Doi tineri au învins lupta cu boala escaladând vârful Moldoveanu

Escaladarea vârfului Moldoveanu din Masivul Făgăraş, cel mai înalt vârf de munte din Româ-nia, reprezintă o provocare şi o reuşită pentru orice om sănătos. Pentru Ana Maria şi Raul, ambii pacienţi cu boli intestinale inflamatorii, a fost însă o adevărată victorie. O victorie asupra bolii care până nu demult le conducea viaţa. Bolile inflamatorii intestinale sunt boli dificile, care au un impact puternic asupra vieţii pacienţilor pe toate planurile. Ei trebuie să urmeze un tratament sever, cu efecte adverse majore, de aceea chiar şi în perioadele de remisiune ale bolilor pacienţii se simt obosiţi, slăbiţi şi îndeplinesc cu dificultate chiar şi cele mai uşoare activităţi zilnice.

,,Până nu demult, fiecare mişcare era pentru mine o provocare. Durerile bolii, starea fizică slăbită, nevoia continuă de a folosi toaleta mă obligau să stau numai în casă, îmi limitau interacţiunile sociale şi mai ales îmi scădeau pofta de viaţă”, a spus Ana Maria, o pacientă de 29 de ani.

Ana Maria suferă de o boală intestinală inflamatorie de la vârsta de 10 ani. Boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică, cele mai frecvente boli intestinale inflamatorii, afectează persoanele cu vârste între 10 şi 40 de ani, iar în ultima perioadă a crescut incidenţa acestor boli în rândul persoanelor tinere, fără a se cunoaşte însă cauzele.

Boli imprevizibile

Atât boala Crohn, cât şi rectocolita ulcero-hemoragică sunt caracterizate prin apariţia inflamaţiilor şi a ulceraţiilor la nivel intestinal şi au simptome similare – scaune diareice dese şi sângerări, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, oboseală cronică, leziuni la nivelul pielii. Aceste simptome sunt comune însă pentru multe alte boli, ceea ce face ca perioada de diagnostic a bolilor intestinale inflamatorii să fie îndelungată, uneori ajungându-se chiar şi până la 5 ani.

Fiind boli cronice, pacienţii trebuie să trăiască cu ele pe durata întregii vieţi, cu perioade de acalmie (remisiune) urmate de perioade de reactivare, adesea imprevizibile, care le blochează activitatea zilnică. Tratamentul potrivit încă de la începutul bolii poate oferi însă bolnavilor posibilitatea unei vieţi pline de realizări.

,,Pacienţii cu boli inflamatorii intestinale pot avea o viaţă normală atâta timp cât urmează tratamentul cel mai eficient pentru ei, şi aici putem vorbi fie de cortizon fie de tratamentul biologic care este supus unui protocol strict al CNAS. La ora actuală, în jur de 250 de pacienţi primesc terapie biologică. Tratamentul pentru bolile autoimune este decontat de către stat şi este astfel dependent de bugetul de sănătate alocat anual de autorităţi. Din experienţa vastă cu pacienţii de până acum, pot spune că este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor pe termen lung şi per ansamblu buget sănătate să tratăm un pacient de la început cu medicamente de nouă generaţie, care îi îmbunătăţesc calitatea vieţii, decât să tratăm efectele adverse cauzate de tratamentul iniţial, mai ieftin, şi abia ulterior  să-i administrăm un tratament mai eficient”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Au depăşit limita propiei boli

De peste doi ani de zile, Ana Maria urmează un tratament biologic şi nu a mai avut recăderi. Ea are o formă fizică şi psihică foarte bună şi de aceea a fost aleasă să participe la expediţia Făgăraşul Speranţei, organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

Ana Maria, alături de Raul, un alt pacient de 39 de ani din Braşov, şi prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, însoţiţi de o echipă de medici, dar şi jurnalişti care au vrut să-i susţină, au escaladat vârful Moldoveanu (2.544 m) din Masivul Făgăraş, cel mai înalt vârf de munte din România.

După patru zile, pacienţii cu boli inflamatorii intestinale care au participat la expediţia Făgăraşul Speranţei s-au întors cu bine. Au reuşit să îşi depăşească încă o limită, cea a propriei boli, pe un traseu de munte foarte dificil, cu multe  suişuri şi coborâşuri, la fel ca boala pe care o poartă cu ei zilnic.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.