Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Nostalgia redeschiderii unei mari uzine

După anul 2000, industria Braşovului a devenit o tristă amintire, rând, pe rând, marile fabrici fiind închise şi rase de pe faţa pământului.

Una dintre puţinele întreprinderi care a rămas în picioare este Rulmentul, închisă însă, şi declarată şi falimentară în aprilie 2007. Abia, după 40 de licitaţii eşuate principalele active ale societăţii, au fost cumpărate în februarie 2010 de firma Sigur Imob SRL, al cărei acţionar unic este Marcela Ţăndărică, cunoscută ca persoană apropiată a controversatului om de afaceri covăsnean Erdely Ede, în schimbul sumei de 2,6 milioane de euro. Încă de atunci, Erdely, consultant în cadrul companiei, a anunţat că va reînfiinţa o mică fabrică de rulmenţi, însă, întreaga procedură de achiziţie a fost blocată mai bine de un an, de un aşa-zis proces de revendicare a activelor intentat de un cetăţean german, care de fapt nu exista în realitate.

Forţa de muncă, un impediment

Erdely a vrut să arate că declaraţia sa de acum doi ani nu a fost o glumă şi a anunţat la începutul acestui an că îşi reia intenţia de a da drumul la fabrică şi chiar de a angaja 300 de muncitori în acest an. Punerea în practică a poiectului se lasă însă aşteptată.

Primul imediment, l-ar reprezenta găsirea forţei de muncă calificate, fiindcă, mare parte dintre foştii angajaţi ai uzinei au fost preluaţi de compania germană INA Schaeffler care şi-a dechis în 2005, la Braşov, o fabrică de rulmenţi în care a investit 180 de milioane de euro. „Acum şi cei de la Schaeffler caută forţă de muncă calificată, dar nu găsesc. Noi ne-am gândit însă, la o altă soluţie. Un sistem de tip club. Adică, să-i angajăm pe foştii angajaţi ai Rulmentul, care acum sunt la pensie şi ar veni pentru un ban în plus. Mulţi dintre ei au lucrat o viaţă aici şi au rămas nostalgici şi ar dori să revină pentru un ban în plus“, a explicat omul de afaceri, fără, însă, a da detalii despre ce salarii ar putea oferi. Cu alte cuvinte, oamenii ar munci mai mult voluntar.

A rămas doar nostalgia

Din uzină, acum au rămas doar nişte hale, dărăpănate şi nostalgia foştilor angajaţi. Ieşiţi la pensie, mai mult forţaţi, oamenii, îşi duc cu greu traiul din pensiile modice cu care au rămas după zeci de ani de muncă. Ideea redeschiderii fabricii le-a surâs multora dintre cei pentru care Rulmentul a fost a doua casă, însă, deocamdată, au rămas doar cu aşteptările. Foştii angajaţi îşi amintesc cu tristeţe cum uzina a început să se năruie de la un la altul, după Revoluţie, şi din 7.000 de angajaţi, cât erau în vremurile de glorie, să rămână puţin peste 2.000. Secţia de montaj era una dintre cele mai moderne, fiind echipată de japonezi în anul 1970. După 1990 însă, nu s-a mai investit nimic, aşa că utilajele rămase sunt cu mult depăşite.

Ziua de 27 aprilie 2007, când practic s-au pus lacătele pe porţile Rulmentul, grosul angajaţilor fiind trimişi acasă, a rămas în istoria uzinei.

Uzina a rămas fără marcă de rulmenţi

Sigur Imob SRL, care şi-a schimbat denumirea în URB – Universal Rulmenţi Bearings SRL, la începutul acestui an, a cumpărat în pachetul de 2,6 milioane de euro mai multe imobile întinse pe o suprafaţă de opt hectare – Laborator – Staţie de epurare, Hala Mecanic şef, Spaţiu verde, Pavilion administrativ, Construcţii metalice, Parc Auto-magazie centrală, Staţie Hidrofoare, Drum I, Drum II. Preţul pachetului a fost redus succesiv, cu câte 25%, de la valoarea iniţială, de 5,32 de milioane de euro.

Vânzare pe bucăţi a uzinei a făcut însă, ca marca RBR, care era a societăţii Rulmentul, să fie vândută. Acum, reprezentanţii companiei braşovene încearcă să negocieze cu cei care au mai produs sub marca URB, Rulmenţi Bârlad sau Koyo Alexandria, pentru a putea folosi această marcă folosită pe vremuri şi de uzina braşoveană.

Utilaje răscumpărate

Marca URB este pe piaţă din anul 1947 şi este apreciată, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa internaţională, datorită unui raport calitate-preţ foarte bun, acoperind 80% din tipodimensiunile de rulmenţi utilizaţi pe plan mondial.

Erdely a precizat că producţia de la Braşov va fi orientată în special spre piaţa asiatică (rulmenţi auto), iar în vederea începerii producţiei noua societate a cumpărat şi o parte dintre utilajele societăţii de la compania Silnef MG SRL Braşov, care în august 2009, achiziţionase 10.000 de tone de utilaje cu suma de 2,5 milioane de euro de la lichidatorii fabricii.

O bombă cu azbest?!

Dan Pecurariu, unul dintre cei care au proiectat uzina, acum patru decenii, a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că demolarea vechilor hale, în vederea derulării unui proiect imobiliar, poate produce o catastrofă ecologică. Acesta a explicat că, după anul 1964, când s-au construit noile hale, acestea au fost izolate în interior cu un amestec pulverizat pe bază de azbest, care este cunoscut ca fiind o substanţă nocivă pentru oameni, chiar cancerigenă. „În ţară nu există nicio întreprindere specializată în demontarea izolaţiilor cu azbest pulverizat. Dacă cineva îşi va asuma această sarcină după principiul «lasă că merge şi aşa», acela ar fi un criminal“, este de părere inginerul braşovean.

Licitație pentru cantină și alte două secții
Lichidatorii companiei Rulmentul SA, Casa de Insolvenţă Transilvania şi RVA Insolvency Specialists, scot la vânzare, pe 9 august cantina companiei şi o serie de hale care au rămas nevalorificate. Astfel, preţul de strigare pentru cantina a fost stabilit la 331.134 de euro fără TVA. Cantina are o capacitate de servire de 3.000 de locuri, având regimul de înălţime parter plus etaj, cu o suprafaţă construită de 1.189 de metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 2.378 de metri pătraţi. „Activul este compus din teren intravilan în suprafaţă de 5.987 de metri pătraţi, din care 4.727 de metri pătraţi teren liber şi 1.260 de metri pătraţi teren ocupat de construcţii”, se arată în anunţul de vânzare.
De asemenea, lichidatorii vor să vândă centrala frigorifică şi halele Sculărie dispozitive şi Sculărie matriţerie la preţul de 952.285 de euro fără TVA. Cele două hale fuseseră ipotecate în favoarea companiei Dapinia Trading, furnizorul de oţel al societăţii, aceasta având de recuperat aproximativ patru milioane de euro.

Cine este Erdely Ede

Conform Wikipedia, Erdely Ede este un controversat om de afaceri care a devalizat șapte agromecuri din țară și alte foste întreprinderi de stat din județul Covasna, țepuind statul cu sute de miliarde de lei vechi, fapte pentru care a făcut un an de pușcărie, executat în perioada septembrie 2001 – septembrie 2002. Erdely a devalizat Fabrica de Șuruburi din Târgu Secuiesc de 40 miliarde de lei vechi, dar a şi fost acuzat că a obținut în mod fraudulos societatea Ramtex din Gheorgheni printr-o licitație trucată și că, ulterior, a schimbat obiectul de activitate al intreprinderii.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...