Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Un sfert de veac de la primul „Jos comunismul!” la Braşov

Evenimentele petrecute la Braşov, pe 15 noiembrie 1987, au dat un semnal clar că regimul comunist, dictatura ceauşistă îşi începuse agonia. Revolta spontană a fost „repetiţia generală” a lucrurilor ce aveau să se petreacă în decembrie 1989, după cum aprecia istoricul Marius Oprea (printre altele, cunoscut ca autor, alături de Stejărel Olaru, al cărţii „Ziua care nu se uită. 15 Noiembrie 1987”.

Acum 25 de ani, la Braşov ca de altfel în întreaga ţară, se desfăşurau alegeri. Într-o falsă atmosferă de sărbătoare, la Consiliul Popular (Primărie) şi la Comitetul Judeţean PCR se aşteptau rezultatele, deşi totul era o mascaradă. Rapoartele oficiale indicau participare de 99,9%, la un scrutin în care candidaţii erau doar cei propuşi şi deja aleşi de Partidul Comunist.

Între timp, în uzina Steagul Roşu, începuse revoltă, din timpul nopţii, când cei din schimbul III îşi găsiseră „fluturaşii” cu salariile înjumătăţite, după ce acestea întârziaseră câteva zile. Când au sosit şi cei din schimbul I – şi duminică se muncea – protestul s-a amplificat. „Scânteia” revoltei s-a aprins în Secţia 440, absolut spontan oamenii refuzând să mai lucreze. După marşul a mii de muncitori prin uzină, soldat cu geamuri sparte la Palatul Administrativ, fiindcă nu primiseră nici un răspuns, câteva sute dintre ei au decis să iasă pe poartă, într-un marş de protest spre centrul Brasovului. Pe porţile uzinei au ieşit mult mai puţini „stegari”. Pe măsură ce înainta, însă, coloanei i s-au adăugat sute şi chiar mii de oameni. Erau elevi, studenţi, muncitori, oameni de diferite profesii, care pentru prima dată aveau curajul să răbufnească şi aveau să o facă cu mult curaj, dar şi cu multă furie, protestul transformându-se astfel dintr-unul social într-unul politic. În faţa Spitalului Judeţean, de undeva, Iosif Fărcaş a început să cânte „Deşteaptă-te romane!”, repetând prima strofă la nesfârşit, fiindcă alte versuri nu mai ştiau. Tot atunci s-au strigat şi sloganurile: „Jos Ceauşescu!”, „Jos comunismul!”, „Vrem libertate şi pâine!”, „Vrem duminică înapoi!”, „Vrem mâncare la copii!” şi „Vrem lumina şi căldură!”.

 „Elemente turbulente”

 În momentul în care mulţimea a ajuns în fata sediilor PCR, lucrurile au degenerat, ajungându-se la bruscări şi devastări, situaţie generată în mod special de opulenţa în care trăiau şi lucrau cei din aparatul de partid. Acest fapt a fost constatat de oamenii care au pătruns în cele două clădiri şi care aruncau pe geamuri, celor rămaşi afară, portocale, pâine, sticle de cola, ţigări fine, ananas, caşcaval. În timpul anchetelor ce au urmat, cei arestaţi au fost consideraţi „elemente turbulente” sau „elemente huliganice” tocmai datorită devastărilor din cele două sedii ale puterii locale, încercare nereuşită de a da un alt sens protestului pentru că – spune istoricul Stejărel Olaru – România anului 1987 era un stat totalitar în care grevele nu existau, iar o delegaţie oficială a muncitorilor care să pună pe masă primului secretar judeţean o listă cu revendicări era un scenariu utopic. Deşi autorităţile au fost luate prin surprindere, au reacţionat rapid şi unitar, coloanele cu manifestanţi au fost în cele din urmă împrăştiate şi s-au operat imediat arestări. Au urmat brutalităţile şi mai ales torturile.

 

Manifestări dedicate novembriştilor

 Asociaţia „15 Noiembrie 1987“ Braşov va comemora, astăzi, 25 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la fosta uzină de autocamioane Steagu Roşu, printr-o serie de manifestări care se vor derula pe tot parcursul zilei.
De altfel, acţiunile dedicate celor 25 de ani de la revolta din 15 noiembrie 1987 au început în data de 26 octombrie prin organizarea expoziţiei „15 Noiembrie 1987“, în Piaţa Sfatului, deschisă până pe 17 noiembrie, care cuprinde fotografii şi documente despre revolta anticomunistă. Manifestările de astăzi vor începe la ora 10.00, cu depuneri de coroane la Troiţa din faţa Spitalului Judeţean, ridicată în memoria participanţilor la revoltă, locul în care coloana de manifestanţi care se îndrepta, în 15 noiembrie 1987, spre Judeţeana de partid a îngenunchiat şi a cântat Deşteaptă-te române.
De la ora 11.00, în Aula Universităţii „Transilvania“ vor avea loc dezbateri, proiecţii de filme şi o lansare de carte. Va fi prezentat un film documentar despre revolta anticomunistă din ciclul Memorialul Durerii şi filmul artistic „Vieţile altora“ pe tema rezistenţei anticomuniste.

Manifestările dedicate revoltei anticomuniste se vor încheia sâmbătă, când va avea loc cea de a XXIII-a ediţie a Crosului Internaţional 15 Noiembrie, startul urmând să fie dat la ora 11,00, din faţa uzinei Roman, de fosta sportivă Doina Melinte. Traseul pe care se va desfăşura crosul are o lungime de 5 km între Roman S.A şi Prefectură, traseu parcurs în 15 noiembrie 1987 de coloana de manifestanţi.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...