Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

La mulți ani, Dumitru Prunariu! Singurul român care a efectuat un zbor în spațiul cosmic împlinește azi 60 de ani

Dumitru Prunariu, președintele Consiliului Știintific al Agenției Spațiale Române și unicul român care a efectuat un zbor în spațiul cosmic, membru de onoare al Academiei Române, împlinește azi 60 de ani.

N-a simțit trecerea anilor

„Pentru că a venit o serie întreagă de vârste, care se numesc importante, aș spune chiar în ultimele două decenii, și cu atâtea probleme, treburi, activități interne și internaționale, aproape că n-am simțit trecerea anilor. Pur și simplu constat că vârstele vin și trec”, a afirmat, ieri, cosmonautul, într-un interviu acordat Agerpres. Ca membru al Academiei Internaționale de Astronautică, cosmonautul român va participa, duminică, la Neapole (Italia), la Congresul internațional de astronautică.

Foarte activ

Prunariu este președinte al Consiliului Științific al Agenției Spațiale Române și reprezentant al României în Comitetul de relații internaționale al Agenției Spațiale Europene, organism în care țara noastră este, de la începutul acestui an, membru cu drepturi depline. În același timp, cosmonautul român își desfășoară activitatea într-un grup de experți guvernamentali, organizat pentru a elabora un studiu împreună cu 14 specialiști din alte state privind măsurile de transparență și creștere a încrederii între țări în domeniul activității spațiale. Dumitru Prunariu este implicat direct și în activitatea Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, unica asociație profesională, neguvernamentală, educațională a tuturor astronauților și cosmonauților din lume, al cărei președinte, pentru trei ani, a fost ales anul trecut.

Un bunic  fericit

„Nepoţica cea mare a trecut deja spre nouă ani, este în clasa a treia, fratele ei are cinci ani împliniţi, va merge şi el la şcoală în anul pregătitor, iar nepoţica cea mică a împlinit trei ani”, a mai spus Prunariu, adăugând că are, „normal, nişte nepoţi superbi”, cu care se înţelege foarte bine.  La aniversarea din acest an, Dumitru Prunariu o are alături pe soţia sa, Rodica Prunariu, cu care a fost coleg de facultate, actualmente diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din 2007 ambasadorul României în Armenia. “Ea şi-a prelungit puţin concediul pentru a fi alături de mine la această frumoasă aniversare”, a mai spus Prunariu.

Al 103-lea cosmonaut din lume
Dumitru Dorin Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din Bucureşti şi Braşov. A obţinut mai târziu doctoratul în domeniul zborului spaţial (1985). A lucrat ca inginer la Întreprinderea de construcţii aeronautice IAR Ghimbav (1976 – 1977). A urmat cursurile Şcolii militare de ofiţeri în rezervă pe care a absolvit-o în 1977. În aceeaşi perioadă a fost selecţionat în cadrul grupului de candidaţi cosmonauţi români pentru programul „Intercosmos”. În 1978 a devenit ofiţer activ al Armatei Române. În 14 mai 1981, a decolat în spaţiul extraterestru cu nava „Soiuz 400”, în cadrul unui proiect soviet-român. În 22 mai 1981, a revenit pe pământ. În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român şi al 103-lea cosmonaut din lume ajuns în spaţiu. Reîntors în ţară, a fost, între anii 1981 şi 1989, instructor-şef în cadrul Comandamentului aviaţiei militare şi profesor asociat la Facultatea de Aeronave din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti. La 7 ianuarie 1990 este numit adjunct al ministrului Transporturilor şi şef al Departamentului Aviaţiei Civile, funcţie deţinută până în 16 iulie 1991. Din toamna anului 1991 a revenit în cadrul Comandamentului aviaţiei militare. În anul 1992 a devenit membru în Biroul Permanent al Agenţiei Spaţiale Române, iar din 1998 şi până în 2004 a ocupat funcţia de preşedinte al agenţiei. Între anii 2005 şi 2008 a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române, iar din  2004 este preşedinte de onoare al ASR.  La începutul anului 2004, Dumitru Prunariu a fost numit ambasador în Rusia, fiind rechemat în ţară în mai 2005. Este autor a numeroase articole de specialitate, comunicări ştiinţifice şi al unor cărţi scrise în colaborare.
Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...