Munca „la negru” este în floare la Braşov

În luna septembrie, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) au făcut 297 de controale, iar în 276 de cazuri au verificat şi dacă patronii au înţeles lecţia contractelor de muncă pentru angajaţi. 18 patroni n-au „înţeles-o” însă, echipele de control găsind zeci de angajaţi care munceau fără forme legale. Astfel, la 14 angajatori, inspectorii au găsit 22 de persoane pentru care patronii nu au încheiat, înaintea începerii activtăţii, contracte individuale de muncă. Cei 14 au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 220.000 lei.
În afara acestora, echipele de control au mai depistat şi 4 angajatori, unde munceau fără forme legale, 42 de persoane, în total. În medie, cam 10 angajaţi la negru la un patron. Asta în condiţiile în care noul cod al muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului care primeşte mai mult de cinci angajaţi fără forme legale. Aşa încât documentele întocmite de echipele de control au fost preluate de către Poliţia Braşov în vederea continuării cercetării sub aspectul săvârşirii unei infracţiuni.
În ceea ce priveşte respectarea prevederilor privind completarea şi transmiterea REVISAL, au fost efectuate un număr de 293 controale în cadrul cărora au fost sancţionaţi un număr de 94 angajatori, fiind aplicate 97 de avertismente şi două amenzi în valoare de 11.000 lei.

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply