Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Iată pe cine vrea să bage PNL Brașov în Parlament!

Fostul președinte al al Agenției Domeniilor Statului, Radu Cristescu, demis în urmă cu un an de ministrul Valeriu Tabără pentru grave nereguli săvârșite la vârful acestei instituții, inclusiv pentru protejarea afacerilor familiei Voiculescu, va candida pentru un post de deputat în Colegiul 3 Rupea din județul Brașov. El a fost impus pe lista cu candidați a PNL de către Aristotel Căncescu. Conform mai multor surse, șeful PNL Brașov se bazează pe potența financiară a candidatului bucureștean pentru susținerea campaniei electorale.

Fost pedelist

Ca lucrurile să nu bată prea tare la ochi, protectorul afacerilor lui Dan Voiculescu (n.r. Dan Voiculescu este fondatorul Partidului Conservator și patronul trustului media Intact), Radu Cristescu, a fost plasat pe listele PNL, aliatul PC în Alianța de Centru Dreapta (n.r. care alături de PSD formează Uniunea Social Liberală). Conform deciziilor luate de Consiliului Național Executiv al PNL, Radu Mihai Cristescu este candidatul partidului pentru un colegiu de deputat în județul Brașov, fiind astfel printre cele 26 de persoane pentru care conducerea partidului a acordat derogare de vechime pentru a putea candida. De menționat că, în luna mai 2012, Cristescu era încă vicepreședinte al PD-L Sector 5.

Cristescu și afacerile lui Voiculescu

În urmă cu doi ani, Cristescu a fost demis din fruntea ADS de către ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, după ce  o echipă de inspectori din cadrul Corpului de Control al MADR a întocmit o notă, ajunsă și la DNA, din care rezultă că Radu Mihai Cristescu a fost implicat în operațiuni de favorizare a unor firme în paguba instituției pe care o conducea. Conform anchetei publicate de www.curentul.ro, printre firmele invocate în actul de control este și SC Grivco SA, o societate înființată de Dan Voiculescu în 1991 și controlată de el, direct, ca președinte-director general, până în 2002, ulterior fiind plasată fiicelor sale.

Inginerii sub semnătura lui Cristescu

În documentul care a atras demiterea lui Radu Cristescu, se prezintă modul în care a decurs afacerea Grivco de la Băneasa-Giurgiu, precum și dubla măsură cu care a operat șeful ADS în calculul redevenței pentru un teren de 2751,01 ha , concesionat firmei lui Voiculescu. Confor m concluziilor raportului întocmit de inspectorii MADR, Agenția Domeniilor Statului a redus nivelul redevenței când a scos la concesionare terenul, dar nu a redus nivelul pretențiilor când a solicitat contravaloarea exploatării abuzive a respectivului teren. Toată ingineria a dost făcută sub semnătura lui Cristescu.

Legături cu lumea interlopă

Despre Radu Mihai Cristescu s-a scris că are  legături extrem de suspecte cu lumea interlopă, numele său figurând atât în numeroase materiale de presă dar și într-un rechizitoriu mai vechi al PNA, referitor la fostul primar din Satu Mare, Horia Anderco, trimis în judecată în 2003, pentru luare de mită . Fostul primar a declarat atunci că dosarul penal i-a fost deschis după ce a refuzat să-i concesioneze unui apropiat de-al lui Radu Cristescu, parcările din Satu Mare. Același Cristescu era suspectat de procurorii PNA că profitând de relațiile sale de rudenie cu Adriana Cristescu (n.r. sora lui), care era procuror DIICOT, intermedia unele afaceri dubioase.

Nașul lui Cristescu

Astfel, în rechizitoriul PNA din dosarul lui Anderco, procurorul Ioana Tene afirma că unul dintre interlopii din Satu Mare, inculpatul Dumitru Pop, arestat in 2003 pentru trafic de influență, era nașul lui Radu Mihai Cristescu, „fratele procuroarei Adriana Cristescu“ și profitând de relația sa cu frații Cristescu, l-a șantajat pe un anume Alexandru Iuonas, acționar la firma de salubritate Florisal SA Satu Mare, pe care l-a amenințat că dacă nu-i vinde acțiunile firmei, la un preț mic, „îl va băga în lanțuri“. Mai mult, el i-a promis acestuia că dacă va face ce trebuie, va interveni la procuroarea Cristescu, cea care instrumenta dosarul său și al lui Horia Anderco, să-l scoată din „belea“. “Inculpatul Pop Dumitru a afirmat ca pe un lucru deja stabilit că acțiunile vor fi cumpărate sub preț, în realitate pentru sine, dar formal pe numele inculpatului Tatar Vasile, urmând ca o parte din acestea să fie transferate numitului Cristescu Radu, fratele procuroarei Cristescu Adriana“, a consemnat procurorul, atunci. Mai mult, “Iuonas Alexandru precizează în declarația sa că avea cunostință despre relațiile lui Dumitru Pop cu procurorul anchetator, pentru că în perioada respectivă, în comunitatea din Satu Mare era cunoscută împrejurarea că Dumitru Pop îl cununase pe Cristescu Radu, fratele procurorului Cristescu Adriana“.

Afaceri tulburi la Iași

Ulterior,  numele lui Cristescu a apărut  într-un mare scandal din Iași, legat de arestarea prefectului Radu Prisăcaru și a altor trei persoane, pentru corupție. Cei patru fuseseră arestați pentru luare de mită și complicitate la luare de mită. Prefectul Radu Prisăcaru  și șeful ADS Iași, Flavius Ioniță, au condiționat retrocedarea unui teren de 16 hectare la marginea Iașului, de cedarea cu titlu gratuit a unui teren de trei hectare pe care intenționau să-l folosească în interes personal. Intermediarii celor doi erau avocatul Toni Baltag și Cristian Maftei, un partener de afaceri al lui Radu Cristescu. Cristian Maftei și Radu Cristescu erau atunci parteneri în firma B Security SRL, astăzi lichidată, alături de Rodica Dănăilă, fiica unui inspector din Corpul de Control al Ministrului Administrației și Internelor, Eugen Dănăilă, care avea să fie pensionat rapid în urma acelui scandal. Același Cristian Maftei, partenerul lui Cristescu, fusese condamnat definitiv, în 2004, la un an de închisoare pentru înșelăciune de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...