Falimentată de Consiliul Judeţean, Prodlacta va fi salvată de la pieire de moldoveni

Consiliul Judeţean Braşov a refuzat să achite Prodlacta contravaloarea produselor livrate în cadrul programului „Cornul şi Laptele” pentru anul şcolar septembrie 2009-iunie 2010. Consiliul Judeţean a fost nevoit să aplice legea doar prin executare silită şi, între timp, societatea a intrat în insolvenţă. Acum, Adunarea Generală a Creditorilor Prodlacta a aprobat planul de reorganizare al societăţii propus de companiile germane care fac parte din grupul din grupul moldovenesc Jardan Lapte Company, în timp ce planul depus de administratorul special, Mariana Eftimie, care viza predarea controlului către grecii de la Olympus Dairy a fost respins, scrie bursa.ro.

În aceste condiţii, creditorii au propus judecătorului sindic validarea planului propus de către JLC, termenul fiind de 15 zile. Firmele din grupul JLC achiziţionaseră în urmă cu aproximativ o lună creanţe în valoare totală de 17,390 de milioane de lei, mai mult de jumătate din totalul de 34,047 milioane lei acceptate la plată. Două creanţe făceau parte din categoria celor garantate. O creanţă de 12,616 milioane de lei (2,892 milioane de euro) fusese achiziţionată de la BCR de către JLC Germany Gmbh, în timp ce firma JLC Dprint Gmbh a achiziţionat creanţe de 2,612 milioane de lei (circa 579.000 de euro) de la BRD, mai informeată bursa.ro. Pe lângă acestea, grupul JLC a achiziţionat şi o creanţă chirografară în valoare de 2,162 milioane de lei.

Creanţele devin acţiuni

Grupul JLC a propus în planul său de reorganizare stingerea creanţelor prin transformarea acestora în acţiuni, precum şi acordarea unui împrumut de 18 milioane de lei către producătorul de lapte din Braşov, care va fi stins tot prin emisiune de acţiuni. Banii vor fi folosiţi pentru stingerea achitarea datoriilor către ceilalţi creditori. În urma acestor operaţiuni, grupul JLC va deţine 70% din producătorul braşovean de lactate, în timp ce acţionarul principal din acest moment – Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii Prodlacta – va deţine doar 13,49% din titluri, în timp ce grecii de la Olympus Dairy ar intra la categoria „şi alţii”.

CJ, executat silit

Deoarece a refuzat constant să-şi plătească obligaţiile la Prodlacta, împotriva Consiliului Judeţean a fost deschis un dosar de executare silită. Prin somaţia emisă în dosarul execuţional   nr. 1485/19.01.2012 al B.E.J. Ţermure Călin Ovidiu, şi primită de debitoare la 20 ianuarie 2011, Consiliul Judeţean a fost somat să facă plata sumelor datorate. În martie şi aprilie anul acesta, Consiliul Judeţean a fost executat silit de Prodlacta cu  290.000 lei respectiv 3.032.452,47 lei. Aceste sume acoperă contravaloarea produselor livrate.

 

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply