Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Taxele şi impozitele nu se vor majora la Braşov, în 2013

Autorităţile locale îşi propun ca impozitele şi taxele locale să rămână la fel ca în prezent şi anul viitor. Conform unui proiect de hotărâre de consiliu local (HCL), cuantumurile pentru dările locale ar urma să fie neschimbate şi anul viitor. Braşovenii pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ al Consiliului Local privind stabilirea acestor taxe către Direcţia Fiscală, din strada Dorobanţilor nr. 4. Aceste propuneri pot fi transmise până cel târziu pe 14 noiembrie, ulteriorul proiectul urmând să intre în dezbaterea aleşilor locali.
De asemenea, cei care îşi vor achita integral impozitul pentru clădiri, terenuri sau maşini, până la 31 martie, vor beneficia şi în 2013 de o reducere de 5%. Impozitul pe proprietăţi se poate achita şi în două tranşe egale, la termenele scadente de 31 martie şi 30 septembrie, cu condiţia ca suma totală de plată să fie mai mare de 50 de lei. „Şi pentru 2013, ne-am propus să menţinem taxele şi impozitele locale la acelaşi nivel ca şi cele din ultimii ani. În elaborarea acestui proiect am dorit să nu-i obligăm pe braşoveni să plătească mai mult, dar şi să reuşim să finanţăm investiţiile începute, să asigurăm partea de cofinanţare pentru proiectele cu finanţare europeană. Totodată, trebuie să asigurăm plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli pentru angajaţii din învăţământ, persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, precum şi pentru angajaţii din aparatul administrativ”, a precizat primarul George Scripcaru.

„În continuare vom asigura facilităţi fiscale atât persoanelor fizice (de exemplu cele care îşi izolează termic locuinţa), cât şi persoanelor juridice care fac investiţii de mare anvergură în Braşov. Ne vom concentra în continuare pe atragerea de finanţări nerambursabile şi mai puţin pe impozitele şi taxele braşovenilor pentru a finanţa proiectele de investiţii majore”, a explicat primarul.

Practic, braşovenii vor plăti pentru o garsonieră cu o suprafaţă utilă de 28 mp un impozit de 77 de lei în zona A, 74 de lei – în zona B, 71 de lei – în zona C şi 68 de lei – în zona D. Pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafaţă utilă de 43 mp se va plăti un impozit de 125 de lei în zona A, 120 lei – în zona B, 110 lei – în zona C şi 104 lei – în zona D. Pentru un apartament cu 3 camere cu o suprafaţă utilă de 66 mp, braşovenii vor plăti, în acest an, 183 de lei dacă locuiesc în zona A, 175 lei – în zona B, 167 lei – în zona C şi 159 de lei – în zona D. Pe de altă parte, contribuabilii braşoveni vor plăti pe motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu capacitate cilindrică de până la 1.600 cmc un impozit de 67 de lei, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 1.601 şi 2.000 cmc – 180 de lei, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 2.001 şi 2.600 cmc – 792 de lei, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 2.601 şi 3.000 cmc – 2.160 de lei, iar pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de peste 3.001 cmc – 4.640 de lei.

Comentarii
Loading...