Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Candidaţii liberali braşoveni scoşi de pe listă de anonimi impuşi de Bucureşti

Negocierile pentru desemnarea candidaţilor la alegerile parlamentare au adus, din nou, în discuţie directivele de la Centru pentru desemnarea unuia sau altuia dintre candidaţi. Dacă la ARD sau PSD desemnarea candidaţilor s-a făcut de către organizaţiile locale, la PNL lista suferă modificări de la o zi la alta, în funcţie de toanele lui Crin Antonescu.

Fost director la BBC, scos de pe liste

Ultima victimă a directivelor de la Centru este Ligia Marin nominalizată de PNL Braşov pentru  lista de candidaţi la Camera De-putaţilor. „Numele meu este Ligia Marin. Femeie, soţie, mamă. Îmi doresc la fel ca şi dumneavoastră o Românie demnă, decentă, a valorilor adevărate, o Românie modernă, a bunului simţ şi a onoarei, unde oamenii să nu mai fie umiliţi de oameni, unde tupeul, aroganţa şi mitocănia să fie eradicate” declara Ligia Marin în presa locală. Inginer de profesie, fost realizator de emisiuni şi director comercial la BBC Romania, vicepreşedinta organizaţiei judeţene de femei a PNL, Ligia Marin, a fost propusă de filiala braşoveană pentru a candida la un post de deputat într-unul dintre cele opt colegii uninominale din Braşov.

Cât costă onoarea?

Cum „bunul simţ, onoarea şi mitocănia” nu au fost complet eradicate, conducerea PNL a dat ordin ca această doamnă să fie înlocuită cu omul de afaceri Dan Zanfir din Bucureşti. O persoană necunoscută în Braşov, dar care, conform unor surse din politică, este dispus să pună la bătaie o sumă mare de bani pentru campania electorală ce va urma. Aşa se face că la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc o şedinţă a organizaţiei PNL Braşov în care Aristotel Căncescu, în calitate de preşedinte a filialei Braşov, a adus sec la cunoştinţa membrilor decizia de la Bucureşti.

Avocat făgărăşean refuzat de Bucureşti

O altă victimă a intereselor conducerii liberale a fost şi avocatul făgărăşean Cristian Drăghici. Membru PNL de anul trecut, a fost nominalizat subprefect de către organizaţia Braşov. PNL Bucureştiul s-a opus. „Numirea mea se va produce probabil spre finalul lunii mai. Până atunci va trebui să îndeplinesc toate condiţiile legale pentru învestire. Cea mai importantă este cea de dobândire a statutului de funcţionar public, lucru pentru care voi avea de susţinut un examen“, a declarat atunci Cristian Drăghici. Ulterior, PNL Braşov a dorit să-l nominalizeze candidat într-un colegi de Făgăraş. Nu a obţinut însă  „binecuvântarea” lui Crin Antonescu, astfel că a pierdut nominalizarea. În acest moment, în afara locului ocupat de afaceristul Dan Zanfir, în locul Ligiei Marin, încă un loc pe listele liberalilor va fi ocupat de un candidat apărut pe ultima sută de metri. Probabil, tot unul impus de Bucureşti.

Liberalii braşoveni protestează

Anunţul schimbării listelor, fără consultarea organizaţiei, nu a fost primit cu capetele plecate, aşa cum s-ar fi aşteptat şeful PNL Braşov. Pentru prima dată, Căncescu a fost apostrofat public, mai mulţi membrii influenţi de partid contestând o astfel de procedură. Sorin Varga, patronul firmei Brahms, unul dintre cei mai vizibili activişti liberali, preşedintele organizaţiei municipale, viceprimarul Adrian Atomei şi Livia Marin i-au cerut socoteală lui Căncescu pentru că a permis ca un candidat de la Bucureşti să înlocuiască un candidat din Braşov, fără ca acest lucru să fie discutat în organizaţia locală. Conform site-ului www.paginibrasovene.ro, Ligia Marin şi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute în cadrul PNL.

Cum le-a închis Căncescu gura colegilor de partid

În urma reacţiei neaşteptat de virulente, Aristotel Căncescu a părăsit sala şi a declarat şedinţa închisă. Nu este pentru prima oară când Aristotel Căncescu, un politician extrem de versat, a trecut peste democraţia de partid pentru a-şi impune propria politică, suspendând şedinţa, fără a permite celorlalţi să-şi exprime părerea. Aşa s-a petrecut de mai multe ori atunci când în funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale sau pe listele de candidaţi nu erau persoanele care să-i convină.

Explicaţiile şefului PNL

După şedinţa suspendată de săptămâna trecută, Aristotel Căncescu le-a transmis membrilor PNL că în urma negocierilor cu PSD colegiul unde trebuia să candideze Ligia Marin a fost cedat PSD iar PNL a primit la schimb un colegiu de senator. Prin pierderea colegiului Ligia Marin a fost scoasă din ecuaţie şi a fost introdus Zanfir de la Bucureşti pentru un post de senator, cel mai probabil pe Astra-Tractorul. Conform negocierilor din USL, şapte dintre colegii au revenit PNL, iar cinci PSD, PC neobţinând niciunul. PNL urma să numească candidaţi pe trei colegii de Senat şi patru de deputaţi, iar PSD doar pe un colegiu de Senat şi patru de deputaţi, rocada fiind făcută între un colegiu de Senat şi unul de deputat, faţă de schema iniţială. Deocamdată, reacţia membrilor de rând ai PNL a fost dură pe reţelele de socializare.

Candidaţi impuşi de Bucureşti
Practica „paraşutării” unor candidaţi de la centru nu este o noutate, chiar dacă în ultimele două legislaturi fenomenul nu a mai avut amploare. Liderii locali ai principalelor partide au reuşit să impună candidaţii propuşi de filialele locale. Astfel, braşovenii au fost reprezentaţi în parlament de candidaţi impuşi de la centru, care nu au avut nicio legatură cu problemele comunităţii. Un adevărat recordmen al acestor numiri pe listele de Braşov, fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a reuşit să ajungă deputat de Braşov pe listele a două partide, PD şi PNL, de fiecare dată sprijinit intens de Căncescu.
Ce comentează simpatizanţii     liberalii pe internet
Horia Pop:  Încrec să înţeleg ce se petrece şi nu pot. Oricum se pare că e mai bine să stai cât mai departe de politica „la vârf”
Făgarasanu Costi: Încep să mă scârbesc de manevrele care se fac în ziua de azi….Pentru ce-i care-şi doresc un PNL cu pantaloni-n vine ca să ne-o traga , am să-i anunţ că poate să ne şi pupe în acelaşi timp în „preşedintele-guvernator…”
Alexandru Petrescu: Se pare că funcţionează din plin „cooperativa”. Şi nu este vorba numai despre „împărţeala” afacerilor, ci şi de susţinerea unor fotolii.
Candidaţi „paraşutaţi”
Încă de la prima legislatură, 1990-1992, deputatul Mircea Muşat (PRM) şi senatorul Valentin Gabrielescu (PNȚCD), deşi nu faceau parte din organizaţiile locale ale respectivelor partide, au fost aleşi pe listele Brașovului. În următoarele mandate, au urmat alţi candidaţi impuşi de conducerile centrale: Marcian Bleahu (FER- 1996), Victor Babiuc (PD -1996, PNL – 2000), Radu Spiridon Cojocaru (PNL – 1996), Ionuţ Gherasim (PNȚCD – 1996), Amalia Bălăşoiu (PUR – 2000). Toți aceştia au fost acuzaţi ulterior că nici nu au mai trecut prin Braşov, fiind complet dezinteresaţi de problemele comunități locale.
Candidații PSD
• colegiu 4, zona Zărneşti – Râşnov – Predeal – Moeciu, deputatul Constantin Niţă, la Camera Deputaților
• colegiul 2, zona Săcele – Tărlungeni – Prejmer – Teliu – Vama Buzăului, fostul vicepreședinte CJ Ioan Ochi, la Camera Deputaților
• colegiul 5, Şchei – Scriitorilor– Centrul Civic, fostul deputat Emil Niţă, la Camera Deputaților
• colegiul 6, Răcădău – Noua – Craiter, fostul deputat, avocatul Ioan Adam, la Camera Deputaților
• colegiul 2, la Senat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Viorel Chiriac.
Candidați PNL
• colegiul 7 Astra,  dr. Marius Neculoiu , la Camera Deputaților
• colegiul 8 Bartolomeu Tractorul, la Camera Deputaților, NU SE ȘTIE
• colegiul nr. 3, de pe zona Rupea, actualul deputat Mihai Donţu, la Camera Deputaților
• colegiul nr. 1 Făgăraş, omul de afaceri Dan Zanfir, , la Camera Deputaților
• colegiul nr. 1, zona Făgăraş-Rupea, consilierul judeţean Sebastian Grapă, la Senat
• colegiul 3 Schei-Racadau, senatorul  Ioan Ghişe, la Senat
• Colegiul 4 Astra – Bartiolomeu -Tractorul, la Senat, NU SE ȘTIE
Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...