Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Unde-s banii pentru FOTE?

Banii promişi pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din februarie 2013 n-au ajuns la organizatori astfel că desfășurarea acestei competiţii este pusă în pericol. La rectificarea bugetară din august, primul ministru Victor Ponta dădea asigurări că va aloca 5.5 milioane lei pentru FOTE.

„De asemenea avem prevăzute la rectificare şi sume de bani pentru respectarea unor angajamente ale României. Vă dau un singur exemplu, anul viitor în primăvară va fi organizat în zona Braşov Festivalul Olimpic European de Tineret. Am  reuşit să ne ţinem de cuvânt şi să salvăm şi prestigiul nostru ca ţară”, a declarat Ponta.

Toată lumea în vacanță

Cu banii promişi, organizatorii trebuie să construiască patinoarul din Poiană, să finalizeze lucrările la trambulinele din Râşnov, să doteze şi să utileze centru media din Poiană, să cumpere echipamente pentru cei 800 de voluntari etc.

USL Braşov ar fi trebuit să preia iniţiativa şi să-l convingă pe Victor Ponta să se ţină de cuvânt. Dar Aristotel Căncescu, preşedintele PNL Braşov, a plecat din nou în vacanţă, în SUA, Adrian Atomei, viceprimar PNL, este un no-name în faţa politicienilor de la Bucureşti iar celor din  PSD parcă le este ruşine că sunt la guvernare. Defapt cei de la PSD se ascund, fiindu-le frică să nu cumva să-l supere pe premier.

 Lucrări deja finalizate

Scandalos este faptul că lucrările din Poiană au fost efectuate de constructor, pe baza unei licitaţii publice dar acum nu mai primeşte banii.

„Lucrările la acest obiectiv sunt incluse în infrastructura necesară organizării Festivalului Olimpic al Tineretului European 2013, termenul de finalizare fiind luna aceasta. Practic, constructorul şi-a terminat treaba, au fost efectuate verificările în teren, astfel că mai trebuie doar efectuate plăţile. Nu ştiu ce a stat în spatele acestei decizii! Vom vedea ce este de făcut în continuare, pentru că nu este normal ca organizarea unui eveniment important pentru România să se împotmolească pe ultima sută de metri”, a precizat primarul George Scripcaru.

Banii pentru Brașov s-au dus la Gorj

Conform presei locale din Gorj, banii din Braşov au fost trimişi de Ponta pentru construcţia unei piste de atletism la un stadion.

„Guvernul Ponta a aprobat o finanţare de 1 milion de lei pentru pista de atletism de la Târgu Jiu. Interesant este că pista a fost deja modernizată, lucrările fiind pe final. Consilierii locali vor cere explicaţii primarului Florin Cârciumaru, pentru că nu îşi explică cum de lucrarea a fost aproape terminată fără să existe sursă de finanţare. Contactat telefonic, directorul de investiţii de la Primăria Târgu Jiu, Raul Chiriac, a confirmat că lucrările sunt aproape finalizate. Raul Chiriac a mai spus că modernizarea a început în vară şi că suma de 10 miliarde a fost solicitată Guvernului încă din primăvară. Chiriac susţine că devizul acestei lucrări este de 12 miliarde de lei. Pe de altă parte, surse din primărie spun că modernizarea pistei a costat doar cinci miliarde” conform jurnaliştilor de la cotidianul „Pandurul”.

 Politica s-a mutat la școală

Decizia Premierului de a vira fondurile financiare către Gorj ar putea fi influențată de construcţia unei piste de atletism din colegiul electoral din Târgu Jiu, unde va candida pentru un nou mandat de deputat.

“Acum dacă tot v-am cerut şi vă rog din suflet să mă ajutaţi, domnule prim-ministru, şi eu mă angajez ca alături de tot ce vedeţi aici, alături de gorjeni şi de târgujieni, să vă susţinem să mai câştigaţi un post de deputat la Târgu Jiu pe colegiul şase. Vom face tot ce depinde de noi ca să ducem la îndeplinire tot ce am stabilit”, a afirmat Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Naţional Spiru Haret unde a fost prezent şi Victor Ponta.

Guvernul a refuzat fondurile europene

Pentru organizarea FOTE, Braşovul ar fi putut beneficia de fonduri europene dar Guvernul USL s-a opus. La începutul anului, Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, Androulla Vassiliou, a transmis o scrisoare organizatorilor FOTE, în care menţionează că vor fi alocaţi fonduri europene nerambursabile pentru sprijinirea acestui eveniment.

„În legătură cu iniţiativa de a organiza FOTE 2013 în România, sunt foarte bucuroasă să vă informez că procedurile necesare au fost recent încheiate, iar Comisia Europeană este, în sfârşit, în poziţia de a acorda un grant în cadrul evenimentelor speciale anuale, către comitetul de organizare, pentru cofinanţarea organizării FOTE. Este într-adevăr o mare bucurie să putem ajuta evenimente de acest calibru”, a precizat comisarul european Androulla Vassiliou, în scrisoarea transmisă.

Grantul s-a aprobat, s-a schimbat guvernul iar Victor Ponta a blocat finanţarea europeană.

Recrutarea de voluntari

FOTE Braşov nu poate funcţiona fără 800 de voluntari. Aceştia trebuie instruiţi şi echipaţi pentru ca evenimentul să se poată desfăşura în bune condiţii. La FOTE Liberec, din 2011, au participat 500 de voluntari. 150 şi-au desfăşurat activitatea în Satul Olimpic, 250 în locurile de competiţie, iar 100 şi-au oferit ajutorul oriunde a fost nevoie. De exemplu 30 au lucrat în departamentul de comunicare al Festivalului şi la punctele media. Mai mult de o treime dintre voluntari au fost studenţi de la Universitatea Technică din Liberec.

Şi Universitatea Transilvania din Braşov a început recrutările de voluntari. Comitetul de Organizare a FOTE va asigura echipament de iarnă creat special pentru echipa “VOLUNTAR EYOWF 2013″; gratuitate la transportul în comun pe perioada festivalului, între locaţiile de competiţie; diplomă / certificat de participare; hrana pe perioada desfăşurării activităţii; participarea la sesiuni de instruire. Toate aceste facilităţi sunt puse în pericol de lipsa fondurilor.

Patinoarul din Poiană

Cea mai presantă problemă pentru organizatori este construcţia celui de al doilea patinoar din Poiană. În luna noimebrie o delegaţie a Comisiei de Coordonare a Comitetului Olimpic European va face inspecţia finală în Braşov, iar patinoarul trebuie să fie gata. Autorităţile locale alături de reprezentanţii Comitetului Olimpic Român au căzut de acord că nu mai este timp şi, momentan, nici bani, pentru ca patinoarul din Poiana Braşov să fie transformat în sală polivalentă, aşa că au decis să îl amenajeze pe o structură modulară provizorie. În acest sens, Consiliul Local a decis să transfere patinoarul de la Compania Naţională de Investiţii, care trebuia să implementeze proiectul, la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, pentru a putea fi asigurată finanţarea guvernamentală, estimată la suma de 700.000 de euro.

Însă CNI nu a solicitat până la această oră nici măcar certificatul de urbanism de la Primăria Braşov. Lucrările la acest patinoar durează două luni astfel că organizatorii sunt la limită cu timpul.

Trambulinele de la Râşnov

Nici Râşnovul nu este gata pentru eveniment. Trambulina K90 trebuie dotată cu instalaţie de înzăpezit artificial și cu instalaţie de udat/stropit. Trebuie construită instalația de transport pe cablu (telescaun), o clădire multifuncţională pentru sportivi, ce va fi amplasată la baza complexului de trambuline și o instalaţie de iluminat nocturn.

Transmisiunea directă Eurosport

Postul de televiziune Eurosport a solicitat zilele acestea mai multe detalii tehnice din Poiană pentru a putea efectua transmisia în direct a evenimentului. Şi pentru acest lucru mai sunt necesare investiţii din partea organizatorilor, care să includă şi un centru media care trebuie dotat şi utilat cu ultimă tehnologie. Din cauza lipsei de interes a guvernului USL condus de Victor Ponta, Eurosport probabil nu va transmite în februarie 2013 din Braşov.

Detaliile tehnice ale evenimentului

Locaţiile incluse pentru întrecerile sportive sunt: Braşov, Predeal, Sinaia, Râşnov şi Buşteni.

Disciplinele sportive: Ski alpin, Biatlon, Schi fond, Patinaj artistic, Hockey pe gheață, Patinaj viteză, Sărituri cu schiurile și snowboarding.

Festivalul urmează să se desfăşoare pe parcursul a şase zile, începând cu data de 17 februarie 2013. Ceremonia de deschidere şi cea de închidere vor avea loc în municipiul Braşov, în Piaţa Sfatului. Această întrecere sportivă este organizată de Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene (EOC) şi se desfăşoară sub egida Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). Olimpiada se adresează tinerilor din ţările europene, cu vârste între 14 şi 18 ani. În Braşov vor participa peste 1.000 de sportivi din Europa. Modalitatea de desfăşurare a competiţiei este similară cu cea a Jocurilor Olimpice de seniori şi sunt respectate toate ritualurile olimpice, de la programul de concurs, ceremonia de deschidere şi cea de închidere, până la decernarea medaliilor, aprinderea flăcării olimpice, depunerea jurămintelor sportivilor şi ale arbitrilor.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...