Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Braşovul nu se poate lăuda cu şcoli de top. Vezi aici clasamentul ARACIP

Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) a analizat activitatea a 1.023 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară, stabilite ca eşantion, iar în urma evaluării a întocmit un raportul privind starea calităţii în sistemul de învăţământ preuniversitar din România. Şi judeţul Braşov a intrat în evaluarea ARACIP: cu 10 grădiniţe, 10 şcoli gimnaziale, 8 licee (dintre care şase cu nivel gimnazial) şi o şcoală postliceală.

„Unităţile de învăţământ au fost stabilite de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar în mod aleator. Raportul ARACIP nu este un clasament al celor mai bune sau celor mai slabe unităţi. ARACIP a vizat trei domenii, cu anumite criterii de evaluare şi fiecare criteriu a avut anumiţi indicatori. Idealul desigur era să obţină punctaj maxim pentru fiecare indicator. Însă acest lucru n-a depins doar de ei. De exemplu, un indicator era existenţa cabinetelor medicale şi a medicului şcolar. Or se ştie că nu în toate există un cabinet medical. Un alt indicator este grupul defavorizat. Dacă şcoala are elevi din acest grup, primeşte un punctaj, dacă nu are, primeşte un alt punctaj. Evaluarea a vizat între altele dotarea cu materiale, numărul de elevi, numărul de săli, starea mobilierului etc.”, a declarat pentru bzb.ro, Ariana Bucur, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov.
În urma raportului, ARACIP a întocmit mai multe ierarhii, în funcţie de eficienţă (finalizarea proiectelor propuse), de eficacitate (finalizarea proiectelor propuse, dar cu consum redus de resurse) şi în funcţie de punctajul total la evaluarea externă (a ARACIP). Nici una dintre unităţile braşovene nu se regăseşte însă, pe locuri fruntaşe, cele mai bune locuri ocupate în ierahia eficienţei, în funcţie de categorie fiind:

–          locul 24 (din 195), Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 Făgăraş

–          locul 49 (din 559), Şcoala Gen. nr. 1 Zărneşti 49

–          locul 37 (din 144) Colegiul Naţional Andrei Şaguna

–          locul 90 Colegiul Naţional Dr. I. Meşotă

–          locul 123 Liceul Teoretic George Moroianu Săcele

–          locul 51 (din 81 de licee evaluate) Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu

–          locul 27 (din 32 de unităţi) Şcoala postliceală FEG (postliceal sanitar)

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...