Seceta a pârjolit până şi rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului. Animalele nu mai au hrană

„În mod normal, timp de şase luni pe an, aceştia se hrăneau cu iarba care creşte în ţarcul unde sunt ei închişi, respectiv de pe păşunea de 12 hectare. Din păcate, din cauza secetei iarba s-a uscat, iar acum le dăm deja fân şi concentrate”, ne-a declarat Fabian Roth, administratorul Rezervaţiei „Valea Zimbrilor”. Astfel, îngrijitorii au început să hrănească deja cele 17 animale cu furajele şi concentratele pregătite pentru iarnă, astfel că proviziile pentru iarnă s-au cam terminat.

Pentru ca situaţia să nu se agraveze, mai ales că şi efectivul de zimbri s-a mărit în ultimii ani, administratorii rezervaţiei au solicitat Consiliului Judeţean Braşov alocarea unor fonduri suplimentare pentru a achiziţiona hrană. Aleşii locali îşi propun, ca pentru moment să aloce 20.000 de lei, din cele 100.000 de lei care ar fi necesare. „Practic avem nevoie de o sumă dublă faţă de anul trecut pentru cumpărarea hranei. În total sunt 17 zimbri, printre care şi un pui din luna aprilie şi, probabil, din primăvară efectivul se va mări, fiindcă avem 11 femele, iar acestea s-au adaptat în captivitate, iar în fiecare an am avut pui”, ne-a explicat Roth. Pe lângă furaje animalele primesc fructe, sfeclă, cartofi, şi, teoretic, doar pe timp de iarnă hrana acestora era completată şi cu concentrate, care sunt făcute din cereale, dar mai au în plus şi făină de oase.

Lipsa finanţării, o problemă pentru rezervaţie

Rezervaţia braşoveană „Valea Zimbrilor” este cea de-a patra din ţară şi a fost inaugurată în 2008, în luna noiembrie, în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului (ADDJ) Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului. Până în prezent, aici, Consiliul Judeţean a investit aproximativ 400.000 de lei, pentru a amenaja cele 12 hectare de păşune şi a le crea condiţii propice animalelor. Scopul final al acestui proiect este de fapt reaclimatizarea zimbrilor şi repopularea masivului Ciucaş cu zimbri. De aceea, Primăria Prejmer a pus la dispoziţia administratorilor, Asociaţia Valea Zimbrilor, o suprafaţă de 80 de hectare de pădure. Din păcate, nu poate fi folosit, atâta timp cât nu este împrejmuit. Pentru acest lucru este nevoie însă de 1,5 milioane de euro.

Reprezentanţii Asociaţiei Valea Zimbrilor au încercat să obţină aceste fonduri de la Ministerul Mediului, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, însă proiectul le-a fost refuzat şi Ministerul Mediului i-a lăsat pe braşoveni cu ochii în soare.

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply