Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Braşovul comemorează 25 de ani de la prima revoltă anticomunistă

Împlinirea a 25 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la uzina de autocamioane din 15 noiembrie 1987 va fi marcată de o serie de manifestări care încep la Braşov pe 15 septembrie. „Ne gândim să creăm un eveniment atât pentru Braşov, cât şi pentru întreaga ţară şi de aceea am gândit o serie de manifestări diverse. În Piaţa Sfatului vom deschide pe 15 septembrie o expoziţie de fotografie care să cuprindă cronologia evenimentelor din timpul revoltei din 15 noiembrie, dar şi fotografii de la revolta minerilor de la Motru din 1970 şi a minerilor din Valea Jiului din 1977. De asemenea, vor fi expuse fotografii ale mişcărilor de la Budapesta din 1956, Primăverii de la Praga şi ale Sindicatului Solidaritatea din Polonia. Să fie ca un muzeu în aer liber unde vor fi expuse peste 200 de fotografii, care va rămâne deschis până pe 15 noiembrie“, a spus preşedintele Asociaţie „15 Noiembrie 1987 Braşov“, Florin Postolachi.

Monedă comemorativă

Odată cu începerea anului şcolar, Asociaţia „15 Noiembrie 1987“ va derula un proiect dedicat exclusiv elevilor, prin care ei să se documenteze cu privire la elementele de viaţă cotidiană specifice perioadei comuniste, pe care să le prezinte ulterior în cadrul unui concurs de lucrări grafice şi eseuri. Pentru acest proiect vor avea loc întâlniri şi conferinţe cu elevii. Asociaţia „15 Noiembrie 1987“ a făcut demersuri la Banca Naţională pentru realizarea unei monede comemorative şi la Poşta Română pentru tipărirea unei mărci poştale universale.

În ziua de 15 noiembrie va avea loc o conferinţă pe tema rezistenţei anticomuniste, urmată de dezbateri istorice şi de proiecţia filmului german „Vieţile altora“ care prezintă viaţa unui cuplu din Berlin în perioada anilor ’80. Manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor braşoveni mai cuprind „Crosul 15 Noiembrie – ediţia a -XXIII-a“, pe 17 noiembrie şi un meci demonstrativ dintre echipa 15 Noiembrie 1987 şi foşti fotbalişti cum ar fi Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Dănuţ Lupu şi alţii.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...