Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Noi reglementări privind reabilitarea termică pe bani europeni

Cererile de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor cu fonduri europene pot fi depuse începând cu 15 noiembrie 2012. Beneficiarii eligibili ai schemei de finanţare sunt unităţile administrativ-teritoriale din municipiile reşedinţă de judeţ, ca reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari. La Braşov, sunt 126 de imobile care se vor înscrie, pentru început, în acest program, ţinând cont că documentaţia se află într-un stadiu avansat, iar proiectele tehnice de execuţie sunt deja finalizate. Numărul total de cereri depuse la Primărie de asociaţiile de proprietari depăşeşte însă, 300.

Varianta finală a Ghidului solicitantului pentru accesarea la acest program de reabilitări termice a fost lansată, luni, de Ministerul Dezvoltării. Potenţialii beneficiari pot consulta ghidul publicat pe www.inforegio.ro, secţiunea Ghidul Solicitantului, pentru a vedea cu exactitate documentele de care au nevoie pentru a se înscrie în program. Totodată, de zilele următoare, reprezentanţii Primăriei Braşov vor începe o campanie de informare a asociaţiilor de proprietari cu privire la noile reguli de înscriere în acest program.

Ghidul complt îş găsiţi arhivat AICI

Implementarea măsurilor privind eficienţa energetică va trebui să aibă ca rezultat o reducere de cel puţin 40% a consumului de energie pentru încălzire şi atingerea unui consum minim de energie pentru încălzire în funcţie de zonele climatice la nivel naţional. Sunt eligibile lucrările de reabilitare termică a blocului, dar şi lucrările de reabilitare a sistemului de încălzire. Sunt vizate în special blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse, respectiv ca peste 50% dintre familiile – proprietari din clădire să aibă un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 euro.

Alocarea financiară (Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) plus bugetul de stat, reprezentând 60% din valoarea eligibilă) pentru aceste investiţii în eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe este de 182,40 milioane euro, fiind repartizată pe cele opt regiuni de dezvoltare în mod egal. Alocarea financiară ce revine fiecărei regiuni este de 22,80 milioane euro.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...