„Partenerul“ de afaceri al lui Dan Tartagă, Nicolae Pișcu, a fost prins de polițiști

Fostul director al Băncii Agricole din Brașov, Nicoale Pișcu, de 60 ani, dat în urmărire națională, a fost prins de polițiști, anunță www.newsbv.ro. Pe site-ul Poliției Române, Pișcu apare însă, în continuare, pe lista urmariților general.

S-a ascuns după primirea sentinței

Dan Tartagă (patronul fabricii de zahăr Bod) şi Nicolae Pişcu, (fost directoru la Banca Agricolă Braşov) au fost condamnaţi în 19 octombrie 2011, de Curtea de Apel Alba la 5 ani de închisoare pentru că a contractat un credit cu acte false. Imediat după sentinţă ambii s-au ascuns.  Avocaţii lor au făcut contestaţii în anulere şi au cerut rejudecarea procesului. Au reuşit să obţină suspendarea executării pedepsei şi retrimiterea dosarului la Judecătoria Alba. Un nou termen în acest dosar va fi în 16 octombrie.

Credit ilegal

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în1998, Dan Tartagă, în calitate de reprezentant al SC Darcom SRL Braşov, a participat la licitaţia privind achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Fabrica de Zahar Bod. „S-a folosit de un certificat fiscal ce atesta nereal că societatea lui nu avea credite nerambursabile catre stat. Pentru achiziţionarea acţiunilor, Tartagă a solicitat Băncii Agricole Braşov acordarea unui credit cu dobandă subvenţionată, în valoare de 12 miliarde de lei vechi. Pentru obţinerea creditului a beneficiat de ajutorul angajaţilor baăncii, depunand acte false privind încheierea a 663 contracte de arendare a unor terenuri de pe raza judeţului Brasov, comunele Feldioara, Bod si Ghimbav” se arată în rechizitoriu.

Tartagă a restituit creditul

Tartagă a schimbat, apoi, susţin anchetatorii, destinaţia creditului obţinut, folosind banii pentru achitarea altor credite mai vechi de la Banca Agricolă şi şi-a cumpărat chiar şi un apartament în Bucureşti, pe Bulevardul Unirii. Tartagă a restituit tot creditul la bancă, dar acest lucru nu i-a făcut pe anchetatori să renunţe la acuzaţii.

A acodat credite ilegale de un million de dolari

Nicolae Pişcu a acordat creditul cu încălcarea normelor bancare, în plus semnând 28 de ordine de plată emise de Tartagă, şi a avalizat patru bilete la ordin emise de firma Darcom, în valoare de 88,8 miliarde de lei, fără documente justificative, fără avizul Serviciului de Credite şi al Comitetului de Risc. Uzand de pozitia sa, Pișcu a acordat ilegal credite totalizând peste un milion de dolari unor firme care nu îndeplineau nici pe departe conditiile de creditare.

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.