Cine va ajunge în noul Parlament?

O hartă interactivă realizată pentru site-ul www.dcnews permite prognozarea rezultatelor la parlamentare, pe baza unei simulări computerizate a votului din fiecare colegiu. Pentru realizarea simulării au fost folosite informaţiile cu privire la votul politic de la alegerile locale din iunie 2012 pentru consilieri judeţeni, precum şi influenţele rezultate în urma referendumului pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie 2012.

Care va fi ierarhia

Rezultatele primare au fost ponderate folosindu-se experienţa unui grup de experţi, astfel încât s-a modelat comportamentului electoratului în perioada dintre alegerile locale şi cele parlamentare. Rezultatele simulării arată că la nivel naţional USL va obţine 50, 14 la sută din voturile exprimate, cu care va câştiga peste 60 la sută din mandatele de parlamentar. ARD va lua 24,1 la sută din voturi, ceea ce îi asigură doar 22 la sută din mandate. PP-DD va lua între 9-10 la sută din mandate, iar UDMR va trece pragul electoral.

UDMR rămâne pe dinafară

În urma simulării, în Braşov, USL ar câştiga cinci mandate de deputaţi (2 deputaţi PNL, 3 PSD) ARD două mandate, PC şi PP-DD câte unul. La Senat USL va câştiga trei mandate (toţi trei de la PNL) iar ARD şi PP-DD câte unul. UDMR şi PRM nu ar avea reprezentanţi pe această simulare.

Colegii rurale, colegi urbane

În colegiile din judeţ contează foarte mult alianţa candidaţilor cu primarii din comune. Dacă primarii nu sunt cointeresaţi să participe la campanile, electoratul nu va fi mobilizat. În colegiile din oraş contează foarte mult imaginea şi nu structura de partid. Este greu de dus oamenii la vot cu maşina în zona urbană. Ca şi la alte campanii electorale contează banii investiţi în marketingul electoral şi mesajul. Aflată pe val, USL este dispusă să cheltuiescă sume foarte mari spre deosebire de ARD care foloseşte un buget de criză.

Useliştii se ascund sub siglă

În ceea ce priveşte mesajul, toţi candidaţii USL se ascund sub sigla USL, ce s-a dovedit câștigătoare la alegerile locale. Nu contează ce au făcut sau ce promit, pentru ei este sufuicient să-şi lege numele de sigla USL. În acest context ar putea avea o mare importanță campanile negative, care să dezvăluie electoratului afacerile încâlcite sau corupția unora dintre candidații USL.
Surprinzător, ARD a montat primele bannere cu imaginea preşedintelui PDL Vasile Blaga şi a preşedintelui Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă Ungureanu este bine văzut în Braşov, nu acelaşi lucru se poate spune de Vasile Blaga. Deși ARD avea nevoie de un suflu nou din partea Forţei Civice, niciun membru al noii formaţiuni nu candidează în judeţul Braşov.

Camera Deputaţilor

Colegiul 1 Făgăraş

Conform simulării, candidatul USL Dan Zanfir va câştiga mandatul de deputat cu 50% +1. El are avantajul de a face echipă cu Sebastian Grapă, un „descurcăreţ” în zonă pe probleme electorale. Mai mult, este prieten vechi cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, care va face tot ce îi stă în putinţă să câştige acest colegiu. Ca de fiecare dată, după o campanie electorală, preşedintele CJ analizează cu atenţie votul pe fiecare comună, condusă de primar USL sau ARD, şi, în funcţie de rezultat, dispune trimiterea de bani în localităţi. Un mecanism simplu şi eficient prin care Căncescu controlează votul în comune. Dezavantajul candidatului USL este neapartenenţa la Ţara Făgăraşului. Făgărăşenii sunt mândrii de felul lor şi ţin mult ca un om al locului să îi reprezinte.
Candidatul ARD, Marian Rasaliu, poate întoarce rezultatul simulării tocmai cu această temă, el fiind un om al locului. De văzut dacă în cei patru ani ca senator din partea Ţării Făgăraşului a reuşit să-i ajute în mod concret pe locuitorii acestei zone.
În acest colegiu se mai luptă pentru un mandat de deputat Lucian Blaga (PP-DD) şi Toaso Imelda (UDMR).

Colegiul 2  Săcele – Prejmer

Conform simulării, acest colegiu nu va avea un câştigător cu 50% + 1 şi va intra la redistribuire, câştig de cauză urmând să aibă candidatul ARD Szakal Andras (PDL). El va lua mandatul de deputat chiar dacă se va clasa după candidatul USL, Ioan Ochi, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
În acest colegiu mai candidează Dan Onacă (PP-DD) şi consilierul judeţean Kovacs Attila.(UDMR).

Colegiul 3 Rupea

Simularea îl dă câştigător pe candidatul USL Mihai Donţu cu 50%+1. Tot din acest colegiu, în baza redistribuirii, ar mai putea pleca un deputat, Maria Grecea de la PP-DD. Ca şi în colegiu 1 Ţara Făgăraşului, atuul  candidatului USL îl reprezintă relaţia cu preşedintele CJ care poate manipula votul din zonă prin împărţirea bugetului judeţean. Donţu, actual deputat, mai beneficiază şi de avantajul unui contracandidat ARD fără notorietate în zonă, avocatul Valeriu Vătafu. Se pare că acesta se va limita în campania electorală doar la amplasarea de bannere şi distribuirea de fluturaşi.
Ceilalţi candidaţi sunt Maria Grecea (PP-DD) Toaso Aron Zoltan UDMR.

Colegiul 4   Zărneşti-Ghimbav

Colegiul perfect pentru pre­şedintele PSD Braşov, Constantin Niţă. Conform si­mu­lării citate, acesta va câştiga mandatul de deputat cu 50%+1. Şi în acest colegiu va exista un mandat suplimentar pentru candidatul ARD, Gabriel Tiţa Nicolescu. Dacă rezultatul simulării va fi confirmat în 9 decembrie, Tiţa se poate considera un om foarte norocos. El a intrat în Parlament, în mandatul 2008-2012, de pe locul 3 iar acum are şansa de a prinde un nou mandat pe baza redistribuirii.
Preşedintele PSD, Constantin Niţă nu are nici o emoţie. Se bazează pe rezultatele bune obţinute la locale de primarul pesedist al Zărneştiului. Depu­tat al colegiului 2 Săcele –Prejmer, Niţă a decis să schimbe colegiul pentru a avea siguranţa mandatului. Calculul cinic al rezultatelor nu ţine cont de promisiunile făcute oamenilor din Săcele în 2008.
Candidatul ARD îşi joacă aceeaşi carte a norocului. Ceilalţi candidaţi sunt Ovidiu Lupu (PP-DD) şi Molnar Gabor (UDMR).

Colegiul 5   Scriitorilor- Grivitei – Centrul Istoric

Simularea www.dcnews.ro îl dă câştigător pe candidatul USL, Emil Niţă cu 50% +1. În acest colegiu calculul simu­lării poate fi răsturnat cu uşurinţă de candidatul ARD Andronache Gabriel. Colegiul 5 este un colegiu liberal iar Emil Niţă este dezavantajat de faptul că este un pesedist sadea. Andronache a fost 15 ani membru în partidul liberal până a fost exclus în urma unor certuri cu Aristotel Căncescu.
Emil Niţă nu beneficiază nici de suportul structurilor PNL din colegiu, acestea mutându-se în colegiul senatorial Astra, pentru a-l ajuta pe Marius Neculoiu. PNL refuză să-l susţină pe Ioan Ghişe, candidatul USL la Senat în acest colegiu, deoarece nu-l mai consideră reprezentativ pentru filială.
Andronache este cel mai activ deputat braşovean, având o prezenţă în Parlament de 98% şi numeroase iniţiative legislative devenite legi. În acest colegiu mai candidează şi Cserey Barnabas de la UDMR.

Colegiul 6 Răcădău – Noua – Florilor

Simularea îl dă câştigător pe Ioan Adam de la USL cu 50% + 1. El îşi poate consolida acest rezultat prin imaginea sa de bun avocat şi o prezență constantă la televiziuni şi în ziare.
Contracandidatul său de la ARD, Adrian Gabor, se bazează pe realizările din perioada cât a fost viceprimar al primăriei Braşov, secon­dându-l pe George Scripcaru.
În acest colegiu mai candidează Dan Chivu (PP-DD) şi Anna Lili Farkas (UDMR)

Colegiul 7 Astra

Conform simulării acest colegiu va fi câştigat de Ioan Diniţă, USL. El beneficiază de ajutorul PNL fiind în tandem cu Marius Neculoiu, candidatul USL la Senat. Banii nu sînt o problemă pentru Diniţă fiind de aşteptat să investească masiv pentru a-şi asigura postul de deputat.
Contracandidatul său, A­drian Oprică, nu pare a avea şanse de a întoarce rezultatul simulării. Consilier local din partea zonei Griviţei-Gării, acum candidează într-un colegiu nou în care îi lipseşte notorietatea. Mai mult, desemnarea sa ca şi candidat s-a făcut în urma unui scandal între el şi actualul deputat al colegiului Astra, Florin Postolachi, ceea ce a derutat structurile zonale ARD. Oprică nu dispune nici de forţa finan­ciară a contracandidatului său.
În acest colegiu mai candidează Victor Dumitriu (PP-DD) şi Marthy Matyas (UDMR)

Colegiul 8 Bartolomeu – Tractorul

Simularea îl dă câştigător pe candidatul ARD, Ialomiţeanu Gheorghe, în urma redistribuirii. Fost ministru de finanţe el beneficiază de sprijinul unei structuri ARD foarte bune, mai ales în Bartolomeu. Dezavantajul său este chiar contracandidatul, Petre Ro­man. Vechi prieten cu Aristotel Căncescu, Petre Roman a fost adus să câştige acest colegiu. Imaginea lui coro­borată cu atacurile suburbane ale Mix Tv la adresa lui Ialomiţeanu sunt armele cu care USL atacă acest colegiu. Ceilalţi candidaţi sînt Dumitru Buţan (PP-DD) şi  Geczi Gellert (UDMR)

Senat
Colegiul 1 Făgăraş – Rupea

Simularea îl dă câştigător pe Sebastian Grapă, candidatul USL cu 50%+1. În acest colegiu, prin redistribuire, se suplimentează numărul de senatori pentru Marius Coste de la PP-DD.Chiar dacă nu are o imagine bună în Făgăraş Grapă se bazează pe sprijinul candidaţilor la deputaţi din colegiile Făgăraş şi Rupea. El îşi face campanie comună cu Dan Zanfir şi Mihai Donţu, ambii având şanse foarte mari să-şi câştige mandatele de deputaţi cu 50% +1. Grapă mai beneficiază şi de sprijinul lui Aristotel Căncescu dar şi de cel al primarului Făgăraşului, Sorin Mănduc. Dezavantajul lui, care poate da peste cap orice calcul, este imaginea foarte proastă în rândurile făgărăşenilor, din cauza unor scandaluri de corupţie.  Horaţiu Braga, candidatul ARD, este născut şi crescut în Făgăraş. Cu relaţii bune la Braşov, Braga se poate transforma în veriga de legătură între Făgăraş şi Braşov.
Mai candidează Marius Coste (PP-DD) şi Gergely Janos (UDMR) primarul comunei Ormeniş.

Colegiul 2 Săcele  – Zărneşti-

Simularea ne arată un câştigător la redistribuire, candidatul ARD Veştea Mihai. El îl învinge pe candidatul USL Viorel Chiriac.
Veştea se bazează pe voturile aduse de primarii ARD din Săcele şi Prejmer. Trecerea primarului din Prejmer la ARD, înaintea campaniei de la locale, a distrus calculele USL din această zonă. Prej­mer este o comună mare şi poate influeinţa decisiv rezultatul alegerilor.
Viorel Chiriac este un candidat şters. Fără notorietate, fără iniţiativă, el a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov datorită faptului că este omul de încredere al preşedintelui PSD, Constantin Niţă.
Mai candidează  Ionel Fliundra (PP-DD) şi  Kiss Iosif (UDMR), Primarul comunei Tărlungeni

Colegiul 3   Centru Istoric – Răcădău

Ioan Ghişe, USL, este preferatul simulării www.dcnews.ro, fiind declarat câştigător cu 50%+1. Însă el are cea mai ingrată poziţie. Fiind impus cu forţa pe lista de candidaţi de către conducerea de la Bucureşti, a pierdut sprijinul filialei locale PNL. De menţionat că, la alegerile trecut, în acelaşi colegiu, Ghişe a ieşit pe locul trei, prinzând un loc în Senat după redistribuire.
De cealaltă parte, ARD a făcut o mişcare inteligentă şi l-a propus candidat pe liberalul NV Popa. Fost europarlamentar, avocatul brasovean nu a fost niciodată implicat în scandaluri care să-i ştirbească imaginea, deşi este unul dintre cei mai vechi politicieni locali. Fost preşedinte al PNL, ani în şir, este încă considerat de o parte din  electorat drept un liberal authentic.
Mai candidează  Antonela Simion PP-DD şi Carol Ambrus (UDMR)

Colegiul 4 Astra

Conform simulării câştigă­tor va fi candidatul USL, Marius Neculoiu. Acesta va obţine peste 50% +1 din voturi. Neculoiu va pune în joc imaginea sa bună de medic, de director al spitalului Judeţean. Toată campania va prezenta îmbunătăţirile de la acest spital realizate cu bani de la guvern şi Consiliul Judeţean.
Contracandidatul său, senatorul Staicu Florin are şanse minore să câştige bătălia în acest colegiu. Timp de patru ani ca senator nu a avut o prestaţie notabilă. Are însă o campanile mai agresivă în mediul on-line, precum şi numeroase material out-door.
Mai candidează  Ovidiu Răzvan Fodor (PP-DD) şi Szente Ladislau (UDMR).

Dan Zanfir USL

Bile albe

 • Prietenia cu Căncescu
 • Sume mari investite în campanie
 • Campanie comună cu Sebastian Grapă

Bile negre

 • Nu este făgărăşean, este din Hunedoara
 • Lipsa de notorietate
 • Paraşutat de centru în colegiu

Marian Rasaliu ARD

Bile albe

 • Senator în funcţie
 • Născut în Ţara Făgăraşului
 • Imagine bună în rândul făgărăşenilor

Bile negre

 • Campanie austeră
 • Organizație slabă ARD în Făgăraş
 • Activitate parlamentară mediocră

Colegiul 2  Săcele- Prejmer

Ioan Ochi USL

Bile albe

 • Lider important al PSD Braşov
 • Sume mari investite în campanie
 • Sprijinit de preşedintele PSD Braşov

Bile negre

 • Lipsa localităţilor mari cu primar USL
 • Activitatea slabă a foştilor parlamentari din colegiu, Niţă şi Corlăţean
 • Vicepreşedinte CJ în perioada unor scandaluri

Szakal Andras ARD

Bile albe

 • Fost preşedinte al Agenţiei Funcţionarilor Publici
 • Spijinit de mai mulți primari din zonă
 • Poate capta voturile maghiarilor din colegiu

Bile negre

 • Lipsa banilor
 • Notorietate scăzută
 • Lipsa unor iniţiative pentru colegiu

Colegiul 3 Rupea

Mihai Donţu USL

Bile albe

 • Deputat în funcţie
 • Imagine bună în colegiul
 • Sprijinul mai multor primari din zonă

Bile negre

 • Lipsa unor iniţiative legislative de impact în zonă
 • Lipsa banilor
 • Notorietate scăzută

Valeriu Vătafu ARD

Bile albe

 • Născut în colegiu, la Comăna
 • Nou în politică
 • Imaginea bună de avocat

Bile negre

 • Lipsa de notorietate
 • Lipsa banilor
 • Lipsa de experienţă în politică

Colegiul 4   Zărneşti-Ghimbav

Constantin Niţă USL

Bile albe

 • Sume mari investite în campanie
 • Sprijinul primarului USL de la Zărneşti
 • Deputat în funcţie, fost ministru al IMM-urilor

Bile negre

 • Politician învechit
 • Socialist cu avere impresionantă
 • Lipsa unor iniţiative legislative de impact în zonă

Gabriel Tiţa Nicolescu ARD

Bile albe

 • Neimplicat în scandaluri
 • Deputat în funcţie
 • Tinereţea

Bile negre

 • Lipsa banilor
 • A trecut de la PSD la UNPR iar apoi la ARD
 • Activitate parlamentară slabă

Colegiul 5   Scriitorilor- Griviţei- Centrul Istoric

Emil Niţă USL

Bile albe

 • Patron al unei societăți desprinse din Tractorul
 • Sume mari investite în campanie
 • Controlează structura de activiști PSD

Bile negre

 • Politician învechit
 • Fără carismă
 • Implicat în falimentul uzinei Tractorul

Andronache Gabriel ARD

Bile albe

 • Cel mai eficient deputat braşovean
 • Neimplicat în scandaluri
 • Liberal cu notorietate

Bile negre

 • Lipsa banilor
 • Lipsa unei structuri ARD puternice în colegiu
 • Campanie austeră

Colegiul 6 Răcădău – Noua – Florilor

Ioan Adam USL

Bile albe

 • Avocat cunoscut
 • Sume mari investite în campanie
 • Campanie electorală agresivă

Bile negre

 • Imagine de pierzător la alegerile parlamentare
 • Lipsa unor acţiuni civice
 • Acuzat de demagogie

Adrian Gabor ARD

Bile albe

 • Viceprimar timp de un mandat
 • Actual consilier judeţean
 • Investiţii realizate de primărie în acest colegiu

Bile negre

 • Lipsa banilor
 • Fără carismă, discurs slab
 • Lipsa experienței de parlamentar

Colegiul 7 Astra

Ion Diniţă USL

Bile albe

 • Sume mari investite în campanie
 • Campanie agresivă
 • Președintele Partidului Conservator

Bile negre

 • Fără carismă
 • Implicat de presă în unele scandaluri
 • Lipsa experienței de parlamentar

Oprică Adrian

Bile albe

 • Consilier local
 • Imagine legată de realizările primarului
 • Echipă tânără

Bile negre

 • Campanie austeră
 • Impus candidat de către primar
 • Cearta cu deputatul Florin Postolachi

Colegiul 8 Bartolomeu – Tractorul

Petre Roman USL

Bile albe

 • Campanie totală pe MIX TV
 • Fost prim-ministru
 • Politician cu carismă

Bile negre

 • Paraşutat de la centru
 • Vinovat de falimetarea industriei
 • Traseist politic

Ialomiţeanu Gheorghe ARD

Bile albe

 • Fost ministru de Finante
 • Investiții de milioane de euro în Brașov
 • Cel mai bun ministru de finante in 2011

Bile negre

 • Politica financiară de austeritate
 • Fără carismă
 • Lipsa confruntărilor directe cu contracandidatul

Colegiul 1 Făgăraş – Rupea

Sebastian Grapă USL

Bile albe

 • Sume mari investite în campanie
 • Candidat într-un fief PNL
 • Sprijinul președintelui CJ

Bile negre

 • Numeroase scandaluri de corupţie
 • Imagine dezastruoasă
 • Discurs agresiv

Horaţiu Braga ARD

Bile albe

 • Născut şi crescut în Făgăraş
 • Neimplicat în scandaluri
 • Relaţii bune cu instituţiile din Braşov

Bile negre

 • Lipsa de notorietate
 • Lipsa banilor
 • Lipsa unor candidaţi viabili la deputaţi în colegiu

Colegiul 2 Săcele  -Zărneşti

Viorel Chiriac USL

Bile albe

 • Sprijinit de preşedintele PSD Braşov
 • Sume mari investite în campanie
 • Tandem cu doi candidaţi la deputăție cu șanse mari

Bile negre

 • Lipsa de notorietate
 • Fără experienţă politică
 • Fără carismă

Mihai Veştea ARD

Bile albe

 • Imagine de profesionist
 • Preşedinte al Polului de Creştere Braşov
 • Expert în atragerea fondurilor europene

Bile negre

 • Campanie austeră
 • Tandem cu doi candidaţi la deputăție cu șanse mici
 • Lipsa unor structuri ARD puternice în zonă

Colegiul 3   Centru Istoric – Răcădău

Ioan Ghişe USL

Bile albe

 • Sprijinit de preşedintele PNL Crin Antonescu
 • Imagine de anti-băsescian
 • Notorietate formată la TV

Bile negre

 • A pierdut sprijinul filialei PNL Braşov
 • Campanie austeră
 • Nerealizările din mandatele de primar

Nicolae Vlad Popa ARD

Bile albe

 • Avocat respectabil, fost europarlamentar
 • Neimplicat în scandaluri
 • Politician cu experiență

Bile negre

 • Campanie austeră
 • Fost președinte PNL, trecut la PLD
 • Campanie negativă în presa controlată de Căncescu

Colegiul 4 Astra

Marius Neculoiu USL

Bile albe

 • Doctor foarte bun
 • Sprijinit de preşedintele CJ
 • Investiţiile de la Spitalul Judeţean

Bile negre

 • Lipsa de experienţă politică
 • Fără experiență parlamentară
 • Campanie austeră

Staicu Florin ARD

Bile albe

 • Senator în funcţie
 • Sume mari investite în campanie
 • Campanie agresivă

Bile negre

 • Activitate parlamentară slabă
 • Nu face echipă cu cei doi candidaţi la deputaţi
 • Lipsa unei structuri ARD puternice în colegiu

 

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.