui cuplu de bătrâni în 2005, în casa lor din Șirnea sau dubla crimă de la farmacia Thea se numără printre asasinatele petrecute în județul Brașov, învăluite încă în mister.începând din acest număr, „Gazeta Brașovului” începe un serial de investigații, în care va încerca să afle de ce s-au împotmolit aceste cercetări.

Crima din 1995 s-a prescris

Totuși, au fost și crime odioase ale căror autori necunoscuți pot dormi liniștiți pentru că faptele lor au fost deja prescrise. Este vorba, de exemplu, despre ucigașul vânzătoarei de la un magazin de pâine de pe Calea Bucureșt., crimă petrecută în 22 mai 1995. „Lângă tejghea, anchetatorii au găsit o baltă de sânge. Pe trupul fără viață al vânzătoarei se vedeau urmele a 17 lovituri adânci de cuți, una chiar în inimă. Era tăiată la degete, pe mâini, pe piept și pe spate. Lama cuțitului îi crestase și fața. Dovada că se luptase pâna la capăt. Când criminalul a înșfăcat banii și a fugit nevăzut de nimeni, femeia încă trăia. Urmele de sânge arătau că s-a târât spre ușa, încercând să iasă din magazie. Au fost furați 252.000 de lei“, scria presa vremii. Cercetările pe care le-au făcut politiștii n-au dus la nici un rezultat, iar după 15 ani, fapta s-a prescris.

Șeful valutiștilor, măcelărit și jefuit

Cazul valutistului Adrian Gaboreanu, ucis cu 19 lovituri de cuţit, în 1998, în propria maşină, rămâne un mister pentru anchetatori, fiindcă nu au reuşit nici după 14 ani să îl găsească pe ucigaş. Maşina Audi a fost găsită pe drumul de centură de la CET, iar cadavrul valutistului zăcea pe bancheta din spate. Pe trupul lui Adrian Gaboreanu, poliţiştii au găsit urmele a 19 lovituri de cuţit, tăieturi şi urme de lovire cu bâta. Din maşină lipseau 11.000 de mărci germane, brăţara, lanţul de aur şi telefonul mobil al lui Gaboreanu. Din 2006, cazul a fost preluat de Parchetul General şi este în continuare „în lucru“. Între timp, însă, familia lui Gaboreanu a fugit din țară, soția lui fiind speriată de amenințările pe care le-a primit.

Execuție în stil mafiot

O altă crimă care a șocat Brașovul și întreaga țară a fost chiar în a doua zi de Crăciun din 2002. Soții Gabriela și Doru Fătulescu fost găsiți în seara 27 decembrie, împușcați, în propriul apartament de pe strada Hărmanului. Varianta Poliției a fost că asupra Gabrielei Fătulescu s-a tras cu o armă de vânătoare ZB 1, cu glonț. Arma era a lui Doru Fătulescu, care avea autorizație pentru ea. În apartament a mai fost găsită o armă a tânărului, un pistol cu gaze. La autopsie, medicii au descoperit trei gloanțe în trupul tinerei care urma să împlineasca 28 ani în 11 martie 2003. Unul dintre ele în cap, un altul în inimă, iar al treilea în cutia toracică. Anchetatorii au spus că Doru Fătulescu și-a băgat țeava carabinei în gură, iar glonțul l-a lasat fără cap. Asupra variantei oficiale s-a pus însă un mare semn de întrebare după ce s-a aflat ca Fătulescu fusese interogat cu câteva zile înainte de DNA (PNA la vremea respectivă – n.r.) pentru legăturile cu un italian suspectat de legături cu mafia.

Farmaciste ucise la sfârșit de program

Seara zilei de 6 decembrie 2004 a fost una extrem de agitată pentru polițiștii și procurorii brașoveni, care au fost chemați la un jaf armat, cu două victime, petrecut în incinta Farmaciei „Thea“ de pe Bulevardul Victoriei. Două farmaciste au fost împușcate în cap de un bărbat rămas până acum necunoscut, care a furat încasările din ziua respectivă. Una dintre farmaciste a murit pe loc, iar cealaltă și-a dat sufeltul câteva ore mai târziu, la spital. Imediat după crimă, a apărut un suspect principal, Alexandru Diaconescu, un brașovean care locuia la București. În cazul dublului asasinat de la farmacie, principalul suspect a fost achitat defintiv. Aşa că s-a dechis un nou dosar, cu autor necunoscut. Daniel Cistian, soţul uneia dintre farmacistele ucise, este însă convins de vinovăţia lui Alexandru Diaconescu. „S-a lăsat un criminal în libertate. Niciuna dintre instanţe nu a ţinut cont de probele ştiinţifice din dosar, care îl indică pe Diaconescu ca fiind autorul“, susține Cistian. Cazul farmacistelor ucise în 2004 a fost o premieră în justiţia din România. A fost primul caz din ţară în care s-au folosit probe tehnico-ştiinţifice. Pentru realizarea acestora, statul român a plătit aproximativ două miliarde de lei vechi. Anchetatorii nu au reuși, însă, să găsească  arma crimei.

Ucigași nevăzuți, la Șirnea

La mai puțin de un an de la teribila crimă de la farmacie, anchetatorii au fost din nou puși în fața unui caz la fel de complicat. În august 2005, la Sirnea, o familie de bătrâni a fost măcelărită cu bestialitate, pentru a ascunde, cel mai probabil, urmele unui jaf. Elena şi Nicolae Istrate, de 63 ani, respectiv 69 ani, au fost maltrataţi şi împuşcaţi în cap, în casa lor din satul Şirnea. Anchetatorii i-au găsit pe bătrâni zăcând într-o baltă de sânge, cu capetele zdrobite şi feţele desfigurate de lovituri. Cercetările au stabilit că soţii Istrate au fost mai întâi bătuţi cu bestialitate, apoi agresorii i-au împuşcat în cap, cel mai probabil cu un pistol de calibru 9 mm, după care le-au tăiat gâtul. După crimă, oamenii legii au alcătuit un cerc de suspecţi, iar una din ipotezele de lucru pe care au mers a fost jaful, fiindcă soţii Istrate erau oameni înstăriţi. Agoniseala lor de-o viaţă se concretizase în bani, bijuterii din aur şi alte bunuri de valoare, pe care le ţineau în casă. Cu puţin timp înainte de crimă, bătrânii se hotărâseră să-şi vânda casa şi gospodăria din Şirnea şi să se mute la Râşnov. Investigatorii n-au reuşit să stabilească nici până azi ce bunuri au dispărut exact din casa lor. Nici acum anchetatorii nu au găsit un vinovat. „S-a făcut tot ce s-a putut şi nicio urmă nu a rămas pe dinafară. Toţi suspecţii au fost verificaţi la sânge, dar rând pe rând au fost excluşi. Există probe concludente care pot dovedi autorul, numai că acesta a rămas neidentificat“, a explicat, la vremea respectivă, procurorul Alen Toroiman din cadrul DIICOT Braşov.

Jaf în văzul lumii

Cel mai recent dosar rămas cu autor necunoscut este cel al jafului armat de la casa de schimb valutar de pe Bulevardul 15 Noiembrie, din 29 ianuarie 2009. Atunci, un angajat, Ciprian Ion, şi un braşovean cu simţ civic, Gheorghe Lala, şi-au pierdut viaţa, în mod dramatic, după ce au fost împuşcaţi, iar un alt angajat al casei de schimb valutar a rămas mutilat pe viață, fără un ochi după ce a fost și el împușcat. Anchetatorii au un cerc de suspecţi, dar atât. „În momentul de faţă nu există niciun învinuit, dar avem un cerc de suspecţi, care este limitat. Este în continuare un dosar cu autor necunoscut. S-a făcut expertiză balistică, ADN, fizico-chimică şi de imagini, dar acestea nu au putut determina autorul“, au spus atunci procurorii.

Anchetatorii au întocmit imediat un cerc de suspecți și au efectuat mai multe percheziții la o casă de pe strada Cezar Boliac, aflata chiar în vecinătatea sediului Poliției Brașov. Au fost ridicate mai multe bunuri și toata curtea a fost săpată în căutare de probe. Rezultatul însă nu a fost cel scontat. Pe parcursul anchetei au existat doi suspecți, cetățeni moldoveni, implicați de-a lungul timpului în jafuri similare, Serghei Gorbunov și Serghei Gribenco. Anchetatorii nu au reușit, însă, să dovedească participarea lor la jaf, astfel că cei doi sunt cei doi moldoveni sunt cercetați pentru alte infracțiuni.


Criminali uciși în pușcărie

O crimă care a șocat întreaga țară a fost cea săvârșită în august 2008 de Ionuț George Nicolae, un taximetrist în vârstă de 26 de ani. Bărbatul le-a sechestrat și omorât cu bestialitate pe două tinere din Brașov, de la care luase mai multe sume de bani. Una dintre victime a fost Mădălina Motrună, în vârstă de 18 ani, fiica primului adjunct al comandantului ISU Brașov, Gabriel Motrună. A doua victimă este Vasilica Mihai, de 22 de ani, din Zărnești care lucra în Italia. Cadavrele celor două fete au fost ascunse de criminal în curtea unei case din Bacău și au fost găsite de către anchetatori la câteva luni după uciderea lor.

Aflat în arest preventiv pentru comiterea celor două crime, Ionut George Nicolae a murit, în martie 2009, în Penitenciarul Codlea după ce a fost strangulat de colegul său de celulă cu care se luase la bătaie.

De o moarte la fel de violentă a avut parte și ucigașul studenței din Făgăraș. În urmă cu doi ani, Daniel Iordan, de 29 de ani, a înjunghiat-o pe Lucia Crișan, a violat-o si apoi i-a dat foc de vie ca să-și ștearga urmele. Scena de groază s-a petrecut în casa din Făgăraș unde fata locuia împreună cu familia ei.

Condamnat la puşcărie pe viaţă, Daniel Iordan  a murit, la începutul lunii iunie, ucis de colegul de celulă din Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Mărgineni. A fost lovit cu un scaun în cap și a fost transportat la spitalul din Moreni, însă starea lui s-a agravat, aşa că a ajuns la Spitalul din Târgovişte, iar apoi la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

 

Crime celebre între soți

Alte două cazuri celebre au adus Brașovul în atenția opiniei publice din întreaga țară. Este vorba despre dispariția fără urmă a avocatei Elodia Ghinescu și despre uciderea la comandă a soției avocatului Victor Teodorescu.

Cazul Elodia a fost deschis la sfârșitul lui august 2007, imediat după dispariția de acasă a avocatei căsătorită cu ofițerul de poliție Cristian Cioacă. În urma cercetărilor, polițiștii au găsit urme de sânge și alte probe în apartamentul celor doi care i-au făcut să îl includă pe Cristian Cioacă în cercul de suspecți în cazul dispariției Elodiei. Ba mai mult, în octombrie 2007, într-o zonă împădurită dintre Poiana Brașov și Râșnov, pe fundul unei râpe, au fost găsite o uniformă de polițist murdară, câteva fotografii cu Elodia Ghinescu și fiul ei, o sticluță de parfum și o pereche de mănuși cu urme de sânge, pe care s-a găsit ADN-ul celor doi soți.

Cu toate suspiciunile de vinovăție, Cioacă nu a fost arestat, din cauza lipsei probei principale – cadavrul Elodiei Ghinescu. S-au organizat căutări în patru județe, pe munți, în păduri, în răuri și lacuri, însă nu s-a găsit nimic.

La 12 februarie 2009, Elodia Ghinescu a fost oficial declarată dispărută, acesta fiind primul pas spre declararea decesului ei. Avocata Elodia Ghinescu a fost declarată moartă, la începutul lunii noiembrie 2011, printr-o sentinţă a Judecătoriei Braşov, data morţii acesteia fiind stabilită pentru 30 august 2007. Pe baza sentinţei de declarare a morţii Elodiei Ghinescu şi a certificatului de deces, poliţistul Cristian Cioacă poate fi trimis în judecată pentru omor.

Ucisă la comanda soțului

În cazul soților Teodorescu adevărul a ieșit mult mai repede la iveală. Violeta Teodorescu, în vârstă de 45 de ani, soţia avocatului braşovean Victor Teodorescu, a fost găsită moartă în locuinţa sa, în 29 martie 2011. Ea a fost înjunghiată cu un cuţit de 25 de ori în gât, iar la cap avea 15 lovituri cu un corp dur. Principalul suspect în acest caz, Erwin Victor Preşmereanu, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de omor deosebit de grav. Tânărul a fost arestat în urma amprentelor care s-au găsit în apartamentul soţilor Teodorescu, însă el şi-a susţinut nevinovăţia şi a refuzat să îi fie prelevate probe biologice. Avocatul Victor Teodorescu a fost pus sub învinuire pentru acuzaţia de instigare la omor, fiind acuzat că l-a plătit pe Erwin Victor Preşmereanu pentru a-i ucide soţia, în contul unei datorii pe care ar fi avut-o mama autorului la avocat, aproximativ 60.000 de euro. Anterior, avocatul ar fi contactat şi alte persoane pentru a-i omorî soţia, dar acestea l-au refuzat.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.