RECTIFICARE BUGETARĂ SAU… POMANĂ ELECTORALĂ?

Mă aşteptam ca în urma rectificării bugetare să fie alocate sume importante pentru investiţii, pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri europene, să văd că există idei noi atunci când este vorba de cheltuirea banilor publici, bani care provin de la cetăţenii României, colectaţi sub formă de taxe şi impozite împovărătoare. Cât timp USL a fost în opoziţie a criticat guvernul PD-L că nu alocă buget solid pentru investiţii şi se rezumă doar la cheltuieli publice. Trebuie făcută o distincţie clară între ceea ce înseamnă investiţii şi cheltuieli bugetare, adică acelea care nu pot genera plus valoare şi implicit locuri de muncă.

Însă atenţia guvernului USL s-a îndreptat spre bugetele asigurărilor sociale care au fost majorate cu circa 370 milioane lei, în vreme ce sumele alocate pentru investiţii, cuprinzând – cheltuieli de capital din surse proprii, cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă şi alte transferuri de natura investiţiilor – au fost revizuite în scădere cu 2,07 mililarde lei, exclusiv impactul schemelor de compensare. Ce înseamnă acest lucru? Că principala politică a guvernului USL este acordarea de ajutoare sociale sub diverse forme, care în fapt reprezintă doar  o păcăleală electorală înaintea alegerilor din decembrie (o bomboană otrăvită!).

Dar, domnilor guvernanţi, foşti şi actuali, românii nu au nevoie de pomeni! Românii au nevoie de respect şi onestitate, au nevoie de o şansă reală pentru asigurarea existenţei în mod demn, prin muncă, au nevoie de servicii publice de sănătate, învăţământ, ordine şi siguranţă publică, justiţie de calitate, pentru că le plătesc!!! Românii pensionari după zeci de ani de trudă au nevoie de o pensie care să le asigure un trai decent! Nici categoriile defavorizate nu doresc ca veşnic să depindă de stat, pentru că ştiu cu toţii că din ajutoare sociale nu vor avea nicio perspectivă şi au nevoie de altceva!

Acest “altceva”, domnilor guvernanţi, trebuie să îl generaţi, prin legi de natură a stimula mediul de afaceri, pe agricultori, prin proiecte publice ambiţioase de anvergură care vor genera locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, prin atitudinea, viziunea creativă, profesionalismul şi onestitatea  care ar trebui să caracterizeze nişte guvernanţi responsabili!!! Nu prin majorarea taxelor şi impozitelor se rezolvă deficitul bugetar, ci prin încurajarea investiţiilor!

Mă aşeptam ca această rectificare bugetară să ducă şi la un Program Antisecetă şi nu ca ministrul agriculturii să anunţe o creştere a preţurilor la alimente cu 10%, ştiut fiind că, în realitate, creşterea preţurilor va fi mult mai mare. În fapt, toate guvernele care s-au succedat din 1989 şi până în prezent ar fi trebuit să aibă în vedere  puterea de cumpărare a monedei naţionale. Însă, puterea de cumpărare a leului este strâns legată de planul de dezvoltare al economiei naţionale, iar un astfel de plan nu a existat niciodată! Ba mai mult, a existat un program bine pus la punct de distrugere a acesteia, atât a industriei, cât şi a agriculturii (spre exemplu, amintesc că, zeci de ani ţevile de aliminiu ale instalaţiilor de irigat au fost duse în topitorii sub ochii extrem de blânzi ai autorităţilor).

Iată de ce poporul va fi obligat să ducă o viaţă de subzistenţă atâta timp cât clasei politice actuale îi lipseşte iniţiativa de a reforma cu adevărat statul, mai exact de a-i limita responsabilităţile şi a da libertate autonomiei locale (regionale), de a genera planuri naţionale de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung astfel încât să putem vorbi cu adevărat de economia românească. Nesiguranţa pe care o trăiesc cetăţenii este dată şi de dependenţa cetăţeanului faţă de stat, de amatorismul si improvizaţiile pe care acesta le face.  Statul s-a obişnuit să cheltuie an de an mai mulţi bani decât are. şi nu îi cheltuie pentru dezvoltare şi nici pentru investiţii, ci doar pentru înavuţirea celor care-l conduc şi a apropiaţilor acestora, ori, în cel mai fericit caz, în scopuri electorale. Nu numai corupţia şi criza politică,  deloc de neglijat în ultimii ani, dar în mod special lipsa de patriotism a dus la mizeria în care ne-am afundat.

Rămâne, însă, fireasca întrebare:

PÂNĂ CÂND???

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.