Arhitecţi din Brazilia şi Grecia, în „control”, prin Piaţa Unirii

Piaţa Unirii a fost selectată alături alte nouă din ţară în vederea desemnării celui mai bun proiect de arhitectură din spaţiul public. În acest sens, cei cinci membri ai juriului concursului, care este format atât din arhitecţi români (doi din Capitală, Alexandru Sanu şi Ztiberiu Florescu, şi unul din Sibiu, Victor Morau), cât şi din arhitecţi de peste hotare (un arhitec brazilian, Key Imaguire Junior, şi unul din Grecia, Constantin Spiridonidis), au venit duminică la Braşov pentru a vedea cum a fost pus în practică proiectul şi a se convinge de frumuseţea şi unicitatea sa, nu doar din pozele şi din schiţele care le-au fost prezentate. După ce arhitecţii vor inspecta toate proiectele, în competiţie vor mai rămâne doar trei, iar până la jumătatea lunii noiembrie va fi declarat şi câştigătorul. Proiectele au fost expuse, totodată, şi la Muzeul Naţional de Istorie din Capitală.

În total la secţiunea de „Arhitectura spaţiului public” din cadrul BNAB sunt înscrise nouă proiecte din Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Câmpia-Turzii, Roman şi Bucureşti, iar pentru desemnarea câştigătorului juriul va ţine seama de designul urban, de amenajările permanente sau temporare ale acestor spaţii publice, de peisagistică, dar şi de contribuţii care adaugă infrastructurii publice componente culturale.

„Includerea acestui proiect în competiţia pentru alegerea celui mai bun proiect la categoria Arhitectura spaţiului Public vine ca o confirmare a faptului că ideea noastră de a transforma Piaţa Unirii dintr-o parcare pentru maşini şi autocare în spaţiu pietonal, este apreciată inclusiv de specialişti în domeniu. Mă bucur că braşovenii au reuşit să-şi recapete două simboluri importante pentru Braşov: Piaţa Sfatului, în 1988, şi Piaţa Unirii, anul acesta, când a fost definitivat proiectul”, a precizat primarul George Scripcaru.

 Investiţie de 800.000 de euro

Iniţial, Piaţa Unirii a fost pavată, dar, în anii 1990 fost acoperită cu asfalt şi transformată într-un nod de trafic şi parcare. Scopul proiectului iniţiat de Primăria Braşov a fost de a transforma acest loc în ceea ce a fost pe vremuri, de a-i reda un aer medieval şi mai ales de a o transforma în spaţiu medieval. Proiectul a inclus lucrări de refacere a tuturor căilor de acces, dar şi a trotuarelor prin folosirea pietrei cubice, amenajări peisagistice, asigurarea iluminatului public şi decorativ arhitectural, dar şi asigurarea unui concept modern de mobilier urban. Suprafaţă totală amenajată a fost de 6.350 de metri pătraţi, iar investiţia de 800.000 de euro.

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply