Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Forţa Civică are altfel de politicieni

Foarte mulţi braşoveni care s-au păstrat departe de politică până acum, dar care au simţit că este timpul să se implice, s-au înscris în noul partid condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Suflul nou pe care civicii vor să îl aducă dreptei româneşti vine tocmai din genul de poli­ticieni pe care îl promovează: oameni care nu au mai făcut politică, cu cariere profesionale consistente, doritori să schim­be societatea românească în bine.  Fiecare nou intrat în partid este un argument puternic pentru ţinta pe care şi-au propus-o: ca peste câţiva ani să devină cel mai puternic partid din România.  Iată trei portrete ale unor braşoveni care au intrat pentru prima oară într-un partid, considerând că, după aproape 23 de ani de democraţie, a apărut, în sfârşit, un partid care să îi reprezinte: un medic, un ofiţer pensionar şi un bancher.

Medicul Stanca Fodor: „Simt nevoia să fac si altceva”

Medicul Stanca Fodor este proaspătul preşedinte al Forţei Civice Săcele. S-a născut în Sebeş, Alba, dar familia s-a stabilit la Braşov. A absolvit, în 1988, Liceul Meşotă, liceu botezat în acea perioadă de către comunişti, Industrial 8. La finalul studiilor, după cum era regula pe atunci, a primit o repartiţie la o întreprindere din Piatra Neamţ. Nu a fost deloc uşor să plece în alt oraş la numai 18 ani, dar nu a avut de ales. S-a întors, însă, destul de repede în oraşul din care plecase. Revoluţia a prins-o ca tânără muncitoare la Întreprinderea de Mecanică Fină din Bartolomeu. Cu simţul datoriei, în zilele în care pe străzi se trăgea, a străbătut jumătate de oraş pentru a ajunge la muncă. La fel de conştiincioasă, imediat după 90, a început cursurile ca student la UMF Cluj. A urmat rezidenţiatul la Spitalul Universitar din Cluj şi apoi la Spitalul Judeţean Braşov. După ce a susţinut un concurs pe post în 2001, şi-a deschis un cabinet de medic de familie la Săcele. În paralel, a urmat un curs de medicină paleativă la Hospice Casa Speranţei. Aici a înţeles cât de important este să te implicit. „Când îngrijeşti un bolnav aflat în ultima perioadă a existenţei sale, conteză foarte mult calitatea vieţii pe care i-o oferi. Nu mai conteză cât, ci cum. Munca voluntarilor care se implică în astfel de acţiuni este foarte importantă”, spune Stanca Fodor. Are o fetiţă în clasa a VI-a la aceeaşi şcoală pe care a absolvit-o şi ea: Colegiul Meşotă. Întotdeauna i-a plăcut idea de „simţ civic” şi de aceea a considerat că într-un partid civic poate face multe lucruri importante. „Până acum, chiar dacă multe lucruri care s-au petrecut în societatea românească nu mi-au plăcut, doar m-am plâns, fără să mă implic în vreun fel. Acum am o şcoală, o carieră şi o familie, toate frumoase şi cu care mă pot mândri. Dar simt nevoia să fac şi altceva”, spune medicul săcelean. De săptămâna trecută a început să lucreze la organizarea filialei Săcele a partidului. Cu aceeaşi exigenţă şi meticulozitate cu care a reuşit să facă tot ce şi-a propus până acum.

Ofiterul Mihai Schlupek: „Pasiunea mea didactică ar putea fi de folos în politică”

Mihai Schlupek este născut în Iaşi, dar a ajuns în Braşov datorită meseriei pe care şi-a ales-o, de ofiţer. A absolvit Academia de Tehnică Militară, la secţia Radioelectronică. În Braşov, a lucrat din 1979, la unitatea de la Rulmentul. Ca un militar de carieră a fost tot timpul disciplinat. Nu şi-a pus prea multe probleme legate de politică, dar a respins tot timpul lucrurile stupide. Îşi aminteşte că, înainte de 89, l-a refuzat la un moment dat pe secretarul PCR care i-a dat să citească o polologhie lipsită de sens. „Era limbajul acela de lemn imposibil, nu am priceput ce voia să zică cu textul acela şi nu am acceptat să citesc. Noroc că nu s-a supărat şi a dat altcuiva textul”, îşi aminteşte ofiţerul. În 2007 s-a pensionat. A predat apoi la Academia Forţelor Aeriene şi la Universitatea Transilvania, cursul de „Electronică şi calculatoare”, la catedra de Automatică. În 2009, a renunţat la învăţământ. Electronica l-a învăţat însă multe şi a găsit o sumedenie de similitudini între tehnică şi societate. „Exisă în domeniul sistemelor automate conceptul de sistem adaptiv. Practic, sistemul se dereglează dacă nu este adaptat la situaţie. Aceeaşi dereglare o sesizez astăzi şi în politică. Discursurile lui Antonescu şi Ponta nu se potrivesc cu situaţia din 2012”, explică amuzat ofiţerul. Este convins că societatea va evolua doar prin competenţa celor care o conduc şi Mihai Răzvan Ungureanu i s-a părut unul dintre puţinii politicieni profesionişti. Acum, Mihai Schlupek este un pensionar liniştit. Este căsătorit, are doi copii, căsătoriţi la rândul lor, şi trei nepoţi. În ultimul timp, meditaţiile pe care i le-a dat unei dintre nepoate, chiar i-au luat mult timp, i-au adus numeroase satisfacţii. „Având o pensie bună, nu sunt obligat să-mi caut alte resurse. Nu mai vreau avere, iar pasiu­nea mea didactică ar putea fi de folos în politică. De la o anumită vârstă, trebuie să şi dai societăţii. Acesta este motivul pentru care m-am înscris în Forţa Civică”, spune Mihai Schlupek. Mai are două pasiuni: fotografia şi nutiriţia. A fost impresionat de cărţile profesorului Mencinicopschi. A ţinut minte un lucru spus de cunoscutul nutriţionist: „scapă cine știe”. „Astăzi în populaţia umană este acest comportament de tip scapă cine ştie, cine se informează. La fel este şi în democraţie. Cei care refuză să înţeleagă vor pierde cu timpul”, explică profesorul.

Bancherul Ciprian Costea: „Până acum, n-am avut ce să aleg din politică”

Ciprian Costea s-a născut în 1975 în Bucureşti. A copilărit în cartierul Balta Albă. Nu a intrat la facultate imediat ce a terminat liceul. Între 1995 -1996 a făcut armata la grăniceri, la Giurgiu, apoi, la Comandamentul Naţional din Drumul Taberei. Aici s-a învăţat cu disciplina, programul strict şi trezitul devreme, lucruri care mai târziu i-au fost de mare folos. Între 1998 – 2003 a urmat cursurile Facultăţii de Marketing, cu specializarea Finanţe Bănci. A urmat o carieră în domeniul bancar. „Am luat-o de jos. De la portar, om de la ghişeu, funcţionar administrativ, referent, administrator cont, până la şef de agenţie şi director de sucursală”, rememorează Ciprian Costea. Este un selfmade man. Niciodată nu a primit şi nici nu a acceptat ajutorul altora. A reuşit să răzbată cu propriile lui puteri. Între 1996-1998 a lucrat la Banca Agricolă, sucursala Pantelimon. Apoi a fost contabil la un service din Bucureşti, unde s-a ocupat şi cu relaţiile de daune cu societăţile de asigurare. Din 2002, a lucrat la un showroom al Mobexpert din Pipera, unde se făceau bucătării la comandă. Spune că aici a învăţat cum se comportă oamenii cu bani şi asta l-a ajutat mult ulterior. Între 2003-2005 a lucrat la Libra Bank ca administrator de cont şi manager de operaţiuni, iar între 2007-2009, a devenit director de sucursală la Bank Post Berceni. În tot acest timp, a participat la o mulţime de training-uri, pregătiri şi specializări. A ajuns în Braşov, abia de anul acesta, la Banca Carpatica. Are o fetiţă de un an cu o braşoveancă şi a ales să fie alături de copil. Nu i-a fost uşor. Practic, a trebuit să facă un pas în spate. De la statutul de director de sucursală, la cel de şef de agenţie. Asta însă nu l-a dezamăgit. „Peste tot pe unde am trecut am ştiut să-mi fac o echipă. Îmi place munca în colectiv”, spune Ciprian Costea. S-a dovedit un bun organizator şi crede că şi în politică este nevoie de aşa ceva. În Forţa Civică a ajuns după ce l-a cunoscut pe omul de afaceri Dumitru Puchianu, preşedintele partidului în Braşov. După o întâlnire profesională cu acesta, l-a întrebat ce trebuie să facă pentru a se înscrie în partid. „Până acum n-am avut nicio legătură cu politica, pentru că n-am avut ce să aleg. Dar îmi place să lucrez cu oameni serioşi”, spune tânărul bancher. De fiecare dată când a intrat într-o echipă a ştiut să o aleagă pe cea mai bună şi este convins că şi acum a procedat la fel.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...